onsdag 15 januari 2020

Stora boken om Pelle Svanslös - Hurra för världens snällaste kattunge!


Författare: Gösta Knutsson, Michael och Åsa Rönn, Maria Frensborg
Titel: Stora boken om Pelle Svanslös
Illustrationer: Ingrid Flygare och Lovisa Lesse
ISBN: 9789178036738
Förlag: Bonnier Carlsen

Utgivningsdatum: 2020-01-15



Alla känner till Pelle Svanslös. En kattunge utan svans som överlever mot alla odds och kommer från landsbygden till den studentikosa staden Uppsala. Som är känd för katte-dralen ...


Pelle är snäll och de flesta gillar honom, mest av alla den gillas han av den charmiga Maja Gräddnos. 

Medan Måns och hans anhang, som består av ja-sägarna Bill och Bull, retar sig på allt med Pelle. 

Att Pelle har "invandrat" till staden. Att han är populär. Att han är bra på olika saker ... Måns är mobbaren i sagan, men Pelle klarar sig alltid, genom att vara snäll, genom att ha bra vänner och genom att Bill och Bull är så sanslöst korkade hela tiden ... Måns hamnar oftast själv i de fällor han gillrar för Pelle.

Pelle Svanslös såg dagens ljus 1939 (samma år som Aladdin-asken, en fin jultradition!) och han firade alltså 80-års jubileum 2019. Det har resulterat i att i januari i år, 2020, kommer en ny fin bok med det mesta och bästa med Pelle Svanslös, Stora boken om Pelle Svanslös, och senare i  år kommer fler böcker och en fin biofilm med Pelle Svanslös och de andra katterna.

Gösta Knutssons berättelser passar bra för alla tider, och han skulle verkligen ha gillat de moderna skämten, som att katterna nu dricker katte-latte, dagens trenddryck bland katterna i Uppsala. Knutsson själv hittade på massor av bra skämt om katter och böckerna hängde ständigt med sin tid ... 
Katter kan digga opera, dansa till jazz ... eller vara coola DJ:s. DJ katterna är nya i Pelle-Svanslös-universum, med de passar ju perfekt in i traditionen.

Stora boken om Pelle Svanslös innehåller mycket av det bästa med  Pelle Svanslös. Pelles origin-story hur han kom till Uppsala har moderniserats lite. Man nämner inte att små kattungar utan svans dränktes eller slogs ihjäl. Pelle har tur som slipper ifrån bondgården och får en familj som älskar honom i Uppsala ...

Förresten, i januari månad kommer även Ulf Starks Älskade Lilla Gris ut i nyutgåva ... och DÄR sticker man inte under stol med att den lilla grisen, som kallas Pelle, ska avlivas! Med hammare. (Ulf Stark var väldigt emot att göra saker "barnsäkra" och "barnvänliga" och hävdade att barn tål en hel del tuffa tag --- "fast snart får man väl inte ens skriva om en säl, utan att ge den en flytväst!" grumsade han under en intervju).

Taxen Max finns fortfarande med bland Pelle Svanslös bästa vänner. Det är ett av de bästa äventyren. Att katter och hundar kan hålla sams, om de bestämmer sig för detta.

Skidäventyret med Frösö-Frasse är också en klassiker, som är mycket bra ... Han lär de andra katterna att åka skidor och Pelle vinner en skidtävling. Trots fuffens från Måns och Bill och Bull ...

Nytt är dilemma-sagorna, de är riktigt kluriga och hänger med sin tid. Det finns en med Pelle, och en med Maja, och där får man följa med i hur de resonerar och vad man ska göra för att vara en bra kompis.

Det finns massor av faktasidor med i boken och ett fint Pelle-spel där Uppsala fungerar som spelplan ...

Man känner också igen historien om hur Pelle räddar sin familj från en eldsvåda ... och sedan följer lite brandvett och bra tips. Som att inte har mossa i jul-ljusstaken, utan fina stenar istället ...

Precis som vanligt står Gösta Knutssons välkända budskap i centrum: Den som vågar vara snäll vinner alltid i längden. 

Pelle har för övrigt en hel del gemensamt med vara-snäll-ikonen Bamse. Skillnaden är att Pelle inte är stark, han är bara en vanlig kattunge, en kattunge som råkat bli av med sin svans.

Kanske är det lättare att identifiera med en vanlig unge, än med en övernaturligt superstark superhjälte?

Michael och Åsa Rönn och Maria Frensborg har skrivit och uppdaterat berättelserna och 
Ingrid Flygare och Lovisa Lesse har gjort illustrationerna. De är lätta att känna igen, alla katterna ser ut som "de ska göra", eftersom de är inspirerade av eller baserade på Jan Gissbergs Pelle-bilder ... som låg bakom de klassiska Pelle-Svanslös-filmerna, Pelle Svanslös (1981) och Pelle Svanslös i Amerikatt (1985), som kom i början av 1980-talet.

Boken fungerar bra både att läsa själv och som högläsningsbok, och det finns mycket pyssel och mycket att diskutera i boken.

En fin presentbok som varsamt och kärleksfullt uppdaterat Pelle Svanslös värld - samtidigt som den behållit Pelle Svanslös klassiska underfundighet, humanism och varma hjärta.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.