söndag 30 juni 2013

Jorden runt på åttio dagar

Jules Verne: Jorden runt på åttio dagar
 

En klassiker som ständigt återvänder

Äventyret jorden runt ska inte avslöjas, de ska läsas och upplevasÄventyret jorden runt ska inte avslöjas, de ska läsas och upplevasJules Verne
Jorden runt på åttio dagar
Översättare: Christina Westman
B Wahlströms
Det finns genvägar och senvägar för att komma hem. Den längsta vägen hem är att ta vägen runt hela jorden, som här i Jules Vernes klassiska roman ”Jorden runt på åttio dagar”, som nu kommit i en vacker illustrerad nyutgåva. ”Jorden runt på åttio dagar” har en hel del gemensamt med ”Hobbit: en oväntad resa” som just nu går på biograferna. Båda böckerna handlar om stadgade engelska karaktärer som trivs bäst hemma och som nästan mot sin vilja ger sig ut på äventyr.

 

Konsten att tajma allt in i minsta detalj

Handlingen i korthet: Den stillsamma Phileas Fogg och hans nye betjänt Passepartout ger sig iväg på sin jordenruntresa den 2 oktober 1872. Under den långa och äventyrliga resa får de uppleva vitt skilda miljöer, kulturer och färdmedel – de reser med ångbåt, järnväg, segelskutor, handels skepp och släde och de tillryggalägger till och med en del av sträckan på en elefant. De råkar ut för flera faror och förseningar, och resplanen riskerar hela tiden att spricka. Det finns oförutsedda faktorer som Phileas Fogg inte räknat med. Phileas Fogg är en man vars badvatten ska vara exakt samma temperatur och intas exakt samma tid varje dag och han har inte räknat med att alla människor i världen inte är lika organiserade och bra på att hålla tider och planeringar som han själv. Mitt i Indien tar järnvägsrälsen plötsligt slut, under tågresan i Amerika blir de anfallna av indianer och de missar båten till Liverpool … Trots alla problem under resans gång lyckas de ta sig i tid till England, men där blir det nya komplikationer och missförstånd och det ser ut som om vadet kommer att förloras med minsta möjliga marginal …

En engelsk hjälte i ett ”realistiskt drama”

Jules Verne var fransman, och som många fransmän drev han gärna med de pedantiska grannarna på andra sidan kanalen (och deras äckliga mat) och det är en litteraturhistoriens ironi att denne författares mest kända verk har just en pedantisk engelskman som hjälte.
En annan ödets ironi är att Jules Verne, som under sin livstid mest var känd för science fiction, nu är mest känd för det enda verk som INTE handlar om något science- fiction-aktigt: det är faktiskt möjligt att åka jorden runt på åttio dagar (ja, idag går det ju ännu snabbare!) och att detta verk till på köpet hade en engelsman som huvudperson. (Men alla Jules Vernes böcker handlar om att ta sig hem, och hans huvudpersoner har mer eller mindre extrema resor för att ta sig hem.)
Dynamiken mellan stift-upper-lip Phileas Fogg och hans betjänt Passepartout (franska för ”passa upp överallt”) ger en hel del av både komiken och dynamiken i berättelsen.
Jules Verne visar i ”Jorden runt på åttio dagar” att han inte behöver rymdraketer och undervattensfarkoster för att skapa en spännande berättelse - sedan dess har både månraketer och ubåtar blivit verkligheten, men då Jules Verne levde trodde mycket få människor att hans fantasier skulle bli verklighet. Speciellt månraketen upplevdes som orealistisk!
Tron är också vad som driver huvudpersonen i 80 dagar- han tror att det går att resa jorden runt på 80 dagar, alltså ska han bevisa det. Målet är att komma hem. Till sitt bekväma hem och till herrklubben där han ska inkassera pengarna för vadet.

 

En alldeles egen Jeeves för alla kriser

Passepartout är en av de charmigaste betjänterna i litteraturhistorien; han är berättelsens Jeeves som bokstavligen klarar allt. Han är till och med riddaren som räddar prinsessan från ”draken” (eller rättare sagt: ett tänt bål som hon ska brännas levande på) - fast hon väljer sedan Phileas Fogg som partner.
Äventyret jorden runt ska inte avslöjas, de ska läsas och upplevas.
Tilläggas bör att en stor del av upplevelsen med klassiker är illustrationer. Idag är det så att många böcker inte illustreras - böcker för vuxna, unga vuxna, ungdomsböcker … det har blivit så att det läggs mest tid och energi på att illustrera böcker för små barn. Men på Jules Verne tid var alla böcker illustrerade, även böcker för vuxna.
Jules Vernes spännande berättelse, som utkom 1873, är både en exotisk reseskildring och en äventyrsroman full av humor och spänning och skildringar av dåtidens färdmedel. Denna nyutgåva har inlevelsefulla illustrationer av den många gånger prisbelönte konstnären Robert Ingpen från Australien, vilket förhöjer läsupplevelsen.
Man vill verkligen resa jorden runt i sin favoritfåtölj när man har sådant fint och färgglatt sällskap.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.