måndag 16 november 2015

FILM: Minoner - gula, gulliga och tillbaka!


De är gula. De är gulliga. De är tillbaka.
Historien ur minonperspektiv

Alla som har sett Dumma mig och Dumma mig 2 vet att ”minions” inte längre betyder ondskefulla underhuggare, utan gula, gulliga fantasivarelser. Barnsligt lekfulla och ständigt på jakt efter bananer. Samtidigt som de jobbar åt superskurken Gru.

Man får faktiskt intrycket att det är Grus svar på James Bonds M, Doctor Nefario, som uppfunnit minionerna. Alla genetiskt framställda av samma DNA-sträng.

Men i  filmen Minioner får de gula fantasivarelserna en helt annan bakgrundshistoria. De har helt enkelt funnits på jorden mycket längre än oss. Och sedan tidernas begynnelse har de letat efter meningen med livet: att tjäna den största och starkaste superskurken. I inledningen av filmen ser vi hur de tjänar en Tyrannos Saurus Rex boss, en stenåldersman, en egyptisk farao, en rumänsk vampyr, typ Dracula, och slutligen Napoleon. De lyckas av misstag ha ihjäl de flesta av sina bossar (utom Napoleon, som blir tillfångatagen av britterna, och hans anhängare är inte glada).

Skulle man helt konsekvent följa upp det spåret borde minionerna sedan ha tagit värvning hos Hitler, Stalin och Idi Amin, men efter Napoleon utvantar minonerna till en grotta på Antarktis. Där tillbringar de 1900-talet, tills de 1968 inser att de blir deprimerade utan att ha en boss. Så tre modiga minoner: Kevin, Stuart och Bob ger sig ut i världen för att hitta en ny boss åt minionerna och på så sätt rädda deras överlevnad.

På en Villain Con  (en parodi på Comic Con) i  Orlando Florida får de tre minonerna upp ögonen för den vackra  Scarlet Overkill, som drömmer om att bli drottning över Storbritannien.

Resten av filmen är en massa jakter och visuella gags och popkulturella referenser --- roligast är när minionerna stör fotograferingen av omslaget till Beatles Abbey Road.

Dumma mej-världen och minonerna sticker ut bredvid andra amerikanska datoranimationer – antagligen för att konceptet är franskt. Och rotvälskan som minonerna pratar är ofta en blandning av romanska språk.

I slutet av filmen hittar minonerna Gru. Han och minonerna är tillbaka igen i

Dumma mej 3, som får premiär nästa sommar.

 

Regi:Kyle Balda / Pierre Coffin

Titel: Minioner

Medverkande: Sandra Bullock, Jon Ham, Steve Coogan, Steve Carell m.fl.

Universal Sony Pictures Home Entertainment
Minoner på Blu Ray


 
AKTIVITET:

Vinn Minoner på BD!

Pris 1-3: Uppblåsbart Bowlingset Minoner.

Minoner på BD, nyckelring, väsksmycke.

Rekommendera Minoner till 5 vänner.

Svara på en fråga: Vad är Minonernas favoritfrukt?

Maila in till bokpanda@gmail.com före 1 december.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.