fredag 31 juli 2015

PAX – Mylingen och Bjäran- Skräck och diskbänksfantasy i Mariefred!

Skräck och diskbänksfantasy i Mariefred!
 
Mylingen (inbunden)
Sömlösa nätter med PAX

Åsa Larsson, Ingela Korsell
PAX – Mylingen och Bjäran
Illustrationer: Henrik Jonasson
Bonnier Carlsen

PAX är snabb, lättläst fantasy, rekommenderad för mellanstadieåldern, med stora, serieliknande helsidor med illustrationer. Men vuxna Åsa Larsson fans kan gotta sig åt att känna igen de gamla deckargreppen som finns även här, en rad misstänkta presenteras och VEM är det egentligen som är den farliga svarthäxan? PAX har egentligen ingen åldersgräns, om man gillar fantasy och svensk folklore och snyggt tecknade serier så har man julafton med PAX serien.

Snabbt tempo, många faror

“Viggo springer mellan träden i mörkret. Det finns något i skogen. En varelse med klor som knivar. De har sett spåren och vet att den är i närheten. Rädslan slingrar sig som en orm i magen. Hans storebror Alrik springer tätt bakom.”

PAX-serien är pinfärsk, svensk fantasy, baserad på gammal svensk folklore och nordisk mytologi, men allt är uppdaterat till vår egen nutid.

Jag väntar under mossan (inbunden)
En känd myling.
Nidstången och Grimmen följs upp med Mylingen och Bjäran. En myling har nog de flesta hört talas om, mylingar omnämns i Emil i Lönneberga böckerna och en myling var också huvudperson i Amanda Hellbergs somriga barnbok Jag väntar under mossan. Men en bjära är förmodligen mer okänd för moderna läsare. En bjära är en skapelse av en svarthäxa och bjäran ska göra vad han/hon beordrar den att göra. I detta fall ett antal stölder som Alrik får skulden för.

Mylingen är på många sätt den bästa delen i PAX serien hitintills. Viggo och Alrik är båda två fosterbarn. Och mylingen är princip ett utackorderat fosterbarn som blivit dödat efter att fostermamman tagit emot pengar för det. Mylingen innehåller en hel del tankar om barns utsatthet, både då och nu, utan att för den skull göra avkall på det halsbrytande tempot.

Gastkramande spänning

PAX böckerna slutar alltid med cliffhanger slut. Böckerna har ingen början (alltså ingen lång introduktion) och inget slut, de är kort sagt upplagda som framgångsrika amerikanska serier.

Författarna och illustratören har lyckats förvandla Mariefred till ett skräckfyllt Harry-Potter-liknande landskap. För att överleva får

Viggo och Alrik göra noggranna efterforskningar i det magiska hemliga biblioteket som Magnar och Estrid är väktare för. Vänskapen mellan Viggo och Alrik och Magnar och Estrid är fint skildrad --- de är från olika generationer, men de har mycket gemensamt. Viggo och Alrik är ett syskonpar, som går i mellanstadiet till vardags, men deras viktigaste uppgift är att vara de utvalda korpbröderna, krigarna som ska skydda det hemliga biblioteket, Mariefred och hela världen från undergång. Magnar och Estrid är det andra syskonparet, i morfar-och -farmors ålder, ur barnens synvinkel sett, och de är smarta och respektingivande, kan massor om magi och stridskonst …. Och precis som Viggo och Alrik har de vuxit upp i fosterhem. Vilket inte var någon dans på rosor förr i tiden. Viggo och Alrik har haft turen att få ett bra fosterhem i Mariefred, och de vill inte ge upp sitt nya hem lättvindigt. Det ska till mer än monster i skogen och mobbare i skolan för att de båda bröderna ska ge upp.

Bjäran (inbunden)
Bjäran är svartkonst och garnpyssel.
 

Karaktärer som väcker känslor

Hej-Henry är bror till Magnar och Estrid, men de har träffats först igen när de blev vuxna eftersom Henry var “besvärlig” och inte fick följa med Magnar och Estrid till samma fosterhem.

Viggo och Alrik kan lätt identifiera sig med hur hemskt det måste vara att bli skild från sina syskon och de vill göra allt de kan själva för att hålla ihop. Speciellt Viggo kommer efterhand bra överens med Henry --- Viggo anses vara “den besvärlige” av Viggo och Alrik, så det kanske inte är så konstigt.

Böckerna är hela tiden spännande, håller hela tiden läsaren på halster, bjuder ständigt på nya överraskningar … men det viktigaste är att man investerar känslomässigt i karaktärerna, både de äldre och de yngre.

Alriks besvikelse, både för sin egen och för lillebrorsans skull, när mamma inte kommer på födelsedagen är fint skildrad med små nyanser, liksom Alriks nya vänskap med en strykarhund.

Viggo blir vän med Henry, de är båda smarta förhandlare, medan Alrik tar till sig Damirs råd. Ibland ska man slåss, men ibland ska man låta bli. Välj dina strider. Man kan vinna mark genom att vara smart och bida sin tid. Som läsare åker man en känslomässig berg-och-dalbana, samtigit som man får påminna sig själv att andas ibland.

Författare på plats i Mariefred

PAX-serien är skriven av Åsa Larsson och Ingela Korsell, som båda bor i Mariefred, där serien utspelar sig, och de har gjort all noggrann forskning på plats. Du kan alltså åka till Mariefred och se alla platser som beskrivs i Grimmen(och de finns utritade på en karta i boken). Åsa Larsson är redan känd som en av Sveriges bästa deckarförfattare och det här är hennes första barnboksprojekt.

Illustratören Henrik Jonsson var tidigare mest känd för att ha tecknat Batman i New York, men nu kommer han, i alla fall i Sverige, förmodligen att bli mest känd för att ha ritat PAX-serien i Mariefred. Man känner igen hans tecknarstil från Batman och Suicide Squad - det är samma stil, rå och lite skitig, i PAX, och illustrationerna är inte det minsta tillrättalagda för att de är publicerade i en barnbok. Men “tillrättalagt” är inte något som Åsa och Ingela heller sysslar med.

PAX talar inte ner till läsaren, den är på samma nivå, och det är precis så en bra barnbok ska vara. När det är farligt är det på riktigt. Och det är omöjligt att sluta läsa!

PAX är årets mest efterlängtade barnboksdebut, och det är en debut som håller vad den lovar och mer därtill och man vill bara ha mer!

Det här är gastkramande spänning i ordets rätta bemärkelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.