torsdag 13 juni 2013

Underbara Helvete!

Ännu en version av samma helvete

Beautiful DisasterBeautiful Disaster Jamie McGuire
Underbara helvete
Översättare: Malin Strååth
Kalla Kulor
Underbara helvete är en berättelse skildrad i en naiv jag-form av en high school tjej, Abby, som börjar på Eastern University tillsammans med sin bästa vän America. I bakgrunden lurar en mörk hemlighet, men mest av allt är hon snäll och vanlig och ganska medelmåttig. Inget ljus, men heller ingen dumskalle, i alla fall inte förrän hon faller för Travis, skolans farligaste kille, som försörjer sig genom att slåss på illegala klubbar. Man vet direkt att han är farlig för att han har tatueringar, vilket Abby påpekar flera gånger. Strunt samma att många hemmafruar idag har en puma eller en fjäril på svanken eller på skulderbladet.

Osannolik vänskap
Abby försöker vara vän med Travis eftersom hans bästa vän är ihop med hennes bästa vän. Vänskapen är relativt ensidig där Travis fortsätter mer eller mindre som vanligt med one night stands, men accepterar inte gärna att Abby själv dejtar någon. Ett klassiskt hora-madonna komplex. Abby ska vara på piedestalen medan Travis roar sig med andra.
Universitetsmiljön är sådan att ingen behöver leva på nudlar, studenterna har råd att gå ut och äta och dricka när de vill, var de vill ,och det är helt i sin ordning att en tjej får ett diamantarmband efter en veckas bekantskap.
De fyra faserna
Abby och Travis första pluggande till ett prov tillsammans, där han lär henne att somatiska celler använder mitos för att föröka sig, är för övrigt exakt samma lektion som i Twilight där Bella och Edward först möts- och med samma fyra faser: Profas, metafas, anafas och telofas. Med den skillnaden att Abby tycker att Travis är skitsmart för att han kan en sådan enkel grej, och så bra på att förklara begreppen som är så förvirrande! (man kan riktigt se framför sig hur Abby anstränger sig för att se söt och dum ut) medan Bella redan kan när Edward ska förklara för henne, så han blir imponerad av henne och håller sedan klaffen (till åskådarens/läsarens lättnad, biologilektioner ska inte dras ut på i det oändliga i en berättelse). Intressant nog ska det föreställa att Abby och Travis går på universitet, inte high school, men de har underligt nog inte kommit längre i kursen än high school ungarna i Forks. De har inte heller kommit lika långt i personlig mognad.
Ännu en omaka ”romance”
Det finns otaliga “romances”, relationsromaner och ungdomsromaner med temat “farlig kille” och “snäll vanlig tjej” får varandra. Med varierande kvalitet. Vinterviken, Twilight, Fifty Shades serien, Crossfireserien, True Blood serien… Ibland har killen dessutom övernaturliga förmågor, ibland är han bara en vanlig skitstövel. Tjejen måste hela tiden jobba på att reformera honom (eller i alla fall hålla honom från att döda andra).
Det finns också de som leker med och vänder på klichéerna, väl medvetna om att de är ett slags high school klichéer (även när böckerna inte utspelar sig på high school). Som i Vampire Diaries, där tjejen inte alls är så “snäll” och oskuldsfull och är tillsammans med både en “snäll” kille och en “farlig” kille som dessutom råkar vara bröder. Eller som iBeautiful Creatures där rollerna är ombytta, killen är snäll och vanlig medan tjejen får vara den farliga, som kan få halva världen att gå under med sina besvärjarkrafter (fast hon innerst inne är ganska trevlig).
Underbara helvetes originaltitel Beautiful Disaster leder tankarna just till high school serien Beautiful Creatures(det finns fyra böcker i serien:Beautiful Creatures, Beautiful Darkness, Beautiful Chaos, Beautiful Redemption).
Men det är en sak att leka med high school klichéerna och blinka lite till läsaren typ “det här känner du väl igen från Carrie?”en annan sak att använda klichéerna rakt av och stapla dem som läskbackar ovanpå varandra. Då har man som läsare inte alls så roligt, det känns snarare som om det vinglande tornet av klichéer snart kommer att välta.
Framgångar över hela världen
Det går att förstå Underbara helvetes framgångar över hela världen, det här är en sån där bestsellerbok som ligger rätt i tiden, en ett slags Fifty Shades bok för en yngre publik. Men behövs det verkligen ännu en sån här klyschig bok med en otroligt naiv på gränsen till enfaldig tjej som svansar efter den farliga killen, hur korkat och destruktivt han än beter sig både mot henne och mot omgivningen?!
Att läsa en berättelse skildrad i jagform om en tjej som romantiserar sitt förhållande med en instabil, våldsbenägen, possessiv, stalker-kille är inte underbart, det är mest ett helvete.
För att fokusera på originalets titel: Not that Beautiful. Just a Disaster!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.