lördag 31 december 2016

Tomas Sjödin

Den som hittar sin plats tar ingen annans
- Tomas på spaning efter Tomas!

Tomas Sjödin
Den som hittar sin plats tar ingen annans
ISBN: 9789173874861
Libris förlag


Tomas är en stor kändis. Han finns till och med som frimärke i Indien!
Tomas är också upphovet till en kyrka i Indien, som just nu räknar bortemot sju miljoner efterföljare och som genom århundraden burits av en trotsig tro. En kyrka lika splittrad som Tomas känslor. Eller, om man så vill, en kyrka med många skepnader.

Tomas spanar efter Tomas


Tomas Sjödin är på spaning efter sin namne och själsliga tvilling Tomas - den av Jesu lärjungar som kallades "Tomas tvillingen" (vem var han tvilling med?) , men som i en svensk sommarsång blivit omsjungen som "Tomas tvivlaren" ("Jag tror, jag tror på sommaren ...")

Tomas Sjödin lockas ut på en lång resa i Tomas spår, en resa som tar honom ända till Indien "för om man följer i hans fotspår så hamnar man till sist där". Men första anhalten på Tomas skräddarsydda Tomas-resa är Tyskland. Caravaggios målning av "Den tvivlande Tomas" hänger i ett slott som heter Sanssouci. Namnet betyder ironiskt nog "utan bekymmer". Det blir ett laddat möte med tavlan. Tomas tvillingen hade inte ett lätt liv. Tomas Sjödin har inte ett lätt liv. Och konstnären Caravaggio hade definitivt inte ett lätt liv.

Det finns resor, och så finns det resor


”Den som hittar sin plats tar ingen annans” är en eftertänksam bok som på dubbla sätt skildrar en resa. Både en verklig, fysisk resa, som går över halva jorden, och en mental resa, som kanske går ännu längre ... ? Kerala i Indien, Iona i Skottland, Kramfors i Norrland, Haga i Göteborg, ett slott utanför Berlin, italienska Abruzzo, Tiberias vid Genesarets sjö ... allt blandas med samma självklarhet, Sjödin glider så lätt mellan olika platser, som ett slags skrivar-ande. 

På ett sätt känner man igen Sjödin från hans tidigare eftertänksamma krönikeböcker, på ett annat sätt är detta något helt annat, mer personligt, mer självbiografiskt och mer sammanhållet än tidigare böcker.

Våga språnget till djupet!

Tidigare i år Augustprisbelönades Nina Burton för sina spaningar i "Gutenberggalaxen" - hon gick i Erasmus av Rotterdams fotspår. Nu spårar Tomas Sjödin lärjungen Tomas. Det finns en trend i att våga fördjupa sig, "nörda sig", grotta ner sig alldeles i något litet ämne. Allmänbildningen är nog fin, men den surfar bara på ytan, som skum på vågorna. Vill man uppleva något djupare, komma ner till rotstrukturen, måste man våga gräva. Även om andra glatt surfar vidare, för det går ju så fort och lätt!

Få ord kan väga tungt


Reseskildringen och sökandet som Tomas Sjödin tar för sig - som en egen, skräddarsydd pilgrimsvandring - är mycket intressant och det är en stor utmaning som Tomas tar för sig, bland annat för att det finns så lite skrivet om lärjungen Tomas. Han är en doldis även i Bibeln. Men när Tomas säger något så tar det skruv. Han vågar ifrågasätta saker - men han är också modig på andra sätt, han vågar också byta ståndpunkt. De flesta gräver ner sig och håller fast. Oavsett vad det kan komma för nya vindar.

Tomas liv i Norrland


Det finns få källor på svenska om lärjungen Tomas. Sjödins forskning och resa är i mångt och mycket ett pionjärverk. Men boken är också intressant på ett annat sätt, detta är Sjödins mest personliga bok hitintills. Sjödin identifierar sig med sin namne, eller med den okände tvilling som Tomas troligen hade, och detta ger honom tillfälle att uppleva och återuppleva många viktiga delar av sitt eget liv. En av parallellerna han drar är att både han själv och den bibliske Tomas är uppväxta i "Norrland". (Fast den bibliske Tomas växte inte upp i Kramfors, det gäller i hans fall ett annat Norrland, i ett annat land).

Den personliga resan


Tomas Sjödin tar på ett personligt och avslöjande sätt upp många avgörande ögonblick i sitt liv, både människor som väglett honom och författare som influerat honom -  genom "möten" med böcker.

Att läsa om Haga i Göteborg och Tomas arbete i Smyrnakyrkan är lika spännande som att läsa om Tomas äventyr i Indien eller Galileen. Bokens titel återkommer gång på gång i berättandet och Tomas hittar hela tiden nya infallsvinklar till detta med att hitta sin plats, vilket går som en röd tråd genom hela boken.


Vart är rödhaken på väg?


Rödhaken på bokens omslag är kanske är på väg bort, ut i vida världen. Rödhakar är i alla fall kända som goda fåglar och duktiga vägvisare - så pass att barnen i Narniaboken "The Lion, the Witch and the Wardrobe" inte tvekar att följa efter en rödhake när de träffar en i det förtrollande landet. (Barnen argumenterar för sitt beslut och kommer fram till att det aldrig funnits någon saga eller någon brittisk barnbok med en ondskefull rödhake som är en falsk vägvisare). Det är också en rödhake som visar Mary den hemliga trädgården i "The Secret Garden".

Rödhaken i den här boken flyger snabbt förbi många olika förtrollade länder och trädgårdar.
Det är ett nöje att följa efter!

Belinda Graham




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.