The Selection - Eliten
- America tillhör Eliten i en ny dystopi
Kiera Cass
The Selection - Eliten
Översättning: Carina Jansson
B Wahlströms
Hungerspelen möter The Bachelor i denna internationella bästsäljare! I Kiera Cass populära dystopiska serie The Selection ingår: The Selection (2012), The Elite (2013), The One (2014), The Heir (2015) och
The Crown (2016).
35 tävlande har blivit 6
I Sverige är Eliten för närvarande den senaste delen i serien - del tre kommer senare under 2017.
I den första delen introducerades 35 tävlande som skulle tävla om Prins Maxon (precis som i TV-serien The Bachelor) i något slags dystopiskt land. Förmodligen i framtiden, men tekniken är som i forntiden. 35 personer är nu reducerade till 6. Huvudpersonen och seriens berättare America Singer är en av de 6 utvalda som kallas "Eliten". Hon vill både vinna och inte vinna. Hon har förälskat sig i Prins Maxon, men hon är också fortfarande kär i sin pojkvän Aspen hemifrån, och han har fått jobb på palatset som vakt. Americas känslor åker snabbt fram och tillbaka mellan de båda killarna, som i en ping-pong-match, under hela bokens gång.
Världens sämsta vaktstyrka
Det är ganska uppenbart att America kommer att välja Maxon till sist (man behöver inte vara Einstein för att räkna ut det) och pratet om Americas känslor avbryts då och då av rebeller som gör inbrott i palatset med jämna mellanrum. Rebellerna introducerades sporadiskt redan i den förra boken, men det finns tydligen olika klubbar för olika rebeller. De busiga rebellerna från norr snor böcker (de kanske anser att hela världen borde vara som ett bibliotek utan lånekort?) medan de ondskefulla rebellerna från södern sprejar graffiti på palatset. Det verkar osannolikt att någon vaktstyrka, vare sig i forntiden, nutiden eller framtiden, kan vara så värdelös som palatsvakterna i boken Eliten! Olika rebeller kan med jämna mellanrum ta sig in var som helst, när historien om Americas känslor behöver ett avbrott för att bygga upp lite spänning.
Saknar utmaningar
Saknar utmaningar
Efter ett tag börjar man tänka på att om detta hade varit en annan sci-fi eller modern dystopi, som Star Wars eller Hungerspelen, så hade den kvinnliga huvudpersonen anslutit sig till rebellerna och lett dem till seger (eller till ritningarna av dödsstjärnan) för länge sedan.
En dystopi ska få läsaren att tänka till, den ska utmana, och ibland börjar författaren på något, men hon blir hela tiden avbruten av Americas inre monologer om sina känslor för de två olika killarna, eller så blir författaren avbruten alla de 6 tävlandes bitchiga små gräl, som låter som om de är med i en amerikansk high school movie.
En ultrakonservativ rebell
Det verkar som om författaren försöker etablera America som "annorlunda" och "rebellisk" i tankarna, men i praktiken gör hon ingenting, hon funderar bara över sina känslor för Maxon och sina känslor för Aspen. Och det är så uppenbart att hon kommer att välja Maxon. Innebär detta att America i grund och botten är en konservativ rebell som inte tänker göra något? Eller tänker hon gifta sig med Maxon och förändra systemet inifrån? Detta får läsarna kanske svar på senare i serien! Liksom om America kommer att instifta gratis bibliotek för alla rebeller från norr och ett konststipendium för rebellerna från söder, för offentlig utsmyckning av palatset!
Belinda Graham
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.