lördag 14 november 2015

FILM: Kvinnan i guld - stulen konst, stulen identitet och Helen Mirren i sitt esse!

- Hitler sökte in till den här konstskolan.
- Jag önskar verkligen att han kommit in!


Det är aldrig för sent för rättvisa.
Helen Mirren kan som få andra leverera sylvassa repliker - ofta med finess och humor. Men även med känsla och med ett par tårar i ögonvrån. Mirren är i sitt esse genom hela Kvinnan i guld.

Ryan Renolds och Helen Mirren spelar ett omaka par som finner varandra och Rättvisan i det sanna dramat Kvinnan i guld. Woman in gold är titeln på ett konstverk av Klimt. Egentligen hette konstverket Porträtt av Adele Bloch Bauer. Men det fina muséet i Wien ville inte visa att man hade ett porträtt av en judinna på finaste plats i muséet. Först stal man målningen. Sedan stal man kvinnans identitet.

Kvinnan i guld inleds i Los Angeles 1998.
Den judiska änkan Maria Altmann (Mirren) beslutar sig för att anlita den ambitiöse, men oerfarne advokaten Randy Schönberg (Ryan Reynolds som aldrig har varit så här bra förut) för att få hjälp med att kräva tillbaka de konstverk nazisterna stal från Marias familj i Wien 1941. Det gäller fem målningar av Klimt, varav Kvinnan i guld är den mest kända. Som Randys boss säger: Tror du verkligen att du kan få ut en målning som finns på kylskåpsmagneter?


Juridiskt sett ett  är det egentligen ett glasklart fall - detta är Maria Altmans målningar, de lämnades till henne och hennes syster (numera död) i ett testamente, men alla deras ägodelar stals av nazisterna. Diamanthalsbandet som Adele hade på sig på Klimpts portträtt, och som Maria fick ärva på sin bröllopsdag, hamnade hos Göring och syntes runt halsen på Fru Göring. Adeles porträtt i guld hamnade på det finaste muséet i Wien, och på den finaste platsen, där man var  noga med att tvätta bort alla spår av judisk identitet från tavlan.


Konstrestitution är ingen enkel sak och Randy Schönberg ställs i Wien mot nitiska byråkrater och myndighetspersoner som hävdar att konstverken tillhör den österrikiska staten.


Det omaka paret Randy och Maria är dock envisa av sig. Tavlan Kvinnan i guld, värderad till 100 miljoner dollar, ska plockas ner från Galleriet Belvedere för att fraktas till USA. Marias moster Adele har också rätt till ett nytt hemland i USA - och hon ska i målningsform få lämna det land som förföljde judarna.


Regissören Simon Curtis har gjort en briljant insats i denna film, det glittrar ikapp med målningen. Men man måste också komma ihåg att nämna manusförfattarens lika briljanta insats - tio års rättegångar, ända upp till Högsta Domstolen i USA och sedan tillbaka till Wien igen - och massor av byråkratiskt krångel kokas ner till en spännande och förståelig historia.


Filmen pendlar mellan drama, komik, sentimentalitet och spänning. Tillbakablickarna  visar en guldålder för de kultiverade judarna i Wien och Marias bröllop var det sista stora partyt i den judiska communityn. Men det är som allra bäst när vi får njuta av Helen Mirren och hennes ansikte och hennes bitska repliker.


Mirren är i absolut toppform genom hela filmen och budskapet är glasklart och livsviktigt: Glöm aldrig det förflutna. Nazisternas terror. Förintelsen. 


Maria får till sist tillbaka alla tavlorna. Men det handlar inte om tavlorna. Det handlar om att få tillbaka sin värdighet. Att en gång för alla visa att vad som hände var fel. Femtio år eller mer verkar som en lång tid att vänta på rättvisa - men Maria fick den!


Maria Altman var åttio år när hon började processen mot österrikiska staten, som tog tio år. Hon levde tills hon var nittiofyra. Lika pigg som alltid. Mirren är otroligt lik verklighetens Maria Altman vilket ytterligare förhöjer filmen. Glad, smart, flirtig och bestämd gammal dam tar hem spelet.


Regi: Simon Curtis
Titel: Kvinnan i guld
Originaltitel: Woman in Gold
Medverkande: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes, Tatiana Maslany,
Max Irons, Charles Dance, Antje Traue, Elizabeth McGovern, Jonathan Pryce, Frances Fisher, Moritz Bleibtreu, Tom Schilling, Allan Corduner, Henry Goodman m.fl.
England/USA, 2015
Scanbox Vision



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.