måndag 26 december 2016

Hjältar - otroliga historier ur verkliga livet

Hjältar - otroliga historier ur verkliga livet
- Tioåriga Tilly Smith räddade folk från tsunamin annandag jul 2004


Nils Bergeå
Hjältar - otroliga historier ur verkliga livet
ISBN: 9789155263447
Bokförlaget Semic


Florence Nightingale, Oskar Schindler och Raoul Wallenberg har blivit berömda för sin handlingskraft och sitt hjältemod. Men vilka är vår tids mer okända eller till och med bortglömda hjältar?
Den frågan ställde sig Nils Bergeå när han av en händelse kom över en okänd hjälte, som offrat sitt liv för att rädda massor av människor. Varför minns ingen den här hjälten? Vilka fler har blivit bortglömda eller kanske aldrig ens kända?

Brittiska Tilly Smith, bokens yngsta hjälte, var bara tio år när hennes rådighet räddade livet på hundratals människor en ödesdiger annandag jul, år 2004, när tsunamin slog till mot Thailand. Att försöka leva sitt liv som vanlig, okänd människa var ett medvetet val som Tilly och hennes familj gjorde. Tilly var en hjälte, men hon ville inte blir en kändis.
När det gäller andra människoöden är det i vissa fall skrämmande att de blivit så bortglömda. I dessa fall är det inte fråga om ett medvetet val, en del personer verkar snarare ha  blivit bortvalda när historien har skrivits.
 
Nils Bergeå har valt hjältar från många olika länder, en svensk hjälte som finns med i boken är Elsa Brändström. Hon är nästan okänd på hemmaplan, alltså i Sverige, även om hon hyllades av Selma Lagerlöf, och självaste Raoul Wallenberg hade henne som idol, det var hon som inspirerade honom till att rädda judar undan nazisterna. Elsa Brändström var sjuksköterskan som räddade massor av tyska krigsfångar från ryssarnas klor (och allmänna misskötsel) under första världskriget och under andra världskriget räddade hon judar. Albert Einstein var en av de judar som hon hjälpte att komma på fötter i USA, dit hon själv också utvandrat, efter att tidigare bott i Tyskland. Visserligen var Elsa Brändström på gränsen till tyskt nationalhelgon, med tanke på alla tyskar och österrikare hon varit med om att rädda, men hon ville inte vara en del av ett nazistiskt Tyskland, så hon flyttade till USA och fortsatte sina räddningsaktioner därifrån.
I korta, kärnfulla kapitel berättar journalisten Nils Bergeå ofta mycket dramatiskt om personer som varit smarta, handlingskraftiga, modiga, självuppoffrande ... Och alla exempel är från den tid som brukar kallas "samtidshistoria".

Det här är en inspirerande bok, på samma gång hoppfull och skrämmande. Det hoppfulla är de hjältemodiga insatserna, det skrämmande är ofta de omständigheter som gör att hjälteinsatser krävs ... Få exempel är från naturkatastrofer, ofta är det människor som ställt till eländet på ett eller annat sätt.
Visst gjorde Irena Sendler en fantastisk insats, hon var en 29-årig polsk socialarbetare som med fara för sitt liv räddade judiska barn undan nazisternas dödsläger, men samtidigt som man läser om hennes hjältemod önskar man att barnen inte hade behövts räddas över huvud taget. Att de hade kunnat få ha sin lyckliga barndom i fred.

En av de mest inspirerade i historierna boken är den om tioåriga Tilly Smith, just därför att det handlar om en "vanlig person", inte någon som har som jobb att rädda människor, som en sjuksköterska eller en brandman. Dessutom är det intressant att tänka på hur svårt det är för barn att göra sig hörda: Tillys mamma var i detta fall den sista som trodde på dottern, när hon varnade för tsunamin. Historien visar också på det viktiga med kunskap: för att kunna säga ifrån måste man också veta när någonting är fel.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.