Reportern Jenny Nordberg upplever för första gången fenomenet Bacha Posh när hon är hemma hos en parlamentsledamot, Azita Rafaat, som hon ska intervjua.
Hennes yngste är egentligen också en flicka. Tre flickor och en pojke, är vad det ser ut som, sanningen är fyra flickor. Genom att göra om den fjärde flickan till pojke så räddas familjens heder.
Bacha Posh ses även som ett övernaturligt, magiskt sätt att välsignas och sedan få en "riktig pojke".
"Magin fungerade" säger en av kvinorna i boken.
Den osynliga flickan. |
De förklädda flickorn i Kabul
Översättning: Ann-Marie Ljungberg
Albert Bonniers förlag
Bach Posh var relativt okänt för omvärlden och Jenny Nordberg skrev en artikelserie om fenomenet för Ne York Times 2010.
Jag väljer att skriva relativt okänt och inte helt okänt (som det stod i New York Times) för Jenny Nordberg är inte den första att skriva en bästsäljande Bacha Posh bok.
2006 var Deborah Ellis, kanadensisk författare, på besök i Sverige och man kunde träffa henne på bokmässan i Göteborg. Huvudpersonen i hennes prisbelönta bästsäljare Den osynliga flickan var just en Bacha Posh. Romanen belöndews med Peter Pan priset från IBBY och det finns även två uppföljare. Men ett fenomen "finns inte" förrän en amerikan skrivit om det eller ett fenomen finns inte om det "bara" är i en barn/ungdomsbok?! Deborah Ellis själv jobbade som hjälparbetare och ville verkligen uppmärksamma barn som far illa. Allt var researchat på plats, även om Den osynliga flickan såldes som fiktion.
Hur som helst kan man konstatera att tio år efter Den osynliga flickan är samma historia ny igen. Världen har glömt bort de osynliga flickorna och den här boken behövs.
Jenny Nordberg har gjort ett strålande jobb, det här är en spännande, intressant och även filosofisk reportagebok. Man kan mycket väl tänka sig att detta blir en stående bok på kursplanen i genusvetenskap.
För fackböcker har högre status än barnböcker. Även om en barnbok kan vara lika researchad.
Efter att ha fött tre flickor bestämmer sig Azita, en kvinnlig politiker i Afghanistan, för att förvandla sin fjärde dotter till en son. Hennes yngsta dotter får sitt långa hår avklippt och kläs i byxor och en jeansskjorta. Maken blir också nöjd - han blir inte längre baktalad som ett misslyckad far till enbart fyra döttrar, i ett samhälle där pojkar och män är det enda som räknas.
De kallas "bacha posh" - flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner. I förklädnad kan flickorna röra sig friare i ett hårt segregerat samhälle. De kan också arbeta och gå i skolan, tills puberteten sätter stopp och tvingar dem att bli kvinnor som gifts bort mot sin vilja.
När journalisten Jenny Nordberg först berättade om det okända fenomenet i New York Times 2010 blev de förklädda flickorna en världsnyhet. Boken fortsätter att följa flera familjer på nära håll i Kabul och är en fascinerande historia om uppfinningsrikedom och kollektivt självbedrägeri, men blir också ett skakande reportage om hur lite en kvinnas liv är värt efter tretton års krig i Afghanistan.
I sökandet efter hemligheter i en krigszon ställer författaren förbjudna frågor om sex och könsidentitet, om Gud och religiösa lagar, och om vad skillnaden mellan pojkar och flickor - eller män och kvinnor - egentligen består i. Det hon till slut finner i ett av världens farligaste länder lär oss något om vår egen historia och om människors vägran att acceptera förtryck genom alla tider.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.