måndag 6 oktober 2014

PAX - Nidstången - Ny, beroendeframkallande, svensk “diskbänksfantasy”!



PAX - en ny, fin fantasyserie!
PAX - Nidstången

- Ny, beroendeframkallande, svensk “diskbänksfantasy”!

 

 

Åsa Larsson, Ingela Korsell

PAX - Nidstången

Illustrationer: Henrik Jonasson

Bonnier Carlsen

 

 

“- Jag har lagt cirkeln tre gånger. Tre gånger har Havsvågen lagt sig på Djävulen. Och tre gånger har Liemannen, Döden, lagt sig på Barnet. Jag kan inte tolka det på något annat sätt än att det onda kommer över oss. Och oskyldiga kommer att dö.”
De gamla syskonen Magnar och Estrid har en föga upplyftande konversation i det hemliga biblioteket, medan en inspärrad imp skriker i bakgrunden.
Korpbröderna kommer
Men Magnar ser också i korten att de kommer att få hjälp. Två krigare kommer att komma för att hjälpa dem, regnbågskortet betyder hopp, kortet på de två korparna symboliserar Odens hjälpare och krigaren med svärd i varje hand innebär att hjälparna kommer att vara tvåhänta.
Hjälparna kommer. Men de är mycket yngre och trasigare än vad Magnar och Estrid har tänkt sig. Två bröder, båda med ett korpsmycke runt halsen, båda tvåhänta --- båda fosterbarn. En ska börja i fyran och den andra i sexan.
Problemmagneten Viggo
Viggo klarar av att hålla sig från trubbel i exakt en timme och fyrtiosjuminuter. Då hamnar han i slagsmål och storebror Alrik hjälper till. Vilket bara gör saker värre. Det där var inte den start de hade tänkt sig i den nya skolan.
De båda bröderna är inte heller vad Magnar och Estrid hade tänkt sig, de är ju så unga, men de sätter dem på prov, och de klarar provet (som för övrigt inspirerat det snygga omslaget!).
Sedan kommer den verkliga utmaningen: att hitta och oskadliggöra nidstången och att ta tillbaka den till säkerheten i det hemliga biblioteket. Någon använder nidstången i ondskefullt syfte för att ta över folks medvetanden.
Den förledande nidstången
Brödernas fostermamma ska övertygas om att göra sig av med sina nyförvärv, och Alrik håller på att övertalas att vända sig mot sin egen lillebror.
Att oskadliggöra och ta hand om en nidstång är lättare sagt än gjort. Och i slutet av boken kommer ett nytt odjur in på scenen!
Genren “diskbänksfantasy” är vad svensk fantasy gör bäst. Det realistiska inslaget är otroligt välskrivet och väl researchat, allt utspelar sig på plats i Mariefred och alla platserna finns på riktigt! (och man får en karta med på köpet) och brödernas situation i verkligheten är nog så jobbig, med fosterhem och mobbing och misshandel på skolan.
Men därtill kommer fantasy elementet, inspirerat av gedigen svensk folklore. Där det förklaras vad en Nidstång är och varför den är så farlig, där det dyker upp en fruktansvärd grim och sprider fasa …
Åsa, Henrik och Ingela lanserar Pax. Henrik har varit noga med att klä sig för att matcha omslaget till Nidstången!


Ny kändis-trojka samarbetar
Åsa Larsson är redan känd som en av Sveriges bästa deckarförfattare och PAX-serien har det gemensamt med hennes deckare att allt är väl förankrat i en trovärdig miljö och i Sverige av idag. PAX-serien är hennes första barnboksserie, och hon har arbetat tillsammans med författarkollegan Ingela Korsell. Båda bor i Mariefred och har kontor bredvid varandra.
Alla illustrationerna är gjorda av Henrik Jonsson, känd för att ha tecknat Batman i New York. Nu kommer han även att bli kult-kändis på hemmaplan i Sverige. Henrik bor nu dock inte i Mariefred, utan i Göteborg.
Böckerna är helt igenom illustrerade med seriesidor som gör att man lockas in extra mycket i äventyret. Bara omslagen gör ju att man vill läsa! Det här är svensk fantasy när den är som bäst, med en skön Harry Potter känsla, men samtidigt kort och koncis och driven --- på 144 sidor får man mycket spänning utdelad för sin väl investerade tid!
Belinda Graham

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.