fredag 2 november 2018

FILM: Love, Simon - En hjärtevärmande feel-good-film om att komma ut


Nick, Simon, Abby och Leah - kompisgänget som står i centrum i filmen Love Simon (2018).

Regi: Greg Berlanti
TitelLove, Simon
Medverkande: Nick Robinson, Josh Duhamel, Jennifer Garner, Katherine Langford, Alexandra Shipp,
Jorge Lendeborg Jr., Keiynan Lonsdale, Miles Heizer, Logan Miller Talitha Bateman m.fl.
NY på DVD, BD och VOD: 12 november 2018
Distribution: 20th Century Fox

Love, Simon är en kanondebut av Becky Albertalli som snabbt har blivit film av 20th Century Fox - och filmen en av årets allra bästa och mest värmande filmupplevelser!
High school filmer hade sin peak under 1980-talet. Men Spider-Man Homecoming visade att high school filmen visst håller som genre. Och att den för att följa med sin tid bör uppdateras med en mer "diverse cast" - folk i USA kommer från så många olika ställen i världen. Det bör avspeglas i en high school film.

Men "diversity" i alla ära - fortfarande är det mycket, mycket sällsynt med en homosexuell huvudperson i en main steam film. I en indie film, visst. Som trogen sidekick eller "best gay friend" till huvudpersonen i en main stream film, visst.

Filmen Love, Simon är något så ovanligt som en feel-good/high school/romantisk komedi film där huvudpersonen är homosexuell och det är hans resa, hans agenda, hans livsval som räknas. Han får stå i rampljuset och inte bara vara hjältinnans "best friend".

Simon har inte kommit ut än. Men han är förälskad i en kille som kallar sig Blue - de mailar med varandra, det är allt. Blue går på samma high school - men vem kan Blue vara?

Denna lilla deckare är det som driver handlingen framåt.

Och så "hotet" att någon annan ska avslöja Simon som gay innan han själv hunnit komma ut i sin egen takt.

Här finns många typiska scener från high school genren - från en maskerad (Halloween) till ett känslosamt tal på en fotbollsmatch.

Filmen hade internationell premiär den 6 april --- och när Simon och Blue hittar varandra på ett nöjesfält blev det ett jubel i biosalongen som kan tävla med jublet under en final av en Star Wars film eller en Marvel-Avengers film.

En main-stream publik engagerade sig alltså totalt i en romantisk komedi om "getting the boy" istället för "getting the girl"! Yay!

Love, Simon är en film att bli glad av!

En unik film på många sätt - som använder de gamla high school, feel-good och romcom klichéerna på helt rätt sätt, och samtidigt gör något nytt av det.

Rekommenderas varmt!

Filmen Love, Simon är baserad på Becky Albertallis debutroman, som kom ut i pocketutgåva med filmomslag på Rabén & Sjögren, 8 maj 2018. Läs den! OCH se filmen!

Om boken Love Simon:

Författare: Becky Albertalli
NYTT omslag! Pocketutgåva!
Titel: Love, Simon
Tidigare utgåva: Bara tre ord
Översättning: Ylva Kempe, Åsa Kempe
Originaltitel: Simon vs the Homo Sapiens Agenda:
ISBN: 9789129699555
Rabén & Sjögren

Love, Simon är nu dubbelt aktuell - som pocketbok med filmomslag och som storfilm från 20th Century Fox. (Ny på DVD och BD idag - med massor av extramaterial).

Har just läst boken. Igen.

På engelska är boktiteln Simon vs. The Homo Sapiens Agenda. Vilket är en cool (albeit något lång) titel, som fångar det faktum att Simon utmanar normen och vad det innebär att vara "normal".

Den svenska titeln, när boken kom ut för första gången, var Bara Tre Ord. Inte en så lyckad titel. Men de syftar till den passage mitt i boken, när Simon filosoferar att det är ju bara Bara Tre Ord: "Jag Är Gay". Och ändå kan de förändra hela Simons världsbild, eller snarare: hur andra ser på honom.

Nu har den svenska pocketutgåvan samma titel som filmen: Love, Simon. Vilket är en bra, rak titel, för hela Love, Simon handlar ju om kärlek. Simon älskar sin härliga familj (två systrar och två snälla stöttande föräldrar) och sina coola bästa kompisar (de bildar tillsammans en alternativ inne-klick) och sin hund Bieber ... men mest av allt älskar Simon Blue. Blue är en kille som Simon träffat på nätet, på skolans nyhetshemsida, och de har börjat maila varandra under anonyma alias.De två killarna blir förälskade, inte genom fysisk attraktion utan genom intellektuell attraktion. Och de diskuterar grundligt hur svårt det är att komma ut.
Första svenska utgåvan: Bara tre ord.

Egentligen borde det ju vara så lätt för Simon - hans kompisar och familj är ju alla så coola och stöttande och frisinnade - men Simons image är att vara "normal" och "vanlig" och hans specialitet är att flyga under radarn i high school. Det finns de som är kända för att vara smarta eller sportiga eller konstnärliga eller musikaliska eller dramatiska ... Men Simon är inte känd för någonting. Han är bara så vanlig. Men om han kommer ut kommer han inte att vara vanliga gamla Simon längre, då kommer han plötsligt att vara "den där gaykillen..." Det känner sig inte Simon redo för ...

Hela tiden letar Simon efter Blue. Vem Är Blue? är den deckarintrig som håller spänningen uppe. Och Simon kommer fram till att han också har fördomar ...

Han tänker t.ex. inte på att en gaykille kan finnas bland de populära fotbollskillarna.
Han letar istället efter sin kärlek bland dramakillarna och de konstnärliga killarna. För det är ju såna killar som brukar vara gay, eller hur?
Han är överraskad över att Blue är jude (eller halvjude).
Och han tänker inte på att afroamerikaner också kan vara gay ... (och att det går att vara både afroamerikan och jude --- och gay!)

Istället letar han automatiskt efter en potentiell Blue bland de vita killarna och bland killarna i dramagruppen och bland alla killar som har blå ögon ... fast Blue har bruna ögon och ledtråden Blue betyder något helt annat ... Som läsare ligger man långt före Simon med att lösa gåtan om Blues identitet, men det är ju halva nöjet att se Simon följa efter helt fel "red herrings" i boken!

Amerikansk utgåva
Simon tänker komma ut ... Men han vill inte bli tvingad, så när en kille avslöjar Simon på skolans nyhetssajt blir Simon heligt förbannad ...

Inte för att hans kompisar bryr sig, utan för att han, Simon, inte fick göra valet själv när och hur han skulle berätta.

Det är en viktig sak att tänka på när det gäller Nyheter och Offentlig Handling och Saker som hamnar på Internet eller i olika tidningar --- det kanske inte är någon stor sak. Det kanske inte gör någon skada. Det kanske bara är Tre Små Ord. Men det är i alla fall någons privatliv ...

Jakten på att göra ett Scoop och att avslöja folk kan vara väldigt giftig.

Något som Love, Simon tar pulsen på (liksom de populära samtida tonårsromanerna Girl, Online och Eliza och hennes Monster). Anonymitet är underbart --- och något som du tar för givet --- tills någon plötsligt tar det från dig.

Rätten till sitt eget liv och sina egna val är något som är universellt --- och som inte bara gäller vita personer, killar, high school studenter ... och det är därför Love, Simon fungerar så bra som roman. Rätten till privatliv. Tre små ord.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar