tisdag 7 oktober 2014

Värmande vintermat


Värmande vintermat
Varm mat för en kall årstid!

--- Mustig, mumsig mat för den mysigaste årstiden

 

 
 

Caroline Hofberg

Värmande vintermat

Norstedts

 
 

Man tänder ljus, sätter fyr i brasan och låter en gryta puttra länge på spisen och sprida härliga dofter och välbehag. Vintern är bästa årstiden för att kura inomhus och göra allt så mysigt som möjligt.

 

 

En avkopplande vintersyssla

 

Matlagning är en trevlig och avkopplande vintersyssla.

Förhoppningsvis har man tagit tillvara en del av höstens skörd och har svamp, frukt och bär sparat. Och en del har viltkött i frysen. Andra naturliga råvaror är rustika rotfrukter och kål, men importerade citrusfrukter behövs som en äntra färg- och vitaminkick.

 

När det är vinter längtar vi efter allt som värmer. Pudra till exempel lite spiskummin eller chili i maten för en mer värmande känsla --- eller lite kanel, på lammfärsbiffarna eller på desserter. Eller färsk ingefära i morotssoppan.

 

Det lär vara enkelt att bjuda på mat under sommaren. Grillat och en enkel sallad. Men vinternatt är också tiden för enkel bjudmat. En värmande soppa och ett gott bröd … eller en varm och närande gryta. Räcker till många och sköter i stort sett sig själv under “långkoket”.

 

 

Lovsång till vintermaten

 

Caroline Hofberg inleder sin bok med en veritabel lovsång till både vintern och vintermaten, vilket gör att man som läsare omedelbart längtar både efter vinter och vintermat. För att länga laga mat inomhus och njuta av den värme och de dofter som detta innebär är en lyx som man bör unna sig.

 

Allt behöver inte ta lång tid. De läckra dryckerna, som värmande äppeldryck, kryddig blåbärsdricka apelsinchoklad och vit varm choklad går på ett litet kick. Varm choklad de luxe är så gott att man gott kan ha det som efterrätt, istället för en traditionell dessert.

 

Även när det är vinter kan man vilja ha en picknick med sig - när man åker skidor eller pulka eller bara pulsar omkring i skogen. Caroline har frestande recept på Tunnbrödsrullar, baconsandwich, dinkelpiroger med svamp och camembert och fikonbars. Torkad frukt, dinkelflingor och cornflakes ger en verklig energikick.

 

 

Värmande visioner av färg och smak

 

Sopporna är en dröm i färg och smakrikhet. Den absolut godaste och lyxigaste är kycklingsoppa med tomat och saffran. En soppa som påminner om den franska fisksoppan Bouillabaisse. Caroline gör apelsin aioli till. Vilken smart idé! Både för extra färg och extra vitaminer! Potatissoppa, jordärtskockssoppa, morots och linssoppa, morotssoppa med kokos, fransk bondsoppa med pistol, gratinerad löksoppa … här finns soppor som räcker hela vintern!

 

 

Vanligtvis känner svenskar bäst till det sydfranska köket, Medelhavsmaten. Men även norra Frankrike har sina specialiteter och där blåser det kalla vindar från atlanten (och man har typ samma väder som i England) - den franska bondsoppan går alltså inte av för hackor när det gäller att mätta och värma och inge hemmamyskänsla. Och den är helt vegetarisk, liksom många av Carolines tips recent tips på goda soppor.

 

 

Matbröd, sallader och fransk inspiration

 

Sedan följer matbröden, bland annat med valnötter i, som perfekt tilltugg till sopporna.

 

Salladerna är proppfulla med färg och vitaminer. Gratängerna är lockande och varierande när det gäller innehåll.


Den franska inspirationen kommer tillbaka i Pot au feu. Ett långkok som sprider doft och välbehag och får vem som helst att längta till middagen. Det finns gott om variation när det gäller grunden: många recept med vegetariska ingredienser, fler med fisk, kyckling och olika typer av kött, lamm eller vilt. Som älgfärsköttbullar med lite extra sting i.

 

Franska pepparkakor överlever julen

 

Efterrätterna omfattar allt från citrusrika fruktsallader till rustik päronpaj med varm espressosås .Äppelkaka med lingon och mandelmusslor med fikon och glöggsirap ger en julkänsla -- men så länge vill man inte vänta med att få avnjuta dessa recept. Liksom lingoncheesecake, passionsfruktpaj och alla goda pepparkaksrecept.

 

I Frankrike har föresten pepparkakor ingenting alls att göra med julen. Där är bara pepparkakssmaken (alltså ingefärskakor) något extra gott till kaffet.

 

Passa på att njuta av alla fina recept i värmande vintermat redan nu, vänta inte tills julen! Nyttiga godsaker kan man behöva året runt, speciellt om det råkar bli en särdeles kall och ruggig dag.

 

Bildskön, kreativ inspiration

 

Värmande vintermat är inspirerande och lockande läsning, med oändligt många vackra bilder både på god mat och vacker natur. De kylslagna naturbilderna passar perfekt till den värmande maten! En kreativ kontrast, som smittar av sig på läsaren. Här ska skapas värmande vintermat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.