Svenska julvisor - en älskad och uppskattad tradition
Redaktion: Anna Sanner, Johanna Sjöberg, Marika Stolpe och Charlotte Wihk
Svenska Julvisor
Illustrationer: Jessica Kurki
Notskrift, inspelning och piano, Anders Wihk.
Fiol: Bengt Lysell
Original: Amelie Stenbeck-Ramel
Max Ström
Av alla årets helger tycker svenska folket bäst om julen. Gran, glögg, hyacinter och pepparkakor ger doftminnen, men julen är också minnena av alla sånger och visor som hör julen till. En blandning av julpsalmer, sånglekar, traditionella visor och några mer moderna klassiker.I skolan sjungs det inför jul. Och i alla körer. Och varenda artist som någonsin varit med i Melodifestivalen verkar släppa en julskiva och turnera med en julshow. Men i allmänhet? Det finns de som påstår att sjungandet har övertagits av proffs och att den musikaliska självverksamheten är på utdöende --- men mycket pekar tack och lov på motsatsen. Vi vill ju ha kul själv och inte bara sponsra proffsens produktioner!
Gamla traditioner
Att sjunga och dansa kring granen håller liv i en gammal tradition, som är känd i varje fall från 1600-talet, enligt folkloristen och visforskaren Christina Mattson. Den lärde Olof Rudbeck d.ä. berättade om Räven raskar över isen redan för över trehundra år sedan. Den visan hör fortfarande julen till.
En del av julens visor är alltså väldigt gamla medan andra är ganska unga. För 90 år sedan sjöng man “karusellen” som då var en ny visa. Men när det gäller “Vi äro musikanter” saknas det uppgifter annat än att Skaraborg var namnet på ett slott som uppfördes på 1500-talet söder om Skara. Om lilla mamsell ros i “ritsch, ratsch, filibom, bom, bom” vet vi att hon brukade servera törstande gäster hos hovkonditor Pohl på Djurgården i Stockholm
“Hej tomtegubbar” är en visa som passar lika bra till en gammeldags julnubbe till sillen som till dansen runt granen. Liksom Viktor Rydbergs dikt ”Endast tomten är vaken” handlar också ”Hej tomtegubbar” om livets och tidens förgänglighet, “en liten tid vi leva här, med mycken möda och stort besvär” men de snabba tonerna i dur gör att budskapet i moll förklingar snabbt. Det gäller ju att slå i glasen medan det finns glas att slå i och glaset är ju i alla fall halvfullt!
Minnet är kort
Alla minns julsånger och julvisor. Lite grann. Men hur är det egentligen med melodi och textminnet? De flesta kan ett par toner här eller en textrad där av alla julvisor som man en gång sjungit och som skulle passa så bra att sjunga igen. Refrängen kommer man ihåg men hur börjar låten? Hur gick melodin, fanns det inte fler strofer? Det här är en situation som känns igen när det gäller julvisor.
Man borde åtgärda det på något sätt. Den splitternya bokenSvenska julvisor är bästa första hjälpen i sådana situationer. Man har inte bara text och noter (vilket är bra om man kan spela något instrument själv) utan boken låter också (och genom att byta vanliga batterier kan man förlänga “låtandet“). Nu kan alla vara med och sjunga julens visor tillsammans, precis som man alltid har gjort. Håll traditionen levande! Och överlåt inte alla julsånger till mp3-spelaren … det är roligare att sjunga själv. Det är som att göra sina egna julklappar. Det ser inte så jämt och snyggt ut som det fabrikstillverkade. Men det är inte det som är meningen. Det ska synas att man gjort det själv. Och när man sjunger själv ska det höras.
Anders Wihk turnerar ofta utomlands (mest i Japan) och ett av hans senaste album var en jazzig version av ABBA låtar – Same tree different fruit. Men det här låter givetvis som julvisor och inte som modern jazz, och det är intressant att konstatera att en annan internationell jazzmusiker som är starkt sammankopplad med svenska visor är Georg Riedl.
Stor variation på julmusiken
Det finns en stor variation på jullåtarna:
Kortast: Goder afton (musik & text Alice Tegnér)
Längst: Mössens julafton (musik Ulf Peder Olrog, text Alf Proysen)
Vackrast: Stilla natt(musik Frans Grüber, text Joseph Ohr)
Roligast: Rudolf med röda mulen (musik & text Johnny Marks)
Mesta rörelserna: I ett hus vid skogens slut (Traditionell)
Vilken som är äldst av julvisorna är det svårt att säga. Men en av de nyaste är den svenska versionen av ”I saw Mommy kissing Santa Claus” Tommie Connors amerikanska klassiker har fått svensk text av Ingrid Reuterskiöld.
En musikalisk adventskalender
Man kan också använda boken som adventskalender - lära in en jullåt om dagen och några extra när det är adventshelg och sedan är man (nästan) proffs på julafton!
En fin present till sig själv eller någon annan - att kunna uppträda med julvisor utan att behöva mumla sig igenom hälften.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.