lördag 11 januari 2020

FILM: De bästa dramafilmerna från 2019!

Bästa filmerna från 2019  - kategori drama. Dramathriller, Dramakomedi, Kostymdrama, Romantiskt drama, Dramatisk biopic ... Här har alla dramafilmer från året som gick chansen att komma med!


The Farewell
Det här dramat är en solklar femma. Akwafina gör ett starkt rollporträtt i en överlag mycket stark ensemble. Vänta dig dock inte komedi från Akwafina. Detta är ett drama med många sorgliga ögonblick. Men även en hel del lågmäld humor och en inblick i kinesiska seder hos medelklassen --- de som lever långt ifrån Crazy Rich Asians världen (en världsomspännande biosuccé som Akwafina också var med i). Manus och regi av Lulu Wang.


Unga kvinnor (Little Women)
Greta Gerwig har gjort det igen! Stark uppföljare till Lady Bird, med en helt annan historia i en helt annan tidsepok ... Och ändå känner man igen så mycket. Saoirse Ronan gör i princip samma roll, som tjejen på vischan som längtar bort, till framgång och äventyr ... Romanen av Louisa May Alcott har dramatiserats och filmatiserats många gånger och finns bland annat som stumfilm, svartvit amerikansk klassiker och modernt BBC-drama.

Frost 2 (Frozen II)
Mycket bättre än ettan! Visst, filmen är på ytan en fantasyfilm (magisk värld, superhjältekrafter, levande snögubbe och så vidare) men det är också ett tänkvärt och nyanserat drama som tar upp klimatförändringar och arvet efter kolonialtiden. Anna är 100%-dramahjältinna när hon utan övernaturliga krafter försöker göra det rätta ...

Jojo Rabbit
En satir i samma anda som Chaplins Diktatorn och Mel Brooks The Producers visade sig bli både en publik- och en kritikerfavorit. (Ovanligt!) Manus och regi och även en huvudroll av Taika Waititi som gjorde Thor: Ragnarök. Baserad på boken Caging Skies av Christine Leunens (där Taika Waititis Hemlige-Mållgan-figur faktiskt inte finns med). Filmfavorit på Toronto filmfestival, som ofta prickar rätt när det gäller att tippa årets Oscarsvinnare.

Parasit
Dramathriller med drag av Hitchcock, Agatha Christie och Daphne du Maurier ... man vet aldrig vad en rik familj (eller en mystisk husa!) gömmer för hemligheter ... Parasit belönades med Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes, och det är den första gången som en sydkoreansk film vinner priset. Manus och regi av Bong Joon-ho.


Porträtt av en kvinna i brand  (Portrait de la jeune fille en feu - Portrait of a Lady on Fire)
Orfeus och Euridike ... kan historien tolkas så att man får ett lyckligt slut? Den här franska filmen om en konstnär och hennes musa lyckas med det konststycket. Alla älskade par får varandra inte på slutet. Men de kan leva vidare med minnet av den perfekta kärleksaffären ... Och bli lyckliga och framgångsrika på ett eller annat sätt. Manus och regi av Céline Sciamma.

1917
Pacifism - en ny trend inom krigsfilmer? Manus och regi av Sam Mendes och en stark ensemble med la crème de la crème av brittiska karaktärsskådespelare. Filmen är en stark favorit till att kamma hem en massa priser under galorna 2020 ... Har någon något att sätta emot "hemmafavoriten" under årets BAFTAs?

Om det oändliga
Ytterligare ett mästerverk av Roy Andersson. Den enda i Sverige som gör internationellt framgångsrik och prisad film ... och utan att härma Bergman. Roy har ett helt eget bildspråk och sätt att berätta på.
Dessutom: Hans filmer tar aldrig lång tid, för at kärnfullt säga det de ska säga ... Egensinnig scenografi, superbt foto och briljanta små dialoger. "Om inte Gud finns, vad ska man då leva för?"- "Ja man får väl vara nöjd med att man lever ..."

The Irishman
Martin Scorseses comeback visas på ett netflix konto nära dig. Filmen är faktiskt längre än Avengers: Endgame och använder sig av samma digitala föryngringsgteknik (som verkar ha fungerat bättre på Al Pacino och Joe Pesci än huvudrollsinnehavaren Robet de Niro).

Midway
Drama om ett slag från andra världskriget. Som Star Wars, fast på riktigt ... massor av farkoster som flyter, flyger, skjuter på varandra och brinner upp ... och hjältar som helt osannolikt överlever det mesta. Helt enligt historieboken. Alla körkortsinnehavare har funnits på riktigt.

Le Mans '66 (Ford v Ferrari)
Fin rollprestation av Christian Bale som racerföraren Ken Miles. Baserat på en sann historia. Alla som gillar gamla bilar får sitt lystmäte i detta drama.


Ailos resa
Så här bio-storslaget har naturfilm inte varit sedan Arne Suckdorfss glansdagar

Pain and Glory
Almodovar + Banderas = Sant!

Apollo 11 
Årets dokumentär. Egentligen inte en dramafilm, men filmen är verkligen dramatiskt uppbyggd och handar om månlandingen 1969 - som firade jubileium 2019. Rekommenderas: Att se Apollo 11 och First Man (dramafilm med Ryan Gosling som Neil Armrstong) som double feature. Det ger åskådaren mycket att tänka på ...

Sorry We Missed You
Starkt drama av Ken Loach - igen! Filmskaparen som är född 1936 levererar fortfarande några av världens bästa och mest bitande filmer ... det enda som är sorgligt  i sammanhanget är att ung, brittisk film inte verkar ha mycket att komma med. Efter Ken Loach finns det inga direkta arvtagare som kan ta den brinnande facklan vidare.

Marriage Story
Skildsmässodrama med Adam Driver och Scarlett Johansson i hvuudrollerna. De har båda två haft ett synnerligen flitigt och framgångsrikt år på bio.

Hustlers
Den perfekta kuppen är långt ifrån perfekt ... och svindlarna ger sig på helt fel offer.

Judy
Om filmikonens sista dagar i London. En film i samma bitterljuva anda som Helan & Halvan.

Brevbäraren som byggde ett palats
Sann historia om ett helst osannolikt bygge. Som kan besökas och beskådas än idag ... Gaudi inspirerades förresten av denne brevbärares konstnärskap.


Downton Abbey
Storslagen TV blir ännu mer storslagen bio. Men bäst är så klart Maggie Smiths syrliga one-liners. Som sura karameller, fast bättre

Beats
Porträtt av rave-scenen på 1990-talet i Storbritannien. En film som har vibbar av Ken Loach och Mike Leigh --- om de växt upp med rave-musik.

Fisherman's Friends
Charmig dramakomedi som utspelar sig i Cornwall. Baserat på framgångssagan om sånggruppen Fisherman's Friends och deras klassiska sjömanssånger - inte den berömda halstabletten.

Once Upon a Time in Hollywood
En gyllene hyllning till Hollywoods guldålder - med tre gyllene blondiner i huvudrollerna. Leonardo di Caprio,Brad Pitt och Margot Robbie. Massor av snygga bilar och snygga typsnitt i filmen! Massor av intressanta biroller, Julia Butterfield välrigt övertygande som lillgammal barnskådespelare. Vad man mest minns är alla kärleksfulla filmsekvenser som visar upp gatorna i Hollywood 1969 --- där det verkar finnas hur många biografer som helst, som visar alla möjliga sorters filmer ... Krigsfilmer, westerns, komedier ... Idag är biografstråken borta, även i filmstaden Los Angelses. Folk sitter hemma och tittar på Netflix. Allt är hippiegenerationens fel. Manus och regi: Quentin Tarantino.

Crawl
Tarantinos egen favoritfilm från året som gick --- lätt årets bästa skräckfilm. Skräckveteranerna Alexadre Aja och Sam Raimi och försöker inte göra något alltför djupsinnigt av sin älsklingsgenre. Brittiska nykomlingen Kaya Scodelario (känd från Maze Runner serien) är i sitt esse mot ett gäng alligatorer.


Red Joan
Judi Dench är alltid sevärd. Även här i ett drama baserat på den sanna historien om Melitta Norword "the granny spy". Så långt från James Bond man kan komma ... Krukväxter, varmvattensflaskor, stickade koftor ... och kallt krig.

Rocketman
Elton John biopic med en prisad Taron Edgerton i huvudrollen. Samma team som låg bakom Bohemian Rhapsody försöker göra om succén, med ny världsberömd musik och en ny stjärna i huvudrollen. Jamie Bell (som låtskrivarpartner) är dock bäst i hela dramat.

En kvinna bland män
Biopic om Ruth Bader Ginsberg. Innehåller bland annat en monolog om det svenska skattesystemet, som är bland de roligaste små filmsekvenser som visats på bio i år.

They Shall Not Grow Old
Starkt dokumentärdrama av Peter Jackson, om första världskrigets fasor. Rösterna från de som faktiskt var med om eländet blandas, flyter ihop och överväldigar åskådaern, tillsammans med massor av arkivmaterial, som restaurerats och färglagt. För verkligheten var i färg - och inte i svartvitt.

Stan & Ollie (Helan & Halvan)
Bitterljuv biopic om det kända komikerparets sista dagar. Hade internationell premiär 2018 - och gick tyvärr miste om de stora priserna (även på de brittiska prisutdelningarna) eftersom kostymdramat The Favourite visade sig bli årets brittiska favoritfilm.



Vincent van Gogh - Vid evighetens port
Ännu en stark rollprestation av Wilhem da Foe - här som Vincent van Gogh.

The Favourite
Tre kvinnor tar ut komedisvängarna rejält i detta komiska och anakronisktiska historiaksa dsrama. Musik av bland andra Bach och Elton John. Mode från alla möjliga epoker. Hummerkapplöpningar och vansinniga peruker. Kaniner, kaniner, kaniner ... som visar sig avgörande för en "plot twist": Och Olivia Coleman är så klart drottningen av dem alla ... hon håvar in priser vilken drottning hon än spelar!

Crasy Rich Asians
Bästa romantiska komedin på minst ett decennium --- dessutom den första mainstream filmen som har en rolluppsättning med enbart asiatiska huvudrollinnehavare ... Varför tog det världen så lång tid att fatta att man inte behöver koncentrera sig på vita människor (främst i New York) i varenda mainstream film? henry Golding har sedan dess även haft den romantiska hvuudrollen i Last Chreistmas ... och Akwafina bara äger.


Ta-da! Gott nytt filmår allesammans!

Överst på listan finns filmer som just nu går på biograferna (eller som kommer att få svensk biopremiär under januari månad) --- nedre delen av listan innehåller filmer som redan finns på DVD, BD och VOD.

Saknar du Shazam? Eller årets störta biofilm, AvengersEndgame? Lugn bara lugn ...
Fantasitka filmer (fantasy, sci-fi och superhjältar) har fått sin egen lista. DÄr hyllas alla stora fantasyhjältar som synts på bio 2019, från Captain Marvel till Fåret Shaun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.