torsdag 26 mars 2015

De dolda skatterna


De dolda skatterna : museernas magasin. En väl bevarad hemlighet (inbunden)
Peder Lamm guidar!
 

Museernas magasin. En väl bevarad hemlighet.


Peder Lamm
De dolda skatterna -Museernas magasin, en väl bevarad hemlighet
Fotograf: Ralf Turander
Voltum förlag

De dolda skatterna handlar om allt som finns i magasinen, det som sällan eller aldrig ställs ut. Peder Lamm har varit i magasinen på Livrustkammaren, Riksarkivet, Armé museum, Stadsmuseet, Hallwylska museet, Medicinhistoriska museet, Naturhistoriska riksmuseet och Skokloster slott.

Variationen av föremål är enorm och alla är de fotograferade i sin magasinmiljö.

Det här är som en bilderbok för vuxna med helsidesbilder, eller helsidesuppslag, med olika föremål, och däremellan blad med lite text om föremålet och historier som sätter in sakerna i sina sammanhang.

Det är intressant att se vad olika museer sparar på. Ibland har man en känsla av att befinna sig i ett avsnitt av den brittiska TV serien Rent hus där en pigg blond dam kommer in och undrar “varför har ni sparat på all den här bråten? “ och avslutar med att saker ska till loppis eller “in the Crusher”. vad skulle hon säga om att man sparade på en uppstoppad ren utan öron, en maläten samekostym, inlagda maskar från Danderyds sjukhus eller ett aphuvud som blivit av med sin kropp?

Ibland finns det en anledning till att saker inte ställs ut längre. Det hade knappast varit politiskt korrekt att ställa ut en same och en ren (med eller utan renöron och malhål). Gamla kungars uppstoppade hästar måste stå svalt och dagens museer är inte svala.

Maskarna är det nyaste föremålet, från 1990-talet, hittade på Danderyds sjukhus. Man kan tänka sig att i framtiden kommer folk att titta på dem och tänka hur ohygieniskt och hemskt primitivt livet var på 1990-talet. Då maskar fanns på fina sjukhuset.

Medicinhistoriska i sig är det som har mest saker i arkivet och finns rikligt representerat i boken - men Medicinhistoriska museet är ju stängt sedan 2007, så nu är i princip hela museet ett arkiv, eftersom man inte har utställningar för allmänheten längre.

De finaste sakerna finns från det nyast öppnade museet, Skokloster slott. Linneservetten med Orfeus som lätt skulle kunna säljas i en designbutik idag, och stolsdynor med Orfeus och Diana på. Eller man tror i alla fall att det är dem. Men vilka de än är så är designen ursnygg. Tidlöst mode så att säga.

Ett av de mest spännande objekten är Folke Bernadottes plånbok. Fyra fack med fyra olika valutor och brödransoneringskuponger. Historien bredvid är mest spännande: efter att ha kört med de vita bussarna i Tyskland för att rädda judar till Sverige var Folke Bernadotte en hjälte, och nästa hjälteinsats skulle bli att medla fred i mellanöstern. Han hade en bra plan. Men blev ihjälskjuten av terrorister 1948. Fredsplanen skrotades. Fred i mellanöstern har inte hänt sedan dess. Kriget är fortfarande aktuellt, medan brödransoneringskupongerna i Frankrike för länge sedan är passé.

Det är kul att bläddra i boken och se vad det är olika museer sparar på och inte ställer ut. Peder Lamm har ett intresseväckande sätt att berätta på och oftast är texterna mycket mer fascinerande än själva objekten.

Men om det någon gång blir “Rent hus” utförsäljning från museernas magasin tänker jag lägga ett bud på mini-byrån från Hallwylska! Halmslöjd som också finns på Hallwylska är förresten också inne igen. Liksom näverslöjd, pilslöjd, linneväverier osv. Mycket av det som finns i museets magasin har faktiskt kommit tillbaka som trender igen. Otroligt antikt har blivit otroligt modernt!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.