lördag 25 januari 2020

FILM: Crawl - Årets bästa skräck-survivor-film!




Regi: Alexandre Aja
Medverkande: Kaya Scodelario, Barry Pepper m.fl.
Manus: Michael Rasmussen, Shawn Rasmussen
Land: USA, 2019
Distibution: Paramount Pictures


Jaws inomhus.  Man behöver inte krångla till det. Hela idén med Crawl kan sammanfattas med dessa två ord - och ändå, det här är 87 minuters effektiv skräck. Fast den här gången tillhör "käftarna" alligatorer istället för en haj.

Crawl tar stolt sin plats i historien, när det gäller berättelser på det eviga temat "Human versus Nature". Redan på Moby Dicks tid så blev folk uppskrämda av okända naturkrafter. I modern tid har vi bland annat haft otaliga haj-uppföljare och så den utmärkta The Shallows, en survivor-film med bett.

Crawl påminner mycket om The Shallows, för det är inte 100% skräck utan man går mer in på området survivor-film. Vilket kan vara nog så otäckt. Sanna historier om folk som sågat av sitt eget ben helt solo i vildmarken (det är handlingen i en annan klassisk survivor-film) är hemskare än något som någon skräckförfattare kommit på.
Och Crawl tar även upp hotet med klimatförändringar, det är ju det som leder till översvämningar och till att de urtida reptilerna försöker utöka sitt territorium...



Brittiska Kaya Scodelario (känd från Maze Runner serien) är utmärkt i huvudrollen som Haley. Haley är en tuff och vältränad simmare (precis som Blake Livelys karaktär i The Shallows) och hennes mission i filmen är att rädda sin pappa och hunden Sugar.

Det räcker. Mer komplicerat än så behöver det inte vara, Crawl är spännande från start till mål, och är inte heller onödigt lång.

Direkt. Ruggig. Opretentiös.

Genrefilm när den är som bäst.

Ja, Tarantino utropade Crawl till sin favoritfilm från 2019 (förmodligen förutom Once Upon a Time in Hollywood) och det är inte förvånansvärt. "Bra" behöver varken betyda "långt" eller "krångligt."

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.