tisdag 4 mars 2014

Sven Nordqvist: Känner du Pettson och Findus?


Pettson och Findus återskapade för de yngsta läsarna

Pettson och Findus har blivit gubbarPettson och Findus har blivit gubbarSven Nordqvist
Känner du Pettson och Findus?
Opal
“Det var en gång …” Känner du Pettson och Findus? har närapå en “det var en gång” känsla!
“Bland åkrar och ängar ligger en liten gård. Där finns hönshus och snickarbod, vedbod och utedass, en trädgård och ett hus att bo i. Där bor gubben Pettson och katten Findus.”
Den här sagan rör sig alltså i det rurala, gammeldags Sverige, i ett Bullerby-landskap, där varje boplats bestod av en ansamling små hus, och där man sparade på allt, för allt kunde vara “bra att ha”. Alla bilderna och alla husen är fulla av prylar och röra, speciellt Pettsons snickarbod, men även köket, och vi är så långt vi kan komma från det moderna inredningsidealets “ljust och tomt” – inga prylar, inget sparat, vita väggar och vita soffor som ingen får röra.
Det är lite extra kul att den här nya Pettson och Findus boken kommer i samma format som den nyutgivna Aja baja vita soffan. För det här är Pettson och Findus återskapade för de yngsta läsarna - som kanske inte känner Pettson och Findus – än. Det här är en kartongbok på 16 sidor, med mjukt rundade hörn, allt är så bit- och kladdvänligt som det bara kan bli. Men “hard core” Pettson och Findus fans kanske känner sig snuvade på att det inte blev en “riktig” Pettson och Findus bok med stora sidor och jättestora uppslag där det vimlar av prylar, katter och mucklor och där man kan leta efter roliga detaljer i evigheter. För Pettson och Findus och stilen som dessa böcker är tecknade i har blivit populära bland alla åldrar.
Fördelen med den här lilla boken är att den är lagom stor – eller snarare lagom liten – för små barn att själv hålla i (och bita i), man behöver inte vara rädd om sidorna, och det är lätt att vända blad. Handlingen är mest lik den nu klassiska Pettson och Findus boken Pannkakstårtan.
Findus hittar på en ny lek. Han gömmer saker som Pettson ska leta efter. I hönshuset finns en skål. I snickarboden finns tre ägg. I grönsakslandet hittar Pettson en mjölkkanna. I köket hittar han ett pannkaksjärn. Leken är solklar: Findus vill ha pannkakor! Ägg, mjölk, mjöl, lite socker och så rikligt med sylt … Mmm!
Under tiden som pannkakornagräddas läser Findus ur en bok för Pettson. Det är en Pettson och Findus bok - tror vi i alla fall, för Findus kan egentligen inte läsa. I alla fall: en kul meta-knorr på hela sagan!

Sedan sätter sig de båda vännernai trädgården och äter upp sina pannkakor i ett “du-och-jag-Alfred”-ögonblick. Lyckan är total!
Boken är som att leka kurragömma tillsammans med Pettson och Findus, barn får lära sig vad som ingår i en pannkaka och dessutom kan man ha långa samtal om vad som ska finnas i en snickarbod, ett grönsaksland osv. Varför är inte mjölk en grönsak? Varför brukar man inte ha sina ägg i snickarboden? Och så kan man hela tiden spana efter mucklor!
Vad gör de rackarns mucklornaunder tiden som Findus längtar efter pannkakor?
De snor ägg och blir jagade av hönorna, de har en gunga i kaminen, de bygger bo i äppelträdet och under spisen, de badar i äggskal, de läser bok tillsammans med Findus och slutligen är det dags att slå sig till ro med en bok, under en svamp som parasoll. Att vara muckla i Pettson och Findus värld är angenämt!
I år fyller faktiskt Pettson och Findus 30 år och det firas med tre födelsedagsfiranden: 24 maj på Astrid Lindgrens Näs, 24 juli på Julita gård och 20 september på Junibacken. Pettson och Findus debut och stora genombrott år 1984 var just med Pannkakstårtan och även om det inte blir någon tårta i denna trettioårsjubileumsbok så blir det i alla fall pannkakor – som ett slags metafiktiv hyllning till den allra första Pettson och Findus boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.