En spänningsroman som kan utmana Camilla Läckberg
Per M HerreySkuldens prisBerättarbolaget
Hemvändartemat är ett populärt tema inom fiktionen. Redan Odysseus i Odyssén var en hemvändare. Och det är som bekant aldrig lätt att komma hem.Johnny Janell i Skuldens pris återvänder till sin barndoms Sollefteå efter att ha hållit sig borta i 15 år. Han är jurist och arbetar för Musikerna (bokens namn på Musikerförbundet) och han är fast besluten att rentvå sin guddotter Cornelia Molen, som är anklagad för drogsmuggling. Cornelia var en gång i tiden en framgångsrik musiker - och det var Johnny som lyckades få loss henne från ett orättvist slavkontrakt. Men den som hade Cornelias kontrakt glömmer inte lätt - han har bidat sin tid och ska ha sin hämnd.
Romanen går i parallella spår, ibland får vi följa Johnny och ibland Cornelia.
Johnny har sina privata problem, Cornelia sina. Det är när hon ska fly från en våldsam make som hon liftar - och får lift med en drogtransport.
Snart är vi inne i en allt djupare härva av korruption, som handlar om musik, trafficking, massor av kokain och gamla nazister. Av någon anledning sker morden alltid på en tisdag.
Morden är fiktiva men inträffar på verkliga, väl researchade platser. Som t.ex. Öresunds slottshotell - som bland annat innehåller ett litet Amelie Posse museum. Amelie Posse var en svensk författare som grundade tisdagsklubben. Syftet med tisdagsklubben var att finnas till som en förberedelse för en motståndsrörelse om nazisterna skulle komma till makten i Sverige. Många journalister, författare och andra intellektuella deltog i sammanslutningen. Gemensamt var att de alla var kritiska till den dåvarande samlingsregeringens inställning till nazismen. Flera kända svenskar var med i tisdagsklubben, Nils Ahnlund, Ivar Harrie, Vilhelm Moberg, Pär Lagerkvist, Ture Nerman, Marika Stiernstedt, Harald Wigforss, Anders Örne och Gustaf Stridsberg.
Per Herrey förlägger en stor del av handlingen till Sollefteå där han själv är uppväxt.
Herrey är själv jurist och flitigt insatt i musikbranschen sedan unga år - han och hans bröder vann hela Eurovision Song Contest för Sveriges räkning år 1984 med sina gyllene skor - långt innan “boy bands” blev högsta modet i hela världen. Per Herrey arbetar sedan åtta år som förbundsjurist på Musikerförbundet. Förebilden för förbundet ”musikerna” som är med i boken.
”Gräv där du står” brukar vara ett stående tips till författare för att nå framgång – alltså skriv om något du känner till. Herrey kan både musiken och juridiken – och förenar dem i en rafflande spänningsroman.
Dessutom: ett plus för att denna bok tar upp Sveriges antinazister (med Amelie Posse i spetsen) – det finns så många böcker nu som jagar eventuella nazister att de briljanta författare och journalister som tidigt tog ställning på ”rätt sida” tycks glömmas bort.
På bokmässan i Göteborg sågs Camilla Läckberg bära på ett exemplar avSkuldens pris. Hon kanske ska kolla in konkurrensen? Den är helt klart … mördande!
Skuldens pris är fylld av karaktärer som man verkligen engagerar sig i, den är spännande och väl researchad och man vill absolut inte lägga denna roman ifrån sig en sekund innan man kommit till den sista punkten.
Och faktiskt fått uppleva Liza Marklund som kommer in som en räddande ängel på slutet … En mycket snygg metafiktiv grej!
Skuldens pris är helt klart en av årets bästa deckare och spänningsromaner!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.