onsdag 23 mars 2016

Mordet i prästgården - Miss Marples första mordfall i St Mary Mead




Mordet i prästgården (häftad)
Miss Marple gör entré!
            

 

Agatha Christie

Mordet i prästgården

Översättning: Vanja Lantz

ISBN: 9789188171788

Bookmark förlag

 

“Jag hade just slutat skära för av den kokta oxbringan (ovanligt seg förresten) och när jag åter satte mig sade jag något som egentigen var synnerligen olämpligt med hänsyn till mitt prästerliga kall. Jag påpekade nämligen att den som mördade överste Protheroe skulle göra världen en stor tjänst.”

 

Är berättaren skyldig?

 

Prästen får mer än en gång anledning att ångra sina förflugna ord. Överste Protheroe hittas nämligen död i prästgården, skjuten på nära håll med pistol, medan han satt och skrev vid prästens skrivbord. Det är en stor skandal i den lilla idylliska byn St Mary Mead. Och det verkar som att inte bara prästen, utan hela byn, är glad att överste Protheroe är ur vägen.

 

Alla är misstänkta. Alla visste var vapnet fanns. Alla spionerar på alla och rapporterar om allt ovanligt - och när ett mord sker, verkar allt vanligt också ovanligt.

 

Te och skandaler

 

Samtidigt fortsätter det vanliga livet med “te och skandaler klockan fem” som prästfrun så träffande uttrycker det. Hon är inte så förtjust i de observanta gamla tanterna, som ofta kan vara giftiga och slår huvudet på spiken.

 

Prästfruns sällskap  till teet är med hennes egna ord: “Mrs Price Ridley, Miss Wetherby, Miss Hartzell och den där förfärliga Miss Marple.”

 

Prästen tycker själv om Miss Marple, “hon har i alla fall ett visst sinne för humor”, men prästfrun är snarare rädd för Miss Marple “hon vet alltid precis allting som händer - och drar de allra värsta slutsatserna”.

 

Den där förfärliga Miss Marple

 

Så introduceras Miss Marple i världslitteraturen. Som en av många “Missar” som gillar te och skvaller och stickning, men smartare, mer humoristisk och farligare än de andra damerna.

 

Anade Agatha Christie vilken succé hon hade i händerna när hon uppfann miss Marple? Publiken älskade henne. Det blev elva romaner och tre novellsamlingar med den stickande, skarpsynta amatördetektiven från St Mary Mead.

 

Sällsynt nöjd med att vara singel

 

Idag analyserar litteraturvetare ofta Miss Marple med den utgångspunkt att hon är en av få, eller möjligen den enda, kända kvinnliga litterära karaktären som är singel och som är nöjd med sitt singelliv. Hon är en “Miss” som inte är på jakt efter någon karl, vilket är ovanligt i den tidens litteratur, men även idag verkar det vara obligatast oavsett genre att en kvinnlig huvudperson ska ha en partner eller vara på jakt efter en.

 

Man kan invända att karaktärer som Mma Ramotswe och Isabelle Dalhousie (båda kvinnliga deckare skapade av  Alexander McCall Smith) var lyckliga singlar, men även de gifte sig så småningom.

 

Miss Marple har som sagt blivit en kvinnosakssymbol. Varför kan inte fler litterära karaktärer få vara lyckliga singlar? Speciellt idag när det finns fler singelhushåll än någonsin?

 

Massor av “Missar” i St Mary Mead

 

Men läser man Mordet i Prästgården ser man att Miss Marple är inte ensam om att vara en “Miss” i St Mary Mead - det finns massor av “Missar” som påtar i sina trädgårdar, spionerar på grannarna och stickar.

 

Storbritannien hade varit med om flera stora krig, den största av dem “det stora kriget” (som senare kallades det första världskriget) som lämnat den maniliga befolkningen starkt decimerad och resultatet blev en eller två generationer med många “missar” som aldrig gifte sig och som aldrig blev vana att foga sig under någon man. Alla “missarna” i Mordet i Prästgården är mycket självsäkra, har skinn på näsan och skäms inte för att ta ordet utan att försynt räcka upp handen. Prästen får inte en syl i vädret.

 

Miss Marples fästman “dog i kriget”

 

Vissa Miss Marple filmatiseringar antyder att hennes fästman dör i första världskriget (det verkar vara ett något sent krig att välja, men Miss Marple har en obestämd mogen ålder i alla böcker, i decennium efter decennium) och det är därför hon är singel - hennes hjärta har blivit krossat. Det finns inga ledtrådar till en sådan historia när man läser Miss Marple böckerna. Det ges ingen förklaring och Miss Marples liv behöver inte förklaras. Man får läsa genom raderna och lära känna henne genom andra karaktärer och vad de gör och säger.

 

Man vet inte heller om Miss Marples singelskap är självvalt eller påtvingat (för att hennes livs kärlek dog), man vet bara att Miss Maple är väldigt nöjd med sitt liv och väldigt positiv - och att hon alltid väntar sig alltid det värsta av alla andra.

 

Miss Marple vet att hon är smart

 

Ett av de roligaste Miss Marple citaten finns med i Mordet i Prästgården. Det är när Miss Marple citerar sin farmors syster Fanny: “De unga tror att de gamla är dumma, men de gamla vet att de unga är dumma!”

 

I en värld präglad av åldersdiskriminering, och singeldiskriminering, kan det vara bra att lyfta fram den kavata Miss Marple. Hon ber inte om ursäkt vare sig för att hon är singel eller för att hon är gammal. Hon och de andra “missarna” i Mordet i prästgården anser att de har rätt att ta plats. Och de har det. Med ålderns rätt har de också rätt att ha rätt. Miss Marple visar gång på gång var skåpet ska stå.

 

Belinda Graham

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.