måndag 6 oktober 2014

En fabulös resa in i Sven Nordqvists underbara bildvärld


 
För 31 år sedan vann Sven Nordqvist en barnbokstävling. Resten är historia.

Titta där, Findus!
Sven har ritat så mycket mer än dig och mig!
“Jag har alltid tyckt om att teckna. Min mamma uppmuntrade mig, hon var själv duktig på att teckna och måla. Att jag för en gångs skull var bättre på nånting än min storebror, bidrog säkert också. Att teckna blev min grej. När jag var 12 år fick jag Åke Skölds brevkurs i teckning, som fick mig att öva mer målmedvetet. Jag tror jag har sparat vartenda ritblock ända sedan jag var liten.”
Så börjar Sven Nordqvist att berätta om sin väg in i illustrerandet. En knubbig liten konstbok för hela familjen är underrubriken till Svens nya bok Sven Nordqvists bilder (Bonnier Carlsen). Sven har varit med på många Bokmässor i Göteborg och han har lanserat många nya böcker - men i år, när bokmässan fyller 30 år, fyller Pettson och Findus också 30 år och Sven kommer med sin kanske finaste bok någonsin. “En knubbig konstbok för hela familjen”, står det på omslaget. Här finns så mycket mer än Pettson och Findus.
Här finns de tidiga barndomsteckningarna, brevkursen som Sven gick för att bli illustratör, bokomslag, affischer för Amnesty International och en brännvinsaffisch.

Sven Nordqvist pratar gärna om sina illustrationer och sin
snickar-hobby och om sina nya projekt ...
När Sven blir intervjuad på olika scener ska många fråga honom om hans “konst” och kalla honom “konstnär”.Sven är väldigt noga med att säga “jag är inte konstnär, jag är illustratör”.Detta är inte falsk blygsamhet. Detta är sanningen, enligt Sven. Han utbildade sig till illustratör, inte till konstnär, och många illustratörer jobbar hårt med sitt jobb, sitt hantverk, sitt kall och de kan teckna väldigt bra, vilket de anser att inte alla konstnärer kan. För där är det inte lika noga med att rätta till saker, bara man uttrycker sig på något sätt. Ur illustratörens synvinkel är alltså illustrationer det finaste och mest noggranna man kan göra--- ofta med väldigt speciella krav. Som historisk noggrannhet, i fackböckerna Sven Nordqvist illustrerat för Bonnier Carlsen. Då kan man inte bara gå på känn. Man måste själv göra efterforskningar i ämnet och jobba hårt redan innan man satt pennan mot pappret. De där konstnärerna, de har det mycket lättare. ;D
Nu seglar Vasa är en faktabok med illustrationer av Sven, novell av Mats Wahl och en faktadel skriven av specialisterna på Vasamuseet. Svens forskning omfattade inte bara allt om Vasaskeppet utan även hur det kunde ha sett ut i Stockholm i början av 1600 talet.
Den långa resan, som handlar om en annan båt, Ostindiefararen Götheborg, tog ännu längre tid. Ingen ville skriva faktadelen så det slutade med att Sven helt enkelt fick skriva den själv. Och det visade sig inte alls vara så enkelt.
“Jag visste inte ens hur fartyget hade sett ut, än mindre hur det kunde ha sett ut i Cadiz eller Kanton i mitten på 1700-talet eller hur vanliga kineser var klädda. Jag höll på i ett och ett halvt år med den boken. Lika lång tid som resan fram och tillbaka till Kina hade tagit.”

Det är hårda bud att vara illustratör.
Mamma Mu och Kråkan var populära i radio, och Sven Nordqvists
barn gillade dem.  Därför tackade Sven JA direkt när Thomas och
Jujja ville ha Sven som illustratör. Men det var inte lätt att hitta
rätt när det gäller Mamma Mu...
 
Fortare gick det att rita kråkan till Mamma Mu böckerna. Sven slog huvudet på spiken direkt och Tomas och Jujja Wislander var genast nöjda med den rufsiga och tufsiga kråkan. Han såg precis ut som han lät i radio.
Mamma Mu var svårare. Sven gjorde om några gånger men snart vande de sig vid att rösten hade fått ett nytt utseende. Sedan tyckte de att Mamma Mu också var helt rätt.
Detta var 1991. Sedan dess har det blivit många fler böcker, datorspel, dockor och annat med Mamma Mu och kråkan.
Pettson och Findus går som en röd tråd genom boken - från genombrottet med Pannkakstårtan för 30 år sedan till jubileumsboken i år. Men när Sven designar sina egna affischer för utställningarna ser han till att det är mer än Pettson och Findus med. Annars blir han irriterad om bara den där gubben och den där katten ska representera hela hans gärning som illustratör.

Det märks att Sven Nordqvist själv varit med om att designa denna knubbiga lilla konstbok. För i hörnan står Pettson med kattungen Findus i handen och pekar på alla bilderna på omslaget som för att säga: “ser du , lille katt, Sven har ritat mer än dig och mig!”
Detta är en härlig resa in i Sven Nordqvists myllrande, gränslösa bildvärld, där man får följa med Sven själv som ciceron. Det är nästan som att höra honom “live”!
Jujja och Sven hade en del framträdanden tillsammans. Här
ger Jujja Wislander Mamma Mu autografer till sina unga fans.
Sven är förresten väldigt snabb att svara på min fråga vilken bok han är mest stolt över. Det är Var är min syster? En fantasirik bilderbok där det händer hur mycket som helst i varje landskap och man kan tillbringa oändligt mycket tid med att spana efter detaljer - och den försvunna systern. Boken gav Sven Nordqvist Augustpriset och ett och ett halvt års skrivkramp. Lösningen var till syvende och sist att komma tillbaka med en väldigt enkel barnbok. Drömprojekt som Var är min syster? kan inte levereras på löpande band varje år.
Text & foto: Belinda Graham
 
 
 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.