söndag 20 mars 2016

Puzzel får en vän - om att förlora allt, och börja om på nytt


Puzzel får en vän (inbunden)
Puzzel hittar en vän i parken
Puzzel får en vän

--- Det är inte lätt att förlora allt och börja om på nytt

 

 

Isabelle Halvarsson

Puzzel får en vän

Illustrationer: Margareta Nordqvist

ISBN: 978 91 638 8455 9

Bonnier Carlsen

 

           

Det är omöjligt att inte bli stormförtjust i Puzzel. Puzzel är en jack russel, och alla som känner till den hundrasen vet att den är helt oemotståndlig. Och ganska nyfiken av sig. Det är för övrigt en jack russel som poserar på den där kända affischen för His Master’s Voice. Den tittar nyfiket in i tratten till grammofonen och undrar var husse är.

 

En ny lukt i parken

 

Puzzel är en typiskt nyfiken jack russel. Så när Puzzel får upp ett spår i parken måste hon ju undersöka det direkt!  Med kopplet på släp efter sig. Under en rhododendronbuske hittar Puzzel en liten bortkommen hund. En kompis!

 

Den herrelösa hunden har ingen som tar hand om den, men Puzzels matte Mimmi hjälper till och matar Puzzels nya vän. Portvakten Andersson blir också förtjust i den nya hunden, som de kallar Svinto, trots att han egentligen är hundrädd.

 

Ett riktigt hundliv för Svinto

 

Svintos bakgrundshistoria är sorglig. Han har blivit av med sitt hem, och förstår inte varför han är övergiven.

 

Andersson visar att man inte måste vara hundexpert (eller ens hundälskare) för att falla för en hund och vilja hjälpa den. Han har vanligt människovett.

 

“Svinto hade nyss blivit av med sitt hem och sin flock. Kanske sin husse också. Den som han älskat mest i hela världen. Det var inga lätta saker. Säkert det allra värsta som kan hända en hund. Det var kanske lite som när människor måste fly från sitt eget land. Utan att alls veta vart de ska ta vägen. Man måste börja om från början igen. Försöka lita på folk och bli trygg igen.”

 

En torskbit senare är Svinto på väg att bli lite tryggare. Han har ju fått en hundvän i Puzzel. Och en människovän i Andersson.

 

Hundra procent hund-igenkänning

 

Det finns många charmiga antropomorfiska djur i dagens barnboksfauna.

Men det är extra kul att Puzzel får en vän är en spännande och empatisk bok där hundarna faktiskt är som hundar. De pratar inte, de tänker inte, de uppför sig inte som människor. De kommunicerar genom att rulla runt och visa strupen, sticka svansen mellan benen, kissa på en viss grästuva i parken … de är kort sagt precis så som hundar är. Man känner verkligen igen hur en jack russel är, när man läser om Puzzel. Samtidigt som Puzzel har sin egen personlighet. Hon behöver inte förmänskligas, en sådan smart hund har charm som går fram i alla fall!

 

Personliga djur med känsla och charm

 

Puzzel får en vän är känsligt, charmigt och noggrant illustrerad av Margareta Nordqvist, som kanske är mest känd för att hon ritat de busiga Shetlandsponnyerna i Lin Hallbergs böcker. Här får man njuta av olika hundraser --- och deras tillhörande människor. Både Halvarssons text och Nordqvists illustrationer är bra på att fånga djurens personligheter.

 

En varmhjärtad och empatisk bok!

Det är ingen tillfällighet att fläcken på Puzzels rygg ser ut som ett hjärta.

 

Belinda Graham

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.