måndag 4 augusti 2014

Boktjuven - ett måste att se!

Ett trösterikt budskap från en mörk tid

Mod bortom ordenMod bortom ordenMarkus Zusak
Boktjuven
B. Wahlströms,  Fox-Paramount

Boktjuven är en gripande krigsskildring av den australiensiska författaren Markus Zusak, den har blivit fullkomligen överhopad med priser och boken har legat på The New York Times Best Seller List i över 230 veckor. Filmen av Brian Percival har det unga fyndet Sophie Nélisse i huvudrollen som Liesel och Emily Watson och Geoffrey Rush spelar hennes sympatiska adoptivföräldrar Rosa och Hans.
Zusak har valt att ha Döden som berättare, vilket kan kännas lite överlastat och pretentiöst. Döden träffar Liesel för första gången när hennes lillebror dör och hon ser rakt på honom. På lillebroderns begravning hittar Liesel sin första bok som hon direkt lägger beslag på --- som ett minne av lillebrodern? --- och det råkar vara The Grave Diggers Handbook. Liesel kan varken läsa eller skriva, men detta blir den första bok hon läser, med hjälp av sin adoptivfar Hans. Den andra boken hittar Liesel på ett av nazisternas bokbål --- The Invisible Man av H.G. Wells.
Hans och Rosa gömmer en ung judisk man, Max, från nazisterna. Liesel är fascinerad av Max bok Mein Kampf, men hon får inte låna den. Max använde boken för att komma undan nazisterna, för inte skulle väl en jude läsa Adolf Hitlers bestseller?
Liesel fortsätter att "hitta" fler böcker, ofta i borgmästarens bibliotek (hans fru lägger ibland fram speciella böcker som Liesel kan "låna"). När Max blir sjuk och Döden kommer för att hämta honom räddar hon Max genom att läsa för honom. När Max har blivit frisk ger han sig av, för att inte utsätta Liesel och hennes familj för mer fara, och han undkommer mirakulöst förintelsen.
Liesel lever för att läsa och skriva och hon sitter ofta i källaren, som var hennes och Max tillhåll. Hon är i källaren när en bomb utplånar hennes gata och alla på den hämtas av Döden --- inklusive hennes bäste vän Rudi.
Liesel överlever kriget, liksom hennes vän Max, och när allt är över emigrerar hon till Australien där hon blir en känd författarinna, som lever ett långt och lyckligt liv med många barn och barnbarn.
Det finns likheter mellan Boktjuven och The Reader. Båda är framgångsrika berättelser som utspelar sig i Tyskland och de handlar på ytan om nazismens härjningar men i grund och botten om litteraturens helande kraft --- ett trösterikt budskap. Litteratur kan rädda liv. Åtminstone om den skrivs i en bombsäker källare.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.