fredag 29 september 2017

Piximania! Pixi boken firar 62 år!

Pixi firar att Pixiboken fyller 62 år! Och Pixi ger bort födelsedagspresenter till ALLA besökare!

Det är alltid MÅNGA jubileum och många prisutdelnignar och många kalas på en Bokmässa.

Här är ett som är värt att uppmärksamma:

Pixiboken fyller 62 årr i år och det jubileet upptog enhel vägg. Allde3ls innenför entren.

Beökare fick själva välja en pixibok och många rotade efter svunna barndomsminnen ...

Guldkorn: hittade en gammal pixibok med Prästens barnbarn som firar jul!

Besökare rotar bland böckerna som tre olika Pixis håller fram i stora korgar!

Frances Hardinge - Kändisar växer på träd!


Frances Hardinge har fullspäckat schema på Bokmässan. Här uppträder hon i GP:s monter. 

Kändisar växer på träd på Bokmässan. Var man än går så finns det en stor kändis som pratar om sin bok, som signerar sina böcker eller som blir intervjuad i en monter.

Frances Hardinge är lätt att känna igen (bland annat på grund av sin snygga hatt, som hon har på sig på alla promo-bilder också!) och här sitter hon bekvämt tillrätta i GP:s monter och pratar om sin nya bok.

Lögnernas träd. (Nej, det handlar inte alls om att kändisar växer på träd!)

Lögnernas träd finns nu i BW pocket och den har vunnit massor av priser och blivit kritikerrosad över hela världen.

Jag hoppas att inte Frances turnerar för mycket. Hon måste ju skriva en ny bok! SNART!



Fjortonåriga Faiths föräldrar bestämmer sig för att flytta ut till en vindpinad ö vid engelska kusten och hon förstår att det ligger mer bakom beslutet än vad de vuxna låtsas om. När hennes pappa kort därefter omkommer under mystiska omständigheter tror Faith sig veta något som kan ha betydelse. Men hon är bara en flicka, och i 1800-talets England anses hon inte värd att ta på allvar. Om hon ska få någon klarhet i vad som hänt måste hon ta reda på det på egen hand.


I jakten på ledtrådar hittar hon ett märkligt träd bland sin fars tillhörigheter. Det växer och bär frukt bara om man berättar en lögn för det. I gengäld avslöjar trädet en sanning. Eftersom trädet kan vara hennes enda chans att få reda på vad som hände hennes pappa, sprider hon lögn efter lögn över den lilla ön. Men lögner har en tendens att få eget liv ...

Katarina Genar omgiven av spöken

Katarina Genar omgiven av bokshoppande spöken ...

Ser fram emot: SPÖKSÅNGEN! 

Kommer snart!


Övernaturligt och spännande - skolan där många dröjer sig kvar!

Följ med till skolan som inte är som andra! Här händer det ofta spöklika och lite kusliga saker. Och ibland kan man till och med träffa på någon som levde för länge sedan! "Mystiska skolan" av Katarina Genar är en serie rysmysiga och lagom läskiga böcker för nybörjarläsare. Alexander Janssons stämningsfulla färgillustrationer skapar magi.

Greta älskar sin mystiska skola. Nästan varje dag händer det något spännande. I dag ska det komma en ny flicka till klassen. Men när Kenza, deras bildlärare, ska skriva flickans namn på tavlan slutar pennan att fungera. Greta och Malte måste hämta nya hos vaktis.

När de går förbi aulan står dörren på glänt. Där inifrån hörs en svag sång. Sången är otäck och vacker på samma gång. Som en spöksång från en annan värld ...

Spöksången är den femte fristående boken i färg om kompisarna Greta, Malte och Teo i "Mystiska skolan". Läs också: Svarta madam, Anden i glaset, Spökhunden och Pianot på vinden. Om du vill läsa en lite längre kapitelbok i serien kan du pröva Spöket i biblioteket, med svartvita illustrationer.

" ... något av en drömskola, gammaldags med tinnar och torn som ett Disneyslott. Skolgården verkar vara full av vinklar och vrår och gömställen. Visst är det självklart att det finns spöken på en sådan här skola! Men spökena är snälla, potentiella kompisar."
Belinda Graham, Tidningen Kulturen


(text från Bokus).

Mästare i skräck: Lena Arro, Katarina Genar och Lena Ollmark. Mysryslig och härlig höstläsning!

Lena Ollmark, Katarina Genar och Lena Arro. Foto Belinda Graham.

Lena Ollmark, Katarina Genar och Lena Arro skriver alla bästsäljande böcker där det övernaturliga spelar den stor roll. En hel del av deras böcker marknadsförs för slukaråldern, men många är definitivt allåldersböcker.

Speciellt Lena Arros splitternya bok som kom ut den 25 september 2017! En guidebok där man lär sig massor om geografi och historia och kulturhistoria - utan att man märker det - och DESSUTOM får man en spännande skönlitteratur skriven spökhistoria för varje ställe som Lena besökt! De mysiga rysningarna bara sprider sig längs ryggraden ... Bilderna är också perfekt gjorda, så där mystiska och suggestiva som det ska vara i en sådan här bok.

Så här marknadsförs boken:

"Visste du att Sverige är fullt av spöken? Över hela landet finns det platser där det händer saker vi helt enkelt inte kan förklara. Den här boken berättar om flera av de platserna. Följ med till Ales stenar i Skåne där vikingakungen Ale fortfarande härskar, och åker du till Döda fallet i Jämtland får du se upp för Vildhussen,som var den som stoppade vattenflödet så att fallet numera är helt uttorkat. Och kom ihåg att se dig över axeln om du besöker Falks grav i Västergötland. Man vet aldrig vad som lurar vid en gammal gravmitt i skogen där det alltid ligger färska blommor ...

Den här boken berättar om tio av Sveriges mest läskiga, mystiska och oförklarliga platser. Till varje kapitel hör en spökhistoria som kanske eller kanske inte är sann. "

Lena Arro med sin splitternya bok.

Det här är alltså en blandning av fackbok och skönlitterär bok och en hissnande vacker konstupplevelse.

Det här är absolut den bästa bok jag har läst i sin genre!

Men boken är också praktiskt taget unik i sin genre. Kulturforskning på spökhistorier och varför folk tror som de tror och varför landskapet ser ut som det gör tillhör inte det vanliga.

Här finns det MYCKET kvar att upptäcka!

Man har bara skrapat på ytan, som Dick Harrison sa när han pratade om utgrävningarna av Kalmar och Kalmar slott tidigare idag.

Från Döda Fallet till Ale Stenar
marknadsförs som barnbok för 9-12 års åldern med kan läsas av alla åldrar (förutom pekboksentusiaster) håller du på med ett specialarbete om spöken och gamla legender är detta en GULDGRUVA!

Och nämnde jag att boken är SÅ HIMLA VACKER? Det här förtjänar att bli årets julklappsbok, glöm alla mossiga gamla deckare!

Bara sjunk in i den här boken och hela lovet är räddat ... Men vänta förresten inte till jul, köp den som Halloween-present. Helst till dig själv. Eller till eventuella spöken som kommer på besök.

Trick or treat?!

Det här är minsann en sann "treat" med massor av "tricks"!


Lena Ollmark signerar sin nya bok Höstväsen.

Lena Ollmarks nya bok har jag inte läst - än. MEN jag har läst trilogin om Firnbarnen, en riktigt rolig trilogi för slukaråldern där skräck och humor mixas. Mycket humor. Det roligaste är faktiskt de tre huvudpersonerna som mer eller mindre "tvingas" bli vänner, trots att de inte alls passar ihop eller har något gemensamt eller några gemensamma intressen. förutom att bekämpa Ondskan som infiltrerat skolan ... Lena Ollmark verkar vara en rigtigt busig person, en sådan som bara VÄNTAR bakom knuten för att säga BU! och sedan skratta jättemycket!


Katarina Genar med sin nyaste bok Spökflickan.

Katarina Genars bok läsete jag i somras och WOW vilken bok! 

Katarina Genar kallas gång på gång för den moderna tidens Maria Gripe och det är både rätt och fel.
Rätt för att det är menat som välförtjänt beröm och Katarina Genar har samma sätt att fånga magiskt realism på, och en svårgripbar vemodig känsla (något som inte är vanligt i svensk litteratur), fel för att Katarina Genar har ett helt eget sätt att leverarea mysrys på och ett helt eget språk.

Dessutom har man ett häftigt mysterium att lösa i varje Katarina Genar bok och de är FRISTÅENDE! I detta tidevarv där man ständigt blir påprackad serier och aldrig får något ordentligt slut är det underbart.

Spökflickan är en läsupplevelse i en klass för sig. Det enda som kan konkurrera är en annan Katarina Genar bok. Som till exempel Silvervinges hemlighet.

Extra plus för Lina Bodéns suggestiva omslag med de vackra rosorna som gradvis bleknar och byter färg och det mystiska gamla fotot. DET känns Maria Gripe! 

Katarina Genar är också aktuell med sin nya bok Mystiska Skolan: Spöksången, som är för läsare som just knäckt läskoden och vill ha lite rolig och mysryslig läsning.

Kryp! Träffa Krypens Drottning MG Leonard!

MG Leonard har boksignering av sina framgångsrika böcker! OCH man får en insektsbild vid hennes autograf!!!
SÅ COOLT!
M.G. Leonard skulle verkligen kunna kalla sig  själv för Krypens drottning!

Hennes bästsäljare Kryp (originalets titel: Beetle Boy) sprider sig över världen snabbare än en gräshoppsinfestation.

Jag älskade "bugs" som barn - spindlar, humlor, vackra skalbaggar, fjärilslarver ... you name it ... Precis som William i Just William böckerna av Richmal Crompton.

A Bugs Life är en jättekul DisneyPixar film och så finns ju Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe ... men ändå är det ganska ont om hjältehistorier med insekter i huvudrollerna, så där har M.G. Leonard verkligen hittat en tom nisch.

Och gissa om jag blev förvånad när jag fick höra att hon INTE gillat insekter  och spindlar som barn! Hon hade varit livrädd för dem, till och med för fjärilar!

Att skriva om kryp har varit hennes egen terapi, att koppla ihop kryp med positiva ord.

Och alla skalbaggarna finns i verkligheten, här är bilder på de skalbaggar som de fyra huvudpersonerna har som husdjur:

MG Leonard visar foton på skalbaggar.
Det pågår också forskning på och genmanipulation av insekter - precis som i boken. Genmanipulerade fruktflugor finns redan och används för att öka förbränningen.

Men supersmarta gula spionnyckelpigor som de i boken finns inte - än!

Dick Harrison - Kalmars gömda historia

Jag både såg och hörde Dick Harrison. Fantastisk showman och historiker! 



Om du inte såg Dick Harrison på årets Bokmässa kanske du hörde honom. Han pratade på många olika scener om Kalmar (vilket hördes lång väg) - och han fick hela tiden Kalmar att låta som världens mest spännande stad!


Nya arkeologiska utgrävningar i Kalmar har väckt sensation inom forskarvärlden. De visar att staden är mycket äldre än vad man tidigare trott, och bilden av den gamla nordiska metropolen har förändrats i grunden.

Få svenska städer har varit scen för så många historiska konferenser, överenskommelser, belägringar och strider som Kalmar. Under medeltiden var staden en av de främsta i Norden och dess politiska betydelse var avsevärd. Kalmar hade en förmögen stadsbefolkning och slottet var ointagligt.

Men i mitten av 1600-talet gick staden under, och det medeltida Kalmar begravdes. De senaste årens arkeologiska utgrävningar i området har gett häpnadsväckande nya insikter i stadens förflutna.

Dick Harrison, författare och professor i historia, skildrar nu stadens reviderade historia. I boken ger han oss en fascinerande tidsresa från medeltid till renässans, med plats för alla dåtidens mäktiga män och kvinnor Birger jarl, unionsdrottningen Margareta, Erik XIV med flera.

Boken är rikligt illustrerad med nytagna foton från stadsmiljö och utgrävningar samt föremålsbilder. Boken är ett samarbete med Kalmar kommun.


Ta det som en german! - Det germanska spåret : en västerländsk litteraturtradition från Tacitus till Tolkien

Lars Lönnroth berättar om och signerar Det germanska spåret. Fascinernade läsning! Foto B. Graham.



Germanerna var ett multikulturellt folk (som gärna utvandrade och invandrade och vandrade i allmänhet) och de hade ett rikt kulturellt arv, vårt arv, som måste räddas från högerextrema krafter som försöker göra germanerna till något de inte är (eller var) och som även försöker lägga beslag på kulturarvet - och omtolka det och omvrida det för egna syften.


Någon som gjort en hel del från att rädda det germanska arvet från nazisterna och deras efterföljare är Tolkien, menar Lars Lönnroth. Ingen kan väl läsa Sagan om Ringen och tycka att det är reklam för mandom och morske män och främlingsfientlighet. Hjältarna är de snälla hobbitarna som helst vill ha lugn och ro och inget bråk. Och de ser inte sig själva som värda mer än andra.

Någon annan som gjort en hel del för att rädda det germanska arvet är Lars Lönnroth själv.


Lägg vantarna på den här boken - den är jättebra och intressant och viktig! Speciellt i dagens läge!


De vilda germanernas muntliga diktning omtalas redan av den romerske historikern Tacitus omkring år 100 e.Kr., men det är först på medeltiden som denna diktning ger upphov till skrivna mästerverk som Beowulf, Nibelungenlied, Eddan och de isländska sagorna. Traditionen går därifrån vidare till Wagners operor och nazismens hjältemyter, men Lars Lönnroth vill i denna översikt visa att den också rymmer mycket annat, häribland moderna fantasyromaner som Ringarnas herre och TV-serier som Game of Thrones.

Det germanska spåret i västerländsk litteratur kan liknas vid en snårig, trolsk och ofta svårframkomlig skogsstig där man kan träffa på nästan vad som helst - men åtskilligt av bestående värde.

Lars Lönnroth är professor emeritus i litteraturvetenskap och har skrivit flera böcker om fornnordisk litteratur. Han har också översatt Den poetiska Eddan och flera isländska sagor.

Ta det som en kvinna - Jenny Rogneby utmanar och ifrågasätter med Leona böckerna

Den nya Leona boken och Leonas författare Jenny Rogneby. Foto B Graham.

Leona kan mycket väl vara den nya Lisbeth Salander! 

Hon kan bli större, bättre och mer trovärdig som ikon i deckar-thriller-genren.

Förutsatt att Jenny Rogneby och alla de runt Leona sköter korten på rätt sätt.

Just nu håller Leona på att ta det stora steget till vita duken - Hollywoodfilm på gång och en "A-list actress" är knuten till projektet.

Fast VEM det är som ska spela Leona får inte Jenny avslöja än så länge. ("I could tell you, but then I'd have to kill you").

Jenny Rogneby är kriminolog och intresserad av att utforska och utmana traditionella könsroller.

Det finns vissa bestämda normer hur män och kvinnor får vara och ska vara och ingenstans är det väl tydligare än i deckargenren.
Om Leona säger Jenny att hon är utredare (och bokens hjälte) och dessutom kvinna och mamma och det gör att folk i boken (och även folk i verkligheten som läser boken ) har vissa förväntningar på henne.Hur hon ska tänka och agera på ett visst sätt. När hon inte gör det uppstår inre och yttre konflikter som Jenny tycker är intressanta att skildra.

Och som läsarna tycker är intressant att läsa. 

Det finns nu tre böcker om Leona (bok tre syns på bilden ovan) och det kommer fler!

Ta det som en man - # Vi måste prata om det

Hampus Nessvold på Bokmässan i Göteborg. Foto B Graham.

Ta det som en man är defintivit en av årets stora "snackisar" - boken kom ut strax före Bokmässan och har fått stor uppmärksamhet. Kan man få lov att kalla Hampus för årets Clara-Henry på Bokmässan? Fast den här gången är det en kille som snackar känslor! 


"Vi killar får fortfarande lära oss att vi ska kunna ta en smäll, och inte får gråta eller snacka om känslor. Men jag tror att vi och alla omkring oss skulle må bättre av en förändring. En förändring som börjar med oss själva - med att vi män och killar vågar ifrågasätta mansrollen och visa vilka vi är under den hårda ytan. Vi måste våga visa oss för varandra och prata om våra erfarenheter för att tillsammans kunna överge de destruktiva och begränsande manlighetsnormer som inte bara skadar samhället, utan också oss själva. Det här är mitt bidrag. Varken förskönat eller med ansvar för moral. Mot machokulturen, för en ny sorts manlighet."

Hampus Nessvold är artist och programledare i TV och radio och har valt att göra en personlig djupdykning i mansrollen.

För vad innebär det egentligen i dagens läge att ta det som en man?

(Och varför är det så få män på Bokmässan?)

Första mötet på fredagen ... Vei!

Älskade fina Sara! Foto: B. Graham

Älskade fina Sara! Nu har hon en ny succé på gång i ett nytt samarbete!


Nyss var hon ju SMats med hela svenska folket ... eller inte, för nej, det där smeknamnet för Sara och Mats (Strandberg) fastnade aldrig! Men skämt åsido, alla har väl hört talas om Cirkeln-Eld-Nyckeln - en massiv succé som även blivit seriealbum och film!


Författaren Sara Bergmark Elfgren och tecknaren Karl Johnsson har jobbat tätt ihop med både berättelsen och bildlösningar. Duon har hämtat inspiration i den nordiska mytologins gestalter, och låter dem befolka ett universum där skandinaviska bronsåldersbyar möter babylonisk arkitektur. Resultatet är en unik svensk serie, som upphovspersonerna beskriver som "nordisk mytologi möter Game of Thrones möter The Hunger Games". En storslagen matiné i serieformat.

Historien om Vei har tillkommit under flera års samarbete mellan Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson. Serien började som följetong i tidningen Utopi, men har nu arbetats om från grunden och kommer att släppas i två böcker. Den andra och avslutande delen kommer 2018.
Sara och Karl - de skarpa hjärnorna bakom Vei. Foto B Graham


Sara Bergmark Elfgren är en av författarna bakom Cirkeln och de andra böckerna i Engelsforsserien, som översatts till 25 språk. Hon har även gjort fina bilderböcker som
Nu leker vi! och Just nu har vi varandra.

Karl Johnsson har bland annat tecknat Berättelser från Engelsfors och serieromanen Mara från Ulthar Fantomen och den nya barnboken Olympen.



torsdag 28 september 2017

Illustratörens roll i barnboken - Möte mellan Batman-Henrik, Arkeologi-Hedvig och Monstertruck-Simon

Henrik, Hedvig och Simon ... Ja, i den ordning de sitter på stolarna! (Bilderna ovanför dem är i en annan ordning!)

Henrik, Hedvig och Simon.

3 illustratörer. 3 succékarriärer. 

Och helt olika bakgrund och olika stil på illustrationerna!


Henrik har gjort 9 PAX-böcker och en PAX-målarbok. Så totalt 10 barnböcker?!

Vi väntar ju nu alla PAX-fans påMaran, bok 9 i "PAX"-serien. (Nej, den fanns inte på Bokmässan! Synd!) Supertrion bakom de kultförklarade och hyllade böckerna är deckardrottningen ÅSA LARSSON, känd för sina kriminalromaner om Rebecka Martinsson, författaren och forskaren INGELA KORSELL och serietecknaren bakom Batman - HENRIK JONSSON!

Nidstången, Grimmen, Mylingen, Bjäran, Gasten, NäckenPestan och Vitormen är de 8 första delarna i serien som totalt ska bli tio böcker. Succéserien är såld till 18 länder och älskas av fler och fler unga bokslukare. Läs mer om Viggo, Alrik och skaparna bakom "PAX" på: www.bonniercarlsen.se/pax
"När det är farligt är det på riktigt. Och det är omöjligt att sluta läsa! Övernaturligt bra!"Tidningen Kulturen


Hedvig tecknar de populära Arkeologideckarna - det finns just nu 3 böcker i serien.

Följ med på äventyr!

Mysterier över hela världen väntar på att lösas, och arkeologdeckarna Marvin, Ramses, Neffi och hunden Farao är redo!

Sommarlovet hos farbror Valdemar blir ett galet äventyr. Färden går med ubåt ända till Kanada, där barnen och deras knäppa farbror jagar efter kapten Kidds försvunna skatt. Men det finns fler som vill hitta skatten. Och vad är det för mystiskt spökskepp som syns till på havet? Skattjakten kan bli riktigt farlig ...  Fartfyllt, lättläst och kul! Ny serie av Dan Höjer, författare till succéserien Cirkusdeckarna.



Simon är känd från dataspelsvärlden och nu har han skapat en bilderbokssuccé för små barn.

Författaren Daniel Sjölin och illustratören Simon Jannerland har tillsammans skapat en actionfylld och humoristisk bilderbok, inspirerad av sandlådans krascharglädje. Men här finns också ett budskap: Bakom ratten på en monstertruck är inga uppdrag för svåra! 

Det är Storm med lille killen kör medicin och plåster till sjukhuset för att hjälpa alla behövande.

En tuff bok med mjuka värden - och ritad av en Simon som är helt ointresserad av olika bilmärken!




Det blev ett MYCKET bra och kul möte mellan tre stycken "tecknar-nördar" som verkligen kan sitt gebit och konsten att diskutera bilder och texttolkningar på ett intresseväckande sätt!

Alla böckerna är mycket bra - på väldigt olika sätt och med väldigt olika teman!


Tummen upp för nya PAX! från Henrik Jonsson!


Bokprovning - Barnboksutgivningen ökar med 200 procent!

Barnboksutgivninen ökar med 200%. I alla fall när det gäller dramatik!

En tradition på Bokmässan är att gå på Barnboksprovning - det är SBI - Svenska Barnboksinstitutet - som håller i denna. Det är noga med att påpeka att det inte handlar om någon slags kvalitetsmärkning, de spanar helt enkelt efter trender i barnboksutgivningen i Sverige. OBS - det gäller ALL barn och ungdomslitteratur (och även unga vuxna) - alltså även utländsk litteratur som blir översatt till svenska.

Som vanligt är böcker översatta från engelska i majoritet och så svenska original. Andra språkområden är betydligt mer sparsamt representerade.

Den tydligaste trenden i barnboksutgivningen idag är att det kommer ut MYCKET barnböcker. Mer och mer för varje år.

Nu är det över 2000 nya böcker som kommer ut varje år ...

2013 ansåg man att det var mycket med 1770 böcker.

2014 blev det 1860 böcker

2015 sprängdes 2000-boks gränsen. 2089 böcker gavs ut - en markant ökning mot tidigare år.

Men gränsen var inte nådd, ökningen går bara fortare.
Minns ni år 2000? 1176 barnböcker kom ut det året!
NU är vi uppe i ÖVER det dubbla!
2016 kom det ut 2141 böcker.

2017 ... vi vet inte hur många böcker som kommer ut, eftersom det finns några månader kvar på året. Men det ser ut som om det fortsätter att öka ...



Två olika SBI seminarier handlar just om barnboksfloden, hur mycket det kommer, vem som sovrar och var barnbokskritiken blivit av. För medan barnböcker blir allt fler blir recensionerna och analyserna av dem allt färre. 


Rubriken att barnboksutgivningen ökat med 200%? på de senaste åren?

Det gäller utgivningen av barnboksdramatik. (Dramatik och filmmanus hamnar förresten på samma hylla).

2016 kom EN bok med ett teatermanus - Harry Potter boken med det fördömda barnet.
2017 kom TVÅ böcker med teater och filmmanus - LasseMaja boken med några olika teatermanus och Harry Potter spin-off boken med filmmanuset där Newt Scamander letar Fantastiska Vidunder.

EN bok till TVÅ böcker blir en ökning av utgivningen på 200%. Men det är knappast någon bokflod av dramatik för unga.

Jag hade gärna sett MER böcker av det här slaget som LasseMajas teaterbok, för det är en kul ide att göra t.ex. deckarmanus som ungarna kan ha kul med och spela upp, hemma, i skolan, på semestern ...

Så alla författare: Kolla in LasseMaja boken! Kan ni göra en lika bra teaterbok? Försök i alla fall, för den här delen av bokfloden kan behöva späs på lite!
 
SBI - Svenska Barnboksinstitutet - fyller 50 år i år. Det är värt att fira!

http://www.sbi.kb.se kan man läsa mer om deras arbete


Massor av böcker!

Bokmässan i ett nötskal. Massor av böcker!


Visst. Det är inne med ljudböcker nu. Och e-böcker. Och läsplattor.

Saker som är lätta att bära och att ha med sig. E-böcker och ljudböcker är också grymt billiga.

Men TÄNK vilken bra workout man får av att fynda RIKTIGA ROMANER!

Fynden du gör på första dagen kommer du förmodligen att bära runt på i 4 dagar - i förhoppning att stöta på en författare som hör ihop med boken som kan signera den.

Hur ska man förresten signera ljudböcker? E-böcker?

Ett som är säkert: i samma stund som du gett upp och hängt in dina böcker i garderoben, så kommer du att hitta en av dina favoritförfattare i full färd med signering.

Hände mig bara tre gånger den här mässan.

Adrian Mole har betytt SÅ MYCKET - Tre humorister om unga och identitet



Ted Forsström,  Kaj Korkea-Aho, Åsa Asptjärn på Bokmässan i Göteborg 2017. Foto B Graham.



Ted Forström,  Kaj Korkea-Ahooch Åsa skriver alla humoristiskt för unga läsare.

ZOO - Virala genier av Ted och Kaj är en ny Berts Dagbok.


Kaj och Ted är också ett par av gästerna från Finland (Bokmässetema Finland 100 år).
Det är en mailroman mellan två bästa vänner som försöker hålla kontakten.


När Atlas börjar åttan har bästa vännen Elliott precis flyttat utomlands. I skolan tycks det mesta annat också ha förändrats - Justus har blivit kändis genom virala videoklipp och Tessie har genomgått en otrolig pubertet. Nya elever har börjat på klassen - den coola Sarah-Li och en utbyteselev som inte ens lärarna verkar veta om är kille eller tjej. Bland allt det nya är Miniturken med sin diabetes det enda konstanta, Atlas ständige följeslagare.

Boken är utgiven på finska Förlaget och den är verkligen kul, rekommenderas för alla unga läsare som gillar Dagbok för alla mina fans, Berts dagbok och Sune-böckerna!





Åsa är liksom Ted och Kaj också en del av en känd humorduo (fast det inte syns på bilden --- hennes andra hälft satt nämligen i publiken!) Men till skillnad från Ted och Kaj skriver hon själv, om killen Emanuel Kant. Man förstår att killen är "a very troubled young man", med ett sådant namn ... (Det anspelar på den grubblande filosofen Immanuel Kant, om ni nu har missat det ...)


Del tre i serien om Emanuel Kant heter Rimligt lyckade ögonblick. Ja, Emanuels filosofiska huvud svävar fortfarande i molnet.
Liksom ZOO handlar även denna bok om en kille som känner sig ensam och försöker hitta sig själv.


Ny termin, ny skola och nya vänner. Emanuel har alla chanser att omdefiniera sig själv. Men vem är han? Och kanske mer relevant, vem borde han vilja vara?

"Med Emanuel Kent Sjögren har Åsa Asptjärn skapat en sanslöst skön antihjälte, ett svenskt svar på Sue Townsends klassiker om Adrian Mole." fastslog förlaget i ett citat.

Adrian Mole som var förresten också det som inspirerade Sören Olsson och Anders Jacobsson till  att skriva Berts dagbok. Deras mål var att göra en svensk Adrian Mole. (Jag vet, jag har frågat dem.)

Och Berts dagbok inspirerade Ted och Kaj till ZOO ... De framhöll Berts betydelse för deras utveckling (både när det gäller läsning och humor) när de var på Bokmässan.

Vad gör det Attilla och Emanuel till? Litterära kusiner? Sysslingar? Pysslingar?

Nåt är de i alla fall! Ekollon som fallit från samma (släkt-)träd ...

Den brittiska författaren Sue Townsend har betytt mycket för svensk (och finlandssvensk) ungdomslitteratur och humor!

Och hon är inte ens klassad som barn/ungdomsboksförfattare. ;D



Göran Greider var där!

Göran Greider på Bokmässan - snabbt på språng mellan två event. Fullpackat schema även i år!
(Fast han hinner alltid stanna upp, skaka hand med sina fans eller ställa upp på ett snabbt foto!)


Det har snackats mycket om utifall man ska åka till Bokmässan i år eller inte.
För och emot.
Men Göran Greider var där!
Discussion. End Of.

Göran Greider är på Bokmässan, alltså MÅSTE man vara på Bokmässan!

Ordfront, Alfabeta och Galago hade också ett coolt event tillsammans på Pustervik.

Nu till Greiders nya bok - en trädgårdsbok som rekommenderas varmt!
Välskriven, charmig, varmhjärtad och väldigt mycket Greider!

En välkänd silhuett!


I den splitternya boken I trädgården hörs andra ekon resonerar Göran Greider om hur vår moderna trädgård uppstått, men här finns också råd, tips och inspiration för alla trädgårdsälskare. Men det han påminner oss mest om i sin rikt illustrerade bok är att vi måste lära oss uppskatta det vackra inte minst i vinterns trädgårdar.

I trädgården hörs andra ekon är en bok full av blommor, bilder och poesi och till och med Göran Greiders recept på syrensaft. Dessutom avslöjar han vad en skräckfilm som Världsrymden anfaller eller sångaren Van Morrison har med trädgård att göra.

Älskade Gunilla Bergström! Älskade Alfons!

Gunilla Bergström - 75 år och fortfarande med busig Alfons-glimt i ögat!
Gunilla Bergström - en av Sveriges absolut bästa konstnärer, en ikon för 1900-talet - och 2000-talet!

Så där jag, då var det sagt. Alfons Åberg böckerna är STOR KONST i litet hanterbart format. Gunilla Bergström är både konstnär och författare - men hon ser sig själv mest som konstnär och illustratör för det är den delen som är ROLIG berättar hon själv.

Skrivandet är mindre kul --- för då ska man skala av texten så mycket som möjligt. Det ska ju inte störa själva bilderna, texten får inte bre ut sig så mycket.

Det roligaste av allt, berättar Gunilla, är att sitta med ALLT som man samlat på sig från gamla ikea kataloger till gamla garnstumpar och spetsbitar och välja och vraka när man skapar bilderboksens uppslag.

Hon har alltid för mycket att välja bland. för det är ju det som är roligt.

Att sitta där med pärmar av möjligheter. Och så blir det en liten bit spelts och en garnstump som använda av allt det som ligger framme.

Men det är ren och skär skaparglädje.

Det tycker jag man ser i Alfons. Den busiga skaparglädjen. Här är någon som haft kul och njutit när hen skapat och det smittar av sig när man läser.


Gunilla Bergströms tre första älskade böcker om Alfons Åberg finns i en fin samlingsvolym: God natt, Alfons Åberg, Aja baja, Alfons Åberg och Raska på, Alfons Åberg.

Geniala bilderböcker som tål att läsas om och om igen.

Alfons-fakta:

Varje år lånas det ut runt 1 miljon Alfons-böcker på biblioteken i landet.

Gunilla Bergströms böcker är översatta till 30 språk.


De 25 fristående titlarna om Alfons har aldrig lämnat bokhandeln utan trycks ständigt till.

4,2 miljoner exemplar har tryckts, bara för den svenska marknaden, sedan första boken 1972. (2010)

Bakom ryggen på Alfons Åberg


Gunilla Bergström - Alfons "mamma" - alla älskar ju Alfons! Alla har växt upp med Alfons! Så även Daniel Sjölin. TV-stjärnan verkade faktiskt lite star-struck när han träffade Bergström!

Gunilla Bergström såg lite skeptisk ut mellan varven när olika analyser av Alfons presenterades. Speciellt när det gällde några bokhyllor. Daniel verkade mycket nervös mellan varven.

Många författare verkar inte veta vad de gör eller varför, men Gunilla Bergström är extremt skärpt, både som konstnär och författare.
Något som Daniels Sjölin också kommenterade i intervjuns roligaste replik.
- Jag har träffat många korkade författare!
(Man tänker på programmet Babel. Vilka var mest blåsta?)

Bergström är, slår Sjölin fast, en av de smartaste och klokaste författare han träffat.

Instämmer. 

Bergströms bästa replik (om att Alfons är en snäll enkel kille):
Vi är i grund och botten snälla och enkla.
Det är därför Alfons fungerar. Överallt i alla  tider.


Efteråt blev det kramkalas!

Mellan den kloka författaren och en snäll och enkel kille.



Daniel sa att han kände sig som Alfons när han var liten ... Han är faktiskt lite lik!



Den yttersta lyckans ministerium - att se Arundhati Roy live

Arundhati Roy och John Freeman. Foto B. Graham.

Arundhati Roy har knappast varit tyst i 20 år - hon är en flitig debattör och har skrivit 8 stycken "non-fiction books" sedan debuten med De små tingens gud och det märks att hon kan ge svar på tal och har åsikter om allt.
Bland annat att det inte finns någon god nationalism. Oavsett vad Ghandi sa.


Arundhati Roy slog igenom 1997 med De små tingens gud. 20 år senare gör hon storstilad comeback till skön litteraturen ... med Den yttersta lyckans ministerium.

På bokmässan intervjuades hon av John Freeman, amerikansk författare, litteraturkritiker och redaktör för litteratur tidskriften Freeman's.

Arundhati Roy signerar och möter sina läsare.
Förläggaren Dorothea Bromberg kommer med fler böcker.
(De går åt. Snabbt!)


Den yttersta lyckans ministerium är en vidunderlig roman om kärlek. Kärlek som föds där man minst av allt förväntar sig det. Kärlek man ger allt för. Kärlek man går under av.


Det är en stor WOW-upplevelse att se Roy och att höra henne läsa ur sin nya bok.


Det här är ett av Bokmässans största möten.

Monstertruck kör författare från vuxenlitteratur till barnlitteratur - Sjölin, Sten och Sundström i samtal om barnlitteratur

Daniel Sjölin, Viveca Sten och Josefin Sundström pratar om sina olika erfarenheter som barnboksförfattare.
Illustrationen som just nu visas är från Sjölins nya bok Stormen och monstertrucken. Grymt snygga bilder!

Många kända författare av skönlitteratur för vuxna har tagit det stora lilla steget till att skriva för en yngre publik. Mötet mellan Daniel Sjölin och Viveca Sten och Josefin Sundström om hur de jobbade med sina respektive böcker var mycket intressant - de hade alla olika infallsvinklar och har alla skrivit olika typer av skönlitteratur för vuxna och de skriver alla väldigt olika typer av barnböcker - för tre olika ålderskategorier.

Daniel Sjölins Stormen och monstertrucken är för små barn, Josefins Saga sagor är för lite större barn som ska klara av att läsa en egen kapitelbok för första gången, och Viveca Stens nya serie som inleds med Djupgraven säljs som en bok för slukaråldern (9-12) --- fast jag tycker att den känns lika mycket som en bok för tonår eller för unga vuxna ... Eller varför inte en bok för vuxna som uppskattar bra skräck-fantasy med en tolvåring i huvudrollen?

Huvudpersonerna i Låt den rätte komma in var liksom inte heller vuxna ... Böcker med barn i kan fungera för alla åldrar, man måste inte ha exakt den ålder på huvudpersonen som man tänker sig att läsaren ska vara. (Vilket verkar vara fallet med rekommendationer nu för tiden - huvudpersonen är 12 år, alltså ska boken läsas av 9-12-åringar osv.)

Daniel, Viveca och Josefin diskuterar sina författarsamarbeten.
Just ålderskategorier diskuterades flitigt i mötet mellan de tre författarna. Daniel Sjölin hävdar att han hade blivit mycket hjälpt av ålderskategorierna och han hade botaniserat flitigt i boklådorna för att se hur mycket text som det skulle vara i en bok för 3-6 års åldern (och han funderade på om han skulle försöka sig på en bok för 0-3 års åldern, men det var för svårt med SÅ lite text!) och Josefin Sundström var inne på samma spår. Man jämför med vad andra gjort och var på bokhyllorna böckerna hamnar och försöker anpassa sig och göra samma sak.

Men Viveca Sten var som väntat mer kritisk till åldersindelningen. Djupgraven och uppföljaren Sjörök passar inte heller in i det fyrkantiga åldersystemet.


En annan skillnad var också att Daniel och Josefin båda har illustratörer och utan illustrationer blir det inte mycket till bilderbok eller kapitelbok. (Man brukar gå på bilderna när man köper bilderböcker!)
Djupgraven har inga bilder alls. Viveca har däremot en medförfattare, Camilla Sten, men det är inte samma sak som att ha en illustratör att jobba med.

En sak som var extra intressant var att lyssna på Daniels illustratör senare på dagen. Man fick inte intrycket av att det var samma bok när man lyssnade på honom --- det var JÄTTEKUL att de båda hade så olika tankar och infallsvinklar på boken! Illustratören var faktiskt bättre på att "sälja den" också.
Josefin Sundström och Daniel Sjölin på signeringsstationen.
I den gröna pärmen finns de superhemliga frågorna som Daniel
 ska använda när han intervjuar Gunilla Bergström om Alfons Åberg. 
Schhh ... jättehemligt ... Säg inget!

Stormen och monstertrucken är i alla fall en jättefin bok med hur coola illustrationer som helst - man smälter direkt för den här boken, men de flesta ungar gillar ju fordon. Precis som insekter och hundvalpar.

Det är en no-brainer att den här boken kommer att gå hem! Eller RULLA hem!

(Vi är i Göteborg. Måste göra åtminstone en vits!)

Efteråt var det boksignering av de olika sagorna ...






Man vet det blir en bra Bokmässa när DE HÄR är de första man ser ...

Man vet att det blir en bra mässa när det första man ser är ett par av ens absoluta favoritförfattare! Camilla och Viveca Sten!

Camilla Sten och Viveca Sten - de skarpa hjärnorna bakom Djupgraven och Sjörök! Foto: Belinda Graham.



Ser redan fram emot del tre i den här underbara serien som inleddes med den superspännande Djupgraven! (Del två heter Sjörök). En av de bästa svenska barn/ung serier som gjorts och den fungerar för ALLA åldrar! Precis som klassiker av Ulf Stark eller Astrid Lindgren.


Om sanningen ska fram var egentligen de första jag såg och hejade på Dorothea Bromberg och hennes författare Arundhati Roy - men det var på hotellet (Gothia Towers) och inte inne på mässan. Så är inte säker på om det räknas som "första möte" (och jag förevigade det inte med ett foto, för hotell-liv är privat, mingel på mässan med möten och signeringar är offentligt.)

Men jag tar även detta som ett bra tecken. Dorothea Bromberg är en av mina stora idoler, och Arundhati Roy skriver så himla bra!

Fast de som gillade De små tingens gud och sa till sig själva att "jag kan inte vänta på nästa bok" ... De fick vänta i 20 år.

Paret Viveca och Camilla Sten är effektivare. Tack och lov. Deras målgrupp skulle hinna växa upp och pensionera sig om de tog 20 år på sig med varje bok i serien!

onsdag 27 september 2017

Bokmässa med Bildning, Luther, Röster från Irland och den blåvita 100-åringen

Tema Bildning med Luther och Levengood.

Bokmässan 2017 med Bildning, Luther, Röster från Irland och den blåvita 100-åringen 

Bildning - detta är årets tema på Bokmässan i Göteborg. Man passar bland annat på att fira 500-års jubileet av reformationen, en process som präglat europeisk historia och som ledde till avgörande förändringar på lärdomens område. Läskunnigheten ökade och kunskap demokratiserades. Ett speciellt Martin Luther seminarium, lett av Mark Levengood, hålls på engelska för att fira bildningen och reformationen - och för att göra reklam för SVT:s nya programserie Mark och Luther.




I år firar man också Finland 100 år, vilket passar bra ihop med bildningstemat, eftersom Finland kan stoltsera med ett av världens bästa skolsystem och även ett av världens bästa bibliotekssystem.


Den gröna ön bjuder på nya romanförfattare

Årets inbjudna röster är Röster från Irland.
Literature Ireland har tidigare haft succéer med att exportera det gamla gardet av författare, i år är det de nytända stjärnorna, som  romanförfattarna Sara Baume, Sally Rooney, Rob Doyle, Eimear McBride och Mike McCormack, som kommer att representera den gröna ön. Även gaeliska poeter utlovas. Men det finns även tid för att fira ett par klassiska giganter: Samuel Beckett och Oscar Wilde.
Författare från flera andra länder, bland annat Ryssland, Brasilien, Indonesien och Kenya, står också på gästlistan.
Arundhati Roy.

Årets omslagsförfattare på seminarieprogrammet är den omsusade Arundhati Roy som gjort comeback till skönlitteraturen efter 20 år med  boken
Den yttersta lyckans ministerium.Hennes debutroman De små tingens gud är redan en modern klassiker.


Navigera rätt i barnboksfloden

Barnböcker tar allt större plats på mässan - och under ett seminarium diskuteras det faktum att det utkommer fler och fler barnböcker för varje år, medan barnbokskritiken är på tillbakagång. Vad finns det för kvalitetskontroll?

Frukta icke! Det finns gott om kvalitetsförfattare som skriver barn- och ungdomsböcker och som kommer till Bokmässan! Bland annat Alfons Åberg författaren Gunilla Bergström, årets Peter Pan pristagare Dasha Tolstikova, som skrivit och illustrerat Mitt år av längtan, och aktivisten Angie Tomas, som är involverad i Black Lives Matter, och är aktuell med ungdomsromanen The hate u give.

Det är inte bara barnboksutgivningen som växt till en flod. Något som det också blir fler och fler av är för varje år är antalet deckare OCH antalet deckargenrer. Nya deckargenrer tycks dyka upp hela tiden, utan att några av de gamla försvinner.



Nyckeln till en bra deckare

Crime Scene är en omtyckt ny scen på Bokmässan och på lördagen avlöser stjärnorna varandra i en strid ström. Det är möjligt att träffa och lyssna på mängder av både svenska och internationella deckarförfattare.

Lördagen är den stora deckardagen. Spårhunden delas ut till bästa deckare för barn/ungdom (nominerade: Widmark/Lidbeck , Ritta Jacobsson och  Elsie Petrén). Det nordiska kriminalromanpriset Glasnyckeln delas ut till bästa nordiska deckare för vuxna, Malin Persson Giolitos Störst av allt. Det är den femte gången som en kvinnlig deckarförfattare kammar hem detta pris, nionde gången som det går till en svensk författare (priset har funnits i 26 år).
David Lagercrantz.


Modern häxjakt och ett laddat möte

Camilla Läckberg har skrivit om modern häxjakt i romanen Häxan. Den skotska krimdrottningen Val McDermid har skrivit om hur kvinnor förföljs på nätet - med dödlig utgång - i succéromanen Splinter the Silence. Män som hatar kvinnor finns det gott om. Bland de engelskspråkiga programpunkterna finns även den nya Millennium romanen och där utlovas ett spännande möte. En person som betytt mycket för Stig Larssons och David Lagercrantz framgångar utomlands är den brittiska förläggaren Christopher MacLehose, som varit en kraft att räkna med i den brittiska förlagsindustrin sedan 1960-talet. Han finns på plats för att diskutera Salanders och Blomkvists äventyr i den nya romanen, tillsammans med David Lagercrantz.
Jenny Colgan.

Må gott med en kopp te och brittisk feel-good!

Om deckare inte är din kopp te kanske Sophie Kinsella och Jenny Colgan är det? Dessa smarta feel-good favoriter, som ofta tar pulsen på det moderna samhället och skriver med en humoristisk udd, ska träffas över en kopp te - inför publik. Kanske med bakverk från Colgans Det lilla bageriet på strandpromenaden?

Så blandas salt och sött och för mycket av en god sak kan vara alldeles underbart.

Bildningens bägare blir aldrig full, bildning är en alltid pågående resa.

Belinda Graham