söndag 9 februari 2020

FILM: Beverly Hills Cop x 3


Eddie Murphy, John Ashton och Judge Reinhold i Beverly Hills Cop.

Titel: Beverly Hills Cop x 3
Medverkande: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton, Brigitte Nielssen m.fl.
Land: USA, 1984 - 1987 - 1994
Distribution: Paramount Pictures

Aktuell: Hela trilogin släpps på BD för första gången - februari 2020

Eddie Murphy genomgår just nu en renässans och får massor av kärlek och uppskattning för sin fina roll i biopicen Dolemite Is My Name. En roll som lett till massor av prisnomineringar (dock ingen välförtjänt Oscarsnominering - vilket #Oscarssowhite påpekat!). Däremot har Murphy chans på en Razzie redeemer Award (liksom J-Lo och Adam Sandler) - ett pris som går till skådespelare som förr i tiden varit Razzie-nominerade för usla insatser inom filmen, och som i år skadespelat i några av årets bästa filmer.

Okej, håll tummarna för att Eddie vinner åtminstone detta pris!
Och för att fira Eddie Murphy riktigt mycket --- nu kommer alla Beverly Hills Cop filmerna ut på BD
för första gången någonsin.

Filmserien kallades förresten för  Snuten i Hollywood när den för första gången släpptes på svenska.

Beverly Hills Cop är en fragångsrik actionkomedi som kör med snabbt prat istället för snabbt skjutande - och Eddie Murphy i rollen som Axel Foley står för det mesta snabbpratandet!
Beverly Hills Cop hade premiär lagom till julen 1984 och filmen regisserades av Martin Brest.
Huvudrollerna innehas av Eddie Murphy, Judge Reinhold och John Ashton.

Detroit-polisen Axel Foley (Eddie Murphy)har en bäste vän som blir mördad - och han tänker minsann lösa mordet själv! Det spelar ingen roll att han lyckas hamna i Beverly Hills polisdistrikt och verkligen är "a fish out of water". Kulturkrockar uppstår direkt. Och de lokala poliserna verkar inte glada över Axels ovälkomna inblandning. Men som tur är får han två vänner i öknen.

William 'Billy' Rosewood (Judge Reinhold) och John Taggart (John Ashton). Filmen utvecklas till en omaka-buddy-komedi och de två vita Beverly-Hills-herrarna får lära sig en hel del om att vara streetsmart och hur man överlever (utan att skjuta vilt omkring sig) av den smarta och snabbpratande Axel.
Som givetvis lyckas lösa mordet. "With a little help from his friends ..." (för att fritt parafrasera Beatles).

Kul att veta: Beverly Hills Cop skrevs först med tanke på att Sylverster Stallone skulle ha huvudrollen, stora delar av det manuset användes till Stallones filmsuccé Cobra. När Eddie Murphy blev klar för huvudrollen skrevs manuset om för att passa honom ... och gissningsvis improviserade han en hel del, ståuppkomiker som han är ... 

Stallone fick aldrig vara med i serien, men det fick hans dåvarande fru, danska supermodellen Brigitte Nielssen som verkar vara dubbelt så lång som någon av karlarna ... Hon är verkligen en riktig amazon! Hon spelar en lönnmördare som jobbar för de onda vapensmugglarna.

Beverly Hills Cop är en klockren film, både när det gäller action och komedi - mest komedi - och filmens musik vann Grammis. Det här är en film där 80-talet när det gäller humor, mode och musik verkligen är på topp.

Beverly Hills Cop II är en okej film. Den är full av klichéer och det är inte lika roligt och fräscht andra gången runt, men tion från ettan kom tillbaka och personkemin dem emellan fungerar fortfarande ...

Beverly Hills Cop III är en deprimerande film. Speciellt om man ser den med ettan i färskt minne. Axel Foley har blivit äldre och klokare ... och mer deprimerad. Han är ine rolig längre. Eddie Murphy är inte rolig längre. Tidigare har han kunnat piffa upp nästan vilket manus som helst. Men det sägs att Eddie led av depression under inspelningen, det förklarar kanske varför man inte känner igen Foley längre.

Givetvis är detta en trilogi värd att äga - på grund av de första två filmerna i serien och på grund av Murphys rollprestation i de första två filmerna och på grund av musiken och 1980-tals vibbarna i soliga Los Angeles.

Nu börjar Murphy få credd och prisnomineringar --- men det står ju klart att han alltid varit bra. För det är inte lätt att spela komedi!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar