onsdag 8 oktober 2014

Röd som blod - Snövit inspirerad thriller från Finland

Del ett i en isande snövit trilogi ...
Röd som blod
--- Snövit-inspirerad thriller från Finland
Salla Simukka
Röd som blod
Översättning: Mattias Huss
Rabén & Sjögren
Det var mitt i vintern och från himlen dalade snöflingorna som vitt dun. Vid fönstret satt drottningen och sydde på ett broderi i en ram av svart ebenholts. Medan hon sydde tittade hon ut på snöflingorna och råkade sticka sig i fingret. Tre droppar blod föll ner i snön. Det röda såg så vackert ut mot den vita snön och hon tänkte:
- Om jag ändå fick ett barn så vitt som snö, så rött som blod och så svart som ebenholts!
De flesta sagoprinsessor genomgår sitt eldprov när de är 16 eller 17 år. Något händer dem som gör att de lämnar sin idylliska barndom och tar steget in i vuxenvärlden.
Lumikki är 17 år. I Röd som blod lämnar hon sitt obekymrade, oskyldiga, barn-jag för alltid bakom sig. Dagens förgiftade äpple är en narkotikahärva.
“Lumikki stirrade ut genom klassrumsfönstret på träden och de ålderstigna gravstenarna som gnistrade i frosten.… Hon hade lämnat sedlarna i mörkrummet, gått ut, stängt dörren efter sig och gått till lektionen. Hon hade inte sagt ett ord om dem till någon och hade nu en lektion på sig att bestämma sig för vad hon skulle göra.
Det bästa sättet att klara sig här i livet var att lägga sig i så lite som möjligt.
Det hade varit Lumikkis motto i åratal. Ingen beblandning, inget rotande, aldrig lägga sig i andras angelägenheter. Höll man tyst och pratade endast när man verkligen hade något genomtänkt att säga, så fick man vara ifred. Så nu ville hon helst bara glömma alltihop. Glömma sedlarna med det avtvättade blodet.”
Tyvärr kan Lumikki inte glömma. Synen har bränt sig fast i hennes minne, lika säkert som blodlukten har bitit sig fast i sedlarna. Hon måste lösa mysteriet annars kommer hon inte att få någon ro.
Lumikki är en motvillig hjältinna, som dras in i något som hon inte alls vill veta av.
Hon vill bara sköta sig själv och ha så lite som möjligt med omvärlden att göra, och så hittar hon tvättade sedlar i skolans mörkrum. Bokstavligt talat tvättade sedlar. Någon har försökt få bort blodet från dem.
Lumikki blir indragen i en livsfarlig härva av lögner, bedrägerier och narkotikasmuggling. Den kallaste vintern i mannaminne i Tammerfors kan bli Lumikkis sista. Allt är inbäddat i ett gnistrande vitt snötäcke.
Inget är så rött som färskt blod i snö.
Detta är början på en trilogi - Röd som blod, Vit som snö,Svart som ebenholts. Alla som kan sin Snövit känner igen ramsan--- den gravida sagodrottningen önskade sig ett barn med läppar röda som blod, hy vit som snö och hår svart som ebenholts. Resultatet blev det vackra barnet Snövit, som sedermera blev så hatad av sin elaka styvmor för sin stora skönhets skull.
Den första delen har ett flickansikte på omslaget, den andra delen en spegel och den tredje delen ett svart äpple. Som ser mycket giftigt ut.
Lumikkis hela tillvaro har blivit förgiftad. Och hon har ett större hot att oroa sig för än en elak styvmor.
Nu var Snövit alldeles ensam i den stora skogen. Hon var mycket rädd och såg sig förskräckt omkring. Träden skrämde henne och hon gav sig till att springa. Hon sprang över vassa stenar och genom taggiga snår. Hon såg många djur, men de gjorde henne ingenting. Hon sprang så fort benen bar henne tills det började skymma.
Ska hon klara sig eller ska jägaren skjuta henne?
Livet är inte lätt för tonårstjejer, vare sig för Snövit eller Lumikki. Att överleva är en ständig kamp, och man måste ha turen på sin sida.
Belinda Graham





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.