onsdag 8 oktober 2014

FILM: Grace of Monaco - en sval pralin med koncentrerad smak

... Och så levde hon (inte) lycklig i alla sina dagar ...
Grace of Monaco - perfekt i sin roll!
 
Nicole Kidman är underbar, sval och porträttlik i ”Grace of Monaco”, den påkostade biografin som invigde årets Cannes-festival. Det var för övrigt i Cannes som Rainier III och Grace Kelly blev ett par ….
Oliver Dahan har tidigare haft stora framgångar med biografigenren.
”La Vie en Rose – Berättelsen om Édith Piaf” var en lång och grundlig genomgång av den franska sångerskan och legenden Édith Piafs liv och kärlekar och karriär (1915-1963). Man täckte alla åren. Marion Cotillard var så bra i huvudrollen att hon Oscars-belönades och fick en internationell karriär.
Samme regissör – fransmannen Olivier Dahan –har gjort ”Grace of Monaco”, filmen om Grace Kellys liv (1929-1982) liv.
 
Men här får vi inte hela livet, inte barndomen, inte Hollywoodkarriären, inte hennes tragiska för tidiga död. Vi får en koncentrerad ”slice of life" som på många sätt är mycket bättre. Vi som kan vår Grace Kelly vet ju att hon var "den andra tjejen" den som inte var pappas flicka. Den som inte var tillräckligt duktig. Och utan att vara Grace Kelly expert vet man att hon hade en fenomenal Hollywoodkarriär, blev vän med gräddan i filmindustrin i allmänhet och Alfred Hitchcock i synnerhet.
 
Det har skrivits mycket om hur Alfred behandlade sina blondiner, men han var alltid vänlig mot Grace och de förblev vänner livet ut.
Det var under en Hitchcock inspelning so
m Grace mötte Monacos Furst Rainier III (1923-2005) under filmfestivalen i Cannes 1955, blev förälskad, gifte sig och fick tre barn med honom. Och så fick hon aldrig filma mer. Hitchcock blev olycklig. Med en annan make hade hon kunnat få fortsätta och vara hans favorit i många år till.
 
”Grace of Monaco” koncentrerar sig på en ganska kort period tidigt på 1960-talet, när tre händelser kommer att förändra livet för furstefamiljen i Monaco för alltid.
 
Inledningen. En välkänd profil ser ner på Monaco - rent bokstavligt - och fnyser åt utsikten. Han kan den så väl från "To catch a thief" (Grace Kelly och Cary Grant). Mästerregissören Alfred Hitchcock (1899-1980) kommer till Monaco för att övertala Grace Kelly att göra comeback i Hollywood.
De har tidigare haft tre framgångsrika samarbeten, de som starkt bidrog till att göra Kelly till en superstjärna. Och även Hitchcock, hon var med i tre av hans bästa filmer. Grace vill så gärna ha rollen som Marnie. Hitchcock vill att hon ska ha den.
 
Men samtidigt hotas Monaco som självständig stat. Frankrikes president Charles de Gaulle (1890-1970) retar sig enormt på skatteparadiset som tar hans skattepengar - tycker han - och han funderar på att invadera. Monaco har ju ingen egen armé. Det vore ju en promenad i parken. Men vad ska folk tycka? Om de folk gillar Monaco för mycket--- och Grace --- kommer han att få negativ publicitet. Och det vill han inte.
 
Grace ägnar sig alltså åt att spela rollen som Grace perfekt. Hon räddar den allmänna opinionen och Monacos suveränitet.
 
Men vägen dit är inte lätt och Grace jobbar hårt med att lära sig protokollet, franskan och alla intriger. Det finns släktingar till furst Rainier III som själva är sugna på makten.
Nicole Kidman är helt perfekt som Grace Kelly. Tim Roth är däremot mer kantig som Rainier III, inte alls lik, för kall, för likgiltig och smälter tyvärr ihop med alla andra gubbar i filmen.
Grace Kelly är som gladast när Hitchcock kommer på besök. Men sedan inser hon att hon inte kan ta fler roller i Hollywood. Hon har redan en roll att spela, och den är på heltid, ett livstids kontrakt. Tyvärr.
 
”Grace of Monaco” är ändå en fascinerande berättelse, en perfekt prinsesshistoria som varken är sockersöt eller supersvart. Den är helt enkelt nyanserad. Du får ta de bra bitarna med de dåliga, och en prins är egentligen ingenting att drömma om. Inte heller grannens skatteintäckter, det får Charles de Gaulle erfara.
Regi: Olivier Dahan
Titel: Grace of Monaco
Medverkande: Nicole Kidman, Tim Roth, Milo Ventimiglia, Parker Posey, Paz Vega, Derek Jacobi, Frank Langella m.fl.
USA, 2013
Scanbox Vision

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.