onsdag 12 juni 2013

Mylingar under mossan, varulvar i Stockholm, häxor i Bergslagen … fantasin övertar Sverige!

Mylingar under mossan, varulvar i Stockholm, häxor i Bergslagen … fantasin övertar Sverige!
 
Det finns varulvar i StorkyrkanDet finns varulvar i StorkyrkanLäst:

Martin Olczak
Illustratör: Anna Sandler
Serie: Jakten på Jack - 4 böcker
Trolldom i gamla stan
Varulvar i Storkyrkan
Vålnader på Wasaskeppet
Häxor i Tunnelbanan
Rabén & Sjögren

Amanda Hellberg
Jag väntar under mossan
Bonnier Carlsen

Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Cirkeln
Eld
Rabén & Sjögren

"Förr i tiden" när man suktade efter fantasy var man hänvisad till engelska och amerikanska miljöer. Och även om Harry Potters engelska internatskola och det amerikanska vamp-nästet Forks fortfarande lockar unga läsare, så finns det nu mycket bra svenska alternativ och utmanare.
Underliga saker händer i Stockholm
Bonnier Carlsen har gett ut en hel serie med mysiga lättlästa fantasy böcker för väldigt unga läsare, där det finns trolldom i Gamla Stan (det har väl alla besökare känt på sig?) och varulvar i Storkyrkan (de kanske håller St Göran och draken sällskap?). Vålnader intar Vasaskeppet (med så många drunknade under jungfrufärden var det på tiden att vålnaderna visade sig!) och det finns Häxor i tunnelbanan (tunnelbana är kanske snabbare än att åka på en kvast?).
Allt utspelar sig i en modern Stockholmsmiljö. Bland det bästa med de fyra böckerna om Jack är de härliga blyertsteckningarna. Annars är böckerna i tunnaste laget, saker händer så snabbt att det aldrig riktigt hinner bli spännande. Och inspirationen från engelska barnböcker som JK Rowlings Harry Potter och Philip Pullmans Guldkompassen är uppenbar. Fast här gäller det en silverkompass (det blir lite lågbudget i Sverige?! guldet blev till sand?!)
Man kan också använda böckerna som en guide över Stockholm – alla stora sevärdheter finns presenterade i boken.
En tjockare och mysigare bok som varar längre utspelar sig på det svenska landet i den svenska sommarstugeidyllen, där ondskan mycket väl kan lura i jordkällaren, bland chipspåsar och läsk, eller utanför utedasset, där kungabilder suttit uppklistrade i generationer. Jag väntar under mossan utveckar sig behagligt långsamt och det hinner bli spännande!!!
Små fina illustrationer och underbart omslag förhöjer läsupplevelsen.
Skräckdrottning gör barnbokssuccé
Mylingen väntar under mossanMylingen väntar under mossanAmanda Hellberg är känd som skräckdrottning för vuxna läsare och många kritiker och läsare älskade den lagom ruggiga Tistelblomman, som mest utspelade sig i ett övergivet spökhus i Skottland. Nu ger sig Amanda Hellberg på ungdomsgenren och den svenska sommarstugan: och se, det spökar där också!!!
Omslaget till Amandas nya bok Jag väntar under mossan är härligt somrigt och det är även beskrivningarna av miljön och stämningen och den svenska sommaren.
Huvudpersonen Tilda kommer från England (men har svensk mamma och alltså en morfar att bo hos i Sverige) och allt är exotiskt för henne, det här är som Änglagård för barn. Visst, vi snackar ett Sverige som de flesta aldrig sett annat än på film, men det är det som är grejen.
Som läsare känner man i alla fall till Sverige-landet och svensk mytologi bättre än Tilda - Mylingar och Varulvar finns ju i Emil böckerna, Häxor finns idag överallt, från Jan Guillou serier till Harry Potter böckerna, och historien om dödsdansen finns på gamla pepparkaksburkar. Detta gör att man ligger steget före hela tiden medan Tilda måste tänka efter och låna böcker och läsa en massa och tänka efter ännu mera.
Den för ungdomsböcker obligatoriska kärlekshistorien finns med, och det avslöjas också att Tilda är en häxa. (Som det ofta brukar vara i fantasyromaner idag: minst en häxa eller en vampyr ska vara med). Detta har Tilda ärvt av sin försvunna mormor.
Det här är en väldigt trygg barn- och ungdomsbok där verkligheten i England känns mycket farligare, gillar tex när Tilda tänker på övergivna barn i soptunnor, som i Jacqueline Wilsons Dustbin Baby, en engelsk barn- och ungdomsbok avsett för samma ålder som är betydligt hemskare utan att använda sig av skräck- och fantasygrepp. Sagohot kan inte bli speciellt farliga i en svensk barnbok. Engelska barnhem / fosterhem / soptunnor etc. är värre - för att inte nämna pedofiler, föräldrar som begår självmord och det speciella helvete som bara andra barn kan utsätta barn för.
Men detta är inte en bok som är skriven för att skrämma barn, det här är lagom mysrys i maklig takt som förmodligen ska passa i en svensk sommarstuga (för de som har en att åka till). Den är också väldigt utbildande i svensk mytologi.
Sensmoral: verkligheten är mycket värre.
Och passa dig för bibliotekarier med fotriktiga sandaler! ;)
Oförklarliga saker händer i Bergslagen
Cirkeln är inte sluten - änCirkeln är inte sluten - änFör samma åldersgrupp (och för något äldre läsare) passar Cirkeln med gammal hederlig mobbing på en svensk tråkig skola. Det hela är lite som Låt den rätte komma in med vampyrer utbytta mot häxor. Och ja, Cirkeln är bara början, del två Eld kan räcka en bra stund denna sommar för den som vill ha fantasy och inte läser så snabbt. Det är väldigt tjocka böcker där man byter perspektiv mellan de olika tjejerna/häxorna. Allt ska byggas upp mot ett klimax i bok tre och man hoppas verkligen att så mycket uppbyggnad ska vara värt det. Eller om det blir något av en besvikelse, som när de åker ut i skogen och campar i Harry Potter del 7. Sedan dör Voldemort och spänningen. Men medan Harry Potter i grund och botten är väldigt ”vanlig2 en ”everyman” så att alla barn ska kunna identifiera sig med honom som huvudperson, mer eller mindre, så är tjejerna i Engelforstriologin alla väldigt speciella – vissa kan inbjuda en del läsare, vissa kan inbjuda andra läsare. Perspektivbytena gör att författarna inte behöver göra alla tjejerna till ”everywoman”.
Cirkeln blev Augustnominerad för bästa ungdomsbok och även flitigt diskuterad som ”feministisk bok” eftersom den handlar om tjejer som är så väldigt olika och egentligen inte borde bli (eller ens vil bli) kompisar – men de måste ändå samarbeta eftersom det endast är deras sammanslagna krafter som kan stå emot Hotet. En häxa är ingen match. Tillsammans kan tjejerna bli oslagbara.
Sista delen, Nyckeln, ska komma ut under hösten 2013 och filmrättigheterna till hela Engelforstriologin är sålda till Filmbolaget Filmlance.
Den svenska fantasyfavorit blir slutligen Jag väntar under mossan.
Därför att: den klarar av balansgången mellan att utveckla en spänning lagom långsamt och att dra ut för mycket på spänningen, så att det till sist blir som ett sommar-tuggummi utan någon somrig smak kvar.
Som Charles Dickens sa: "Make them laugh, make them cry, make them wait." Men OBS! Man ska vänta lagom länge!
Smaklig sommarläsning!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.