måndag 23 november 2015

Svenska klassiker - Små historier om stora framgångar!

Svenska framgångssagor och gripande livsöden

Bronsstaty till minne av Amalia Eriksson i Gränna. Foto Bengt Oberger WikipediaKatarina Danielsson
Svenska klassiker - Små historier om stora framgångar
Historiska Media
Det var polkagrisar som byggde Sverige. Eller i alla fall den vilja att överleva, som skapade dem!
Amalia Erikssons nyblivne make dog i dysenteri. Hela hennes familj, föräldrar och fem syskon, hade dött i koleran. Amalias yrkesmöjligheter under den första halvan av 1800-talet, var starkt begränsade.
Goda grisar för alla gottegrisar
Som änka blev Amalia Eriksson nu myndig och hon startade ett eget företag. Det var på den tiden sällsynt att kvinnor beviljades företagartillstånd, men det var kanske så att borgmästaren Carl Johan Wennberg var väldigt förtjust i sötsaker?  
Amalia bedrev redan en egen liten tillverkning av konfekt till högtidliga tillfällen som bröllop, dop och begravningar. Dessutom gjorde hon små pepparmintssmakande karameller som hon helt enkelt kallade polkagrisar.
En sötsak kallades vid den här tiden för just “gris” --- än idag kan man kalla någon som gillar godis för gottegris eller godisgris.
Amalias företag gjorde succé och de randiga polkagrisarna är en av Sveriges främsta ätbara souvenirer än idag. 1923 gick Amalia ur tiden, nästan hundra år gammal. I Gränna finns en bronsstaty av henne uppförd av dottern Ida.
Gurkkungen Herbert Felix i Eslöv
Svenska klassiker är full av fängslande livsöden och framgångshistorier, ofta med en sorglig kant.
om fascinerande människoöden och om små städer i SverigeFelix Gurka uppfinns av Herbert Felix, en judisk flykting från Tjeckoslovakien, som jobbar på Salubrin fabriken i Eslöv och han kommer på vad all extra ättika som blir över kan användas till. Men han lyckas inte rädda sin familj. Herbert tar värvning i de allierades arméer men kom fram för sent för att befria dem --- de hade alla dödats i Auschwitz.
Tag det rätta - tag Cloetta!
Svenska klassiker innehåller också berättelserna bakom Kalles kaviar, Gevalia kaffe, Stig Lindbergs löv och Gustavsbergs Berså, Elsa Beskows älskade barnböcker, Svenskt Tenns elefant, Stringhyllan, Mazettis kakao, Brio träleksaker, Volvo, Monark cyklar och vårt mest älskade mellanmål: kexchoklad. Som redan i början av sin karriär marknadsförde sig med hjälp av alpina stjärnor. Än idag åker det alpina landslaget i kexchoklad-inspirerad utstyrsel. Och ja, de verkar ha valt rätt. Ett vinnande kexchoklad!
Att förknippas med sin stad
Många av berättelserna handlar om fascinerande människoöden och om små städer i Sverige. För ofta är det så att en svensk klassiker har betytt mycket. Gränna förknippas med sina polkagrisar, Varberg med Monark cyklar och Eslöv med Felix Gurka.
Pommac, Ramlösa, Läkerol, Solstickan, Slotts senap, Electrolux dammsugare, AGA-spisen, Barnängens barntvål, Liljeholmens stearinljus … ingenting är så enkelt som det kanske verkar, allt har sin historia.
Vackra bilder och klassisk, nostalgisk reklam
Bilderna i Svenska klassiker fördjupar texten och tidsbilden --- hur såg reklam ut under svunna decennier? Hur såg det goda livet ut? Vilka kändisar satsade man på? Lill-Babs, som dricker Gevalia kaffe på 1960-talet, är känd än idag. Kexchoklad förknippas fortfarande med det alpina landslaget och en aktiv livsstil. Mazetti har kvar sina ögon (fast de numera ägs av Fazer). Men Stringhyllan har gått från att vara något billigt för alla, till att bli en exklusiv produkt som ska rotas fram ur historiens gömmor.
Historier om svenska klassiker som i sig har blivit klassiker. En bra historia är del av konceptet. Det är ju det som gör att klassikerna har blivit så älskade över så lång tid!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.