fredag 16 december 2016

Mata Hari och romanen Spionen - Snart 100 år sedan hennes död år 1917


Mata Hari - egentligen hette hon Margaretha Zelle.

Paulo Coelho
Spionen
Översättning: Ulla Meyer Gabrielsson
ISBN:9789170284878
Förlag: Bazar Förlag

Slå upp ordet "femme fatale" och du får upp en bild på Mata Hari. Bokstavligen, om du använder wikipedia.

Den exotiska spionen Mata Hari hette egentligen Margaretha Zelle och var från Nederländerna. 2017 är det 100 år sedan hon avrättades för spionage i Frankrike. Som sin sista teatraliska gest blåste hon iväg en kyss mot exekutionspatrullen. Det var år 1917 och Första världskriget kallades för Det stora kriget.

En mycket framgångsrik Greta Garbo film, som hade premiär 14 år senare, utmålade Mata Hari som en sfinxliknande femme fatale, en dominatrixliknande kvinna som höll ett krigshärjat Europa i ett järngrepp. Man kan också se Garbos Mata Hari som en amerikansk bild av den mörka, farliga, exotiska kvinnan som ligger långt ifrån det amerikanska helylleidealet. Det spelar ingen roll om man talar om Mata Hari eller Greta Garbo (båda namnen var förresten tagna) det handlar om farliga kvinnor som både lockar och är en smula skrämmande.


Senare tiders forskning har gett en helt annan bild av Mata Hari: en kvinna som tvingats till stora uppoffringar, en exotisk dansös som under det första världskriget var den minst effektiva spion man kan tänka sig och vars avrättning var en PR-kupp från den franska regeringen. De hade inte alls fångat någon farlig superspion, bara en singelmamma som gjorde vad som helst för att få in lite pengar för att försörja sig själv och sin lilla dotter.

Ex-mannen var en skitstövel som misshandlade henne, gav henne avsmak för sex för resten av livet, smittade henne med syfilis och slutligen vägrade betala underhåll. Till och med hans egen familj tyckte han betedde sig svinaktigt. I en värld där få respektabla yrken stod öppna för kvinnor var Margarethas valmöjligheter begränsade. Hon ville väldigt gärna ha vårdnaden om sin dotter och ville kunna försörja hennes själv. Långt innan dagens trend med att "återuppfinna sig själv" gjorde Margaretha Zelle just detta: hon återuppfann sig själv, hävdade att hon hade ett exotiskt, asiatiskt ursprung och antog ett nytt namn och en ny identitet: Mata Hari. Mata Hari är indonesiska för "dagens öga", alltså solen. Margareta Zelle kom till Indonesien som nygift tjugoåring, när hon återvände till Europa gjorde hon om sin identitet.
I och med 100 års jubileet av Mata Haris avrättning har intresset för hennes historia ökat och Mata Hari firades i år i Ted Brandsens nya balett som sattes upp av The Dutch National Ballet. Att hylla Mata Hari, som är känd för sin exotiska dans, med en färgsprakande dansuppsättning, är mycket passande.  Det finns det en ny Mata Hari utställning att ta del på på Fries museum, Mata Haris hemmaplan Nederländerna. Här finns foton, brev, originaldokument och klippböcker med hennes framträdanden. Hon gjorde succé överallt, bland annat på La Scala.

Mest av allt märks Mata Hari jubileet på att hon nu har blivit bästsäljare i form av romanen The Spy (Spionen). Paulo Coelho (världens mest översatta nu levande författare) har intresserat sig för Mata Haris, som är baserad på hennes brev, och vill framställa henne som en stark feministisk kvinna som männen var rädda för, därför blev hon avrättad.

Mata Haris äkta brev visar upp en mänsklig sida av en kvinna som egentligen var ett offer för våld i hemmet och historiska omständigheter. Bilden av Mata Hari som endimensionell femme fatale och spionslampa kanske till sist kommer att tvättas bort. 100 år efter hennes död.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.