fredag 18 mars 2016

Så frön från exotiska frukter Columbus ananas och Montezumas kakaobönor - allt kan växa i Sverige idag!


Så frön från exotiska frukter  
- Columbus ananas och Montezumas kakaobönor - allt kan växa i Sverige idag!
            
 
Eva Rönnblom
Så frön från exotiska frukter - sätt kärnor, frön och knölar (inbunden)Så frön från exotiska frukter - Sätt kärnor, frön och knölar
ISBN: 978 91 7469 144 3
Ordalaget Bokförlag
 
 
Det var Christoffer Columbus som kom med den första ananasen till Europa. Han fick ananas i present av indianerna när han kom till ön Guadeloupe i Västindien under sin andra resa år 1493-1496.
Då var detta en mycket exotisk frukt. Idag är ananas vardagsmat. I alla fall skivad i burkform, eller som ananaskross. Men på så sätt får man ju inget exotiskt att plantera! Se till att lägga vantarna på en riktig ananas, och få egna sticklingar! Sedan kan du odla egna presenter till världsomseglare och andra dignitärer.
 
En Riksbank full med kakaobönor
 
När Columbus och Cortez träffade på aztekerna i Mexico upptäckte de  att kakaobönorna var mycket högt värderade och att bönorna också användes som betalningsmedel. Aztekernas kung Montezuma hade för säkerhets skull reservdepåer med kakaobönor. Det vetenskapliga släktnamnet för kakao, “theobroma”, betyder “gudamat”. Mycket mer romantiskt än om det skulle betyda “reservkapital”! Tänk om Riksbanken idag skulle vara full med kakaobönor?
 
Rötter till medeltiden
 
Pepparrot är en mycket äldre växt i vårt klimat, den kom till Norden redan under medeltiden. Färskriven pepparrot är delikat - varför inte prova att odla lite själv?
 
Eva Rönnblom illustrerar varje växt noggrant och tillvägagångssättet för att lyckas med odlingarna. Dessutom finns utförliga helsidesfoton som visar hur resultatet (förhoppningsvis) blir.
 
Det här är en underbar bok för hela familjen! Hur ofta har du inte gått förbi fruktdisken och filosoferat över frukternas historia? Eller fått frågan från någon familjemedlem hur trädet/växten/blomman ser ut som hör ihop med en viss frukt och varför den heter som den heter? Eva Rönnblom vet.
 
Ett eget kirimoja träd
 
Eva har lyckats odla det mesta.  Till och med ett eget kirimoja träd. Fast när det gäller frukterna varnar hon för att kärnorna är giftiga. De kan planteras men de ska absolut inte ätas! Visste du förresten att kirimoja blommor påminner om magnoliablommor? Bara det räcker som lockelse för att vilja ha ett eget träd!
 
Att pula ner frön i krukor och se dem gro är en kul  hobby för alla åldrar. Första planteringsminnet brukar vara att gräva ner några kärnor och se om det blir något (spänningen är olidlig). Vanligtvis var det i alla fall förr i tiden några äppelkärnor eller päronkärnor.
 
Varför blir det ingen hästkastanj?
 
Eva Rönnblom har tänkt stort när hon skrivit Så frön från exotiska frukter. Såväl barn som vuxna kan bli förtjusta i den här boken som visar hur man får allt möjligt att växa. Allt du någonsin undrat finns det svar på här. Går det att fixa egen ananas i Sverige? Varför blev det ingen hästkastanj av kastanjen jag grävde ner i höstas? Kan man få en mangokärna att gro? Kan man så pinjenötter och kaffebönor? Blir det något resultat av att peta ner den  där överblivna ingefärsbiten i jorden?
 
Idag finns det ett stort utbud av exotiska frukter i handeln, man behöver inte begränsa sig till äppelskruttar och gamla päron när man vill ha kul med kärnor. Dessutom finns det gott om spännande rotfrukter.
 
En god hobby - med dubbelt nöje!
 
Man kan få dubbelt kul med det inhandlade: ät och njut av de goda frukterna och grönsakerna och spara några frön och så kan du glädjas åt en spirande växt.
Rotfrukter och knölar får du däremot köpa dubbelt av, en för kastrullen och en för krukan. Det går inte att både ha kakan (eller rotfrukten) och äta den.
 
Det går att lyckas med frön och kärnor från avokado, papaja, citron, granatäpple, havannapeppar, litchi, rambutan, oliver och mycket mer.
 
Den viktiga vilan
 
Funderar du fortfarande över mysteriet med hästkastanjen som aldrig gror? Den behöver en köldperiod först. En riktig vinter. Antingen på en kall balkong eller i ett kylskåp. Sedan gror den som bara den. Det gör inte den hästkastanj som planteras på hösten och har det varmt och gott i sin kruka hela vintern.
 
Roliga fakta som fastnar i minnet!
 
Författaren Eva Rönnblom har tidigare skrivit flera böcker om odling, bland annat Trädgårdstider - handbok för trädgården, Citrus i kruka och Medelhavsväxter i kruka och har i flera år medverkat i Allt om trädgård. Eva är också tecknare och fotograf.
 
Det här är en vacker, mysig och informativ bok med tydliga illustrationer och massor av roliga fakta och man lär sig mycket om alla växter som presenteras - och inte bara hur man ska lyckas med att odla dem!
 
Belinda Graham               

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.