måndag 30 januari 2017

FILM: Author: The J.T. LeRoy Story



Author: The J.T. LeRoy Story
- Årtiondets största litterära bluff i ny dokumentärfilm


Regi: Jeff Feuerzeig
Author: The J.T. LeRoy Story
Medverkande: Laura Albert, Bruce Benderson, Dennis Cooper m.fl.
USA, 2016
Njutafilms



De mest osannolika sakerna kan vara sanna. Eller som Aristoteles konstaterade: Det är sannolikt att något osannolikt inträffar.
Bedöm följande fall A, B och C:

A) Det är grand final i skojarbranschen. Vad är priset för att ha en spökskrivare? Nu hotar den andra kvinnan att förgöra den intagande och kloka persona som läsarna tror att Lillemor Troj är.

B) Harriet Burden känner uppgivenhet inför att ständigt förbises av New Yorks konstnärselit. Hon bestämmer sig för att genomföra ett experiment: hon döljer sin identitet bakom tre påhittade manliga konstnärsalias.

C) Författaren Jeremiah Terminator LeRoy skriver den kultförklarade romanen ”Sarah”, hänger med bandet Smashing Pumpkins och Hollywoodkändisar, är kompis med Courtney Love och Madonna och producerar indiefilmer. ”Sarah” ska bli film och är värd miljoner. Men J.T. LeRoy finns inte i verkligheten.

Vilket av ovanstående fall verkar mest långsökt? Vilket har inträffat i verkligheten?

Döm varken böcker eller författare efter deras "cover"

Fall C) verkar för de flesta mest långsökt. Att vara så känd, skriva sitt livs historia och sälja filmrättigheterna till sitt liv ... och så att inte finnas!

Men detta är det enda av ovanstående fall som har inträffat i verkligheten!

Fall A) är Kerstin Ekmans hyllade roman  ”Grand final i skojarbranschen ”. Hon skildrar hur man som författare måste vara som två personer, den som skriver och den som säljer. (Dessutom så är det som en thriller om en spökskrivares jakt på upprättelse!)

Fall B) är Siri Hustvedts lika hyllade roman om den upproriska Harriet Burden, ”Den lysande världen”.

Nu till det verkliga fallet. Fall C).

Girl-Boy-Girl


År 2006 avslöjade en reporter att J.T. LeRoy var en konstruerad författarpersona, en pseudonym för Laura Albert.

I offentligheten hade LeRoy spelats av skådespelerskan Savannah Knoop. Men hon började tycka att det var en alltför påfrestande roll - hon ville gå tillbaka till att vara tjej igen, något hon skildrat i den självbiografiska boken ”Girl-Boy-Girl”. Hon fick ju inte ens cred för rollen hon spelade, något av en mardröm för en skådespelerska.

Den här intrigen låter som om den är tagen från Kerstin Ekman romanen ”Grand final i skojarbranschen” - ”jag vill också skriva böcker och bli erkänd som författare!”.
Savanna Knoop var Laura Alberts dåvarande partners halvsyster och hon var uppenbarligen en mycket övertygande skådespelerska, folk trodde att hon var en kille, killen som alla älskade, J.T. LeRoy. J.T. LeRoy presenterades som en HIV-positiv f.d. prostituerad ung man som skrev självbiografiskt om sin tuffa uppväxt. Den hyllade romanen ”Sarah” handlar om tunga ämnen som prostitution, sexövergrepp och drogmissbruk. LeRoys mamma var prostituerad och drogmissbrukare och sonen följer i hennes fotspår och prostituerar sig under namnet Sarah.

Folk bryr sig mer om killar


Efter att sanningen krupit fram om LeRoys existens, eller icke-existens, hävdade Laura Albert att allt på sätt och vis var sant - Laura Albert hade använt sina egna upplevelser när hon skapade J.T. LeRoys böcker. Men hon insåg eller ansåg att ingen är intresserad av en tjej som blir utnyttjad, folk reagerar bara om det är en kille. Fördragsvis en kille som är ung och söt.

När sanningen avslöjades att Laura Albert var den verkliga författaren blev hon dömd för bedrägeri - och en domstol dömde henne att betala 800 000 i skadestånd till filmbolaget som skulle ha filmat ”Sarah”. Det blev ingen film. J.T. LeRoy fanns ju inte "på riktigt". Laura Albert visade sig få rätt - när det visade sig vara en kvinnlig författare (som dessutom var 15 år äldre än det unga manliga geniet som alla hyllade) - var det ingen som brydde sig.

Eller?

Undersökning och upprättelse, utan ursäkt


Nu finns det i alla fall en film om ”Sarah” och J.T. LeRoy, dokumentärfilmen ”Author:  The J.T. LeRoy Story”, efter ett decennium av mediedrev mot "bluffen" och Laura Albert. Filmen hade premiär på Sundance Film Festival 2016. Dokumentärfilmen i regi av Jeff Feuerzeig undersöker detaljerna av J.T. LeRoys existens och ställer komplexa frågor om vad författarskap egentligen innebär.

Det hjälper om man känner till fallet innan, för inledningen av dokumentären är bitvis rörig med många ”talking heads”, men efter ett tag hittar filmen sin form och blir en intressant dokumentärfilmsupplevelse som landar en bra bit över medel.

Var detta helt och håller ett bedrägeri? Eller kan man se det som ett feministiskt experiment, som i Siri Hustvedts roman om Harriet Burden? Spelar det någon roll om dessa upplevelser har hänt en ung tjej eller en ung kille?


Varför är det så viktigt vem författaren är?


Laura Albert blev dömd för bedrägeri - men alla har inte fördömt henne. T.ex. Lena Dunham, författare till den kritikerrosade Tv-serien ”Girls” (där hon också spelar huvudrollen)  har påpekat att om man berörs är det inte det som räknas? Känslan när man läser romanen? Spelar det någon roll vem författaren är?

I den här dokumentärfilmen framstår inte J.T. LeRoy som en avancerad litterär bluff, det verkar snarare som att Laura Albert skapade en persona för att själv överleva, en annan person som hon kunde lägga sina egna jobbiga upplevelser i.

Men det som hon skrev blev en succé och då krävdes det en ung man att visa upp i offentligheten, för alla ville hylla det unga manliga geniet live.

Hade en 40-årig småbarnsmamma mötts med samma kärlek?


För att hitta sig själv: hitta på någon annan!


”Author: The JT LeRoy Story” bliv till syvende och sist en historia om identitet och sökandet efter sig själv - och ibland måste man tydligen uppfinna någon annan för att hitta sig själv.
Filmen ber aldrig om ursäkt för någonting, Laura Albert ber aldrig om ursäkt för någonting. Det är ett filmiskt grepp som fungerar.
J.T. LeRoy har fått  mer än sina 15 minuter i rampljuset, nu är det Lauras tur. Vägen till upprättelse ligger öppen.
Ibland är det faktiskt så att verkligheten överträffar dikten.

Läs även Den lysande världen:

http://tidningenkulturen.se/index.php/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/18182-litteratur-siri-hustvedt-den-lysande-vaerlden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.