torsdag 28 september 2017

Monstertruck kör författare från vuxenlitteratur till barnlitteratur - Sjölin, Sten och Sundström i samtal om barnlitteratur

Daniel Sjölin, Viveca Sten och Josefin Sundström pratar om sina olika erfarenheter som barnboksförfattare.
Illustrationen som just nu visas är från Sjölins nya bok Stormen och monstertrucken. Grymt snygga bilder!

Många kända författare av skönlitteratur för vuxna har tagit det stora lilla steget till att skriva för en yngre publik. Mötet mellan Daniel Sjölin och Viveca Sten och Josefin Sundström om hur de jobbade med sina respektive böcker var mycket intressant - de hade alla olika infallsvinklar och har alla skrivit olika typer av skönlitteratur för vuxna och de skriver alla väldigt olika typer av barnböcker - för tre olika ålderskategorier.

Daniel Sjölins Stormen och monstertrucken är för små barn, Josefins Saga sagor är för lite större barn som ska klara av att läsa en egen kapitelbok för första gången, och Viveca Stens nya serie som inleds med Djupgraven säljs som en bok för slukaråldern (9-12) --- fast jag tycker att den känns lika mycket som en bok för tonår eller för unga vuxna ... Eller varför inte en bok för vuxna som uppskattar bra skräck-fantasy med en tolvåring i huvudrollen?

Huvudpersonerna i Låt den rätte komma in var liksom inte heller vuxna ... Böcker med barn i kan fungera för alla åldrar, man måste inte ha exakt den ålder på huvudpersonen som man tänker sig att läsaren ska vara. (Vilket verkar vara fallet med rekommendationer nu för tiden - huvudpersonen är 12 år, alltså ska boken läsas av 9-12-åringar osv.)

Daniel, Viveca och Josefin diskuterar sina författarsamarbeten.
Just ålderskategorier diskuterades flitigt i mötet mellan de tre författarna. Daniel Sjölin hävdar att han hade blivit mycket hjälpt av ålderskategorierna och han hade botaniserat flitigt i boklådorna för att se hur mycket text som det skulle vara i en bok för 3-6 års åldern (och han funderade på om han skulle försöka sig på en bok för 0-3 års åldern, men det var för svårt med SÅ lite text!) och Josefin Sundström var inne på samma spår. Man jämför med vad andra gjort och var på bokhyllorna böckerna hamnar och försöker anpassa sig och göra samma sak.

Men Viveca Sten var som väntat mer kritisk till åldersindelningen. Djupgraven och uppföljaren Sjörök passar inte heller in i det fyrkantiga åldersystemet.


En annan skillnad var också att Daniel och Josefin båda har illustratörer och utan illustrationer blir det inte mycket till bilderbok eller kapitelbok. (Man brukar gå på bilderna när man köper bilderböcker!)
Djupgraven har inga bilder alls. Viveca har däremot en medförfattare, Camilla Sten, men det är inte samma sak som att ha en illustratör att jobba med.

En sak som var extra intressant var att lyssna på Daniels illustratör senare på dagen. Man fick inte intrycket av att det var samma bok när man lyssnade på honom --- det var JÄTTEKUL att de båda hade så olika tankar och infallsvinklar på boken! Illustratören var faktiskt bättre på att "sälja den" också.
Josefin Sundström och Daniel Sjölin på signeringsstationen.
I den gröna pärmen finns de superhemliga frågorna som Daniel
 ska använda när han intervjuar Gunilla Bergström om Alfons Åberg. 
Schhh ... jättehemligt ... Säg inget!

Stormen och monstertrucken är i alla fall en jättefin bok med hur coola illustrationer som helst - man smälter direkt för den här boken, men de flesta ungar gillar ju fordon. Precis som insekter och hundvalpar.

Det är en no-brainer att den här boken kommer att gå hem! Eller RULLA hem!

(Vi är i Göteborg. Måste göra åtminstone en vits!)

Efteråt var det boksignering av de olika sagorna ...






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.