Evert Taube
- en nationalklenod som alla kan sjunga med
Författare: Evert Taube, Sven-Bertil Taube, Petter Karlsson
Titel: Evert Taube - 50 visor i urval av Sven-Bertil Taube
Illustrationer av Evert Taube och Astri Taube
Bildredaktör: Maria Taube
Musikarrangemang: Martin Östergren
Musik: Martin Östergen, piano och dragspel, Hanna Helgegren, fiol,
Jonas Lindeborg trumpet, Magnus Båge, flöjt.
Notskrift: Andreas Andersson
Bokförlaget Max Ström
“Jag har skrivit en del visor. Några av dem har blivit bra”, sa Evert Taube lite blygsamt. I själva verket skapade han en odödlig visskatt, som har blivit den mest älskade av alla. Taubes rim är aldrig krystade, hans historier alltid starka, hans melodier i perfekt samklang med den svenska folksjälen. Visst fanns det väl en svensk sommar innan Evert Taube, men hur såg den ut och farmför allt: hur lät den?
I Allsång på Skansen gungas det i valstakt till Evert Taube. Håkan Hellström tolkar Taube. Cornelis Vreeswijk tolkade Taube. Hasse och Tage beställde verk av Taube. Albert Bonniers förlag beställde verk av Taube. Alla i Sveriges kulturliv tycks på ett eller annat sätt ha haft med Evert Taube att göra!
Nu syns Evert Taube likt en godmodig jultomte till sjöss le från bokomslagen i boklådornas skyltfönster. På Bokmässan i Göteborg sågs överallt folk med genomskinliga plastkassar med den nya boken om Evert Taube inuti. Det var bara att följa strömmen och hitta till Max Ströms förlag. Mässerbjudande: Evert Taube - 50 visor i urval av Sven-Bertil Taube. Och med en biografi av Petter Karlsson på köpet. Och med alla noterna. Och med all musiken nyinspelad, så man slipper spela själv, om man inte vill eller kan … Man kan också bara sitta bekvämt tillbakalutad i en fåtölj och lyssna på melodierna. Texten och noterna finns bredvid, om man skulle vilja sjunga med, för det här är den optimala karaoke eller allsångsboken. Och samtidigt kan man läsa vad sonen Sven-Bertil Taube skriver om varje visa, hur den kom till, vem eller vilka som spelat in den och begrunda Evert Taubes egna illustrationer. För Evert Taube har illustrerat alla sina egna visor, utom en, och den har Astri Taube illustrerat. Boken blir på så sätt ett allkonstverk.
Det är ju inte konstigt att många i Göteborg vill ha den där boken, Evert Taube är ju från Göteborg och liksom Göteborgs nationalklenod … men Taube kopplas lika ofta samman med Stockholm och med andra platser … så säkrast är nog att säga att Taube är hela landets nationalklenod.
Sven-Bertil Taube skriver i förordet att när han var barn trodde han att alla pappor skrev och sjöng visor. Att alla pappor var konstnärliga bohemer ---att vara kändisbarn blir på så sätt aldrig konstigt, det blir normalt.
Evert Taube blev 86 år ock skrev omkring trehundra visor. Sven-Bertil Taube påpekar hur svårt det var att välja bland dem, när det finns så mycket att välja bland.
Men med tanke på hur snabbt Evert Taube tycktes skriva visor är det kanske snarast märkligt att det inte blev ÄNNU fler visor.
Evert Taube blev inspirerad av allt, han reste mycket, och under krigsåren när han höll sig på hemmaplan skrev han några av de vackraste och mest idylliska visorna. När världen var långt ifrån en idyll. Men om han hade skrivit politiskt hade visorna åldrats, blivit daterade, nu är de fortfarande pigga och nyblommiga som gullviva, kattfot, mandelblom och blå viol.
Evert Taube menade att man måste påminna sig om vad man lever för och vad man slåss för - och det är det goda i livet.
Boken ger också ett intressant portätt av en barndom, hur en artist och skådespelare föds och växer upp till en av de främsta Taubetolkarna och en av de främsta skådespelarna i landet. För detta är också Sven-Bertils egen historia.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.