En kulturskatt för hela familjen
Svenska barnvisor
Illustrationer: Jessica Kurki
Max Ström
Att träffa Tina Ahlin är som att träffa en musikalisk solstråle. Ljus, glad, energisk och med ett klingande soligt skratt. Dessutom musikalisk! Kommer det som en överraskning att det är Tina Ahlin som har tagit itu med att sortera den svenska visskatten för barn till en översiktlig bok, så att detta kulturarv inte går till spillo? Det korta svaret är: Nej. Ingen överraskning alls. Kanske en del av hennes val är överraskande, även om motivationen är självklar. Tina Ahlin- Att skapa den här boken har varit som att kliva ut på en gammal träbrygga och dyka ned i ett hav av barndomsminnen!
Det där är ett poetiskt sätt av Tina Ahlin att beskriva sitt arbete.
Hon menar att man upptäcker en massa skatter som måste tas upp och bevaras innan de göms och glöms bort.
- Barnvisorna är en del av vårt gemensamma kulturarv, påpekar Tina Ahlin. Min farfars mormor sjöng Sov du lilla videung, och det gör jag också … Melodifestival låtarna försvinner.
Ahlin menar att Melodifestival-låtarna, som ligger på repeat i bilstereon, är slit-och släng musik, medan musiken som stannar kvar, i generation efter generation, gör detta för att den är fantastisk och för att den har kvalitet. Och generation efter generation lagrar sina minnen i samma visor.
En av Ahlins egna favoriter är när Jätten Jorm sjunger sina första toner iDunderklumpen.
- Jag minns direkt känslan av att vara sju år! säger Ahlin.
Men de som är yngre (eller äldre) än Tina Ahlin har kanske ingen aning om vem Dunderklumpen är (eller att Per Åhlin har tecknat honom). Men det gör inget. För låten är så bra att den sitter som en smäck direkt i alla fall.
Olika typer av vis-skatter. Tina Ahlins urval till Svenska Barnvisor skulle lätt kunna delas in i fyra kategorier:
2) De internationella och traditionella - de som finns i många länder och som inte har någon författare vare sig till text eller musik. Det står bara “trad” helt kort under visans titel. Som Broder Jacob.
3) Låtar som blivit kända genom filmer: här dominerar Astrid Lindgren låtarna, med musik av Georg Riedel (med undantag av Pilutta-sången frånMadicken). Men medan det finns fyra Emil-och-Ida sånger finns signaturmelodin till Pippi Långstrump inte med.
4) Nonsenslåtarna, och här dominerar Lennart Hellsing låtarna, ofta med musik av Knut Brodin.
5) Skala bananer med Familjen Addams
Men sedan finns här också låtar som inte går in i någon av kategorierna,Skala banan har en svensk nonsens text men låter som en internationell låt. När man lyssnar inser man att det där är ju introduktionen till Addams family! Den klassiska TV-serien. Som inte handlade om bananer, vare sig med eller utan pyjamas.
Tina Ahlin berättar att hennes son och hans kompisar fastnade för Hasse Alfredsons Ska vi byta grejer och sjöng denna sång så att taket på hennes lilla musikhus nästan lyfte.
Till sist blev det 50 barnvisor i lyxförpackning, med härliga illustrationer av Jessica Kurki (den blonda damen vid pianot på bokens baksida är väldigt lik Tina Ahlin) och med musik som bara är en knapptryckning bort. Se där, nu är taket redo att lyfta och kulturskatten är säkrad! Så länge som vi kan byta grejer med varandra och få nya batterier till boken!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.