Olsen och Renner bildar ett omaka jakt-par ... |
Titel: Wind River
Manus: Taylor Sheridan
Foto: Ben Richardson
Medverkande: Jeremy Renner, Elisabeth Olsen, Gil Birmingham, Kelsey Asbille, Julia Jones, Teo Briones, Graham Greene m.fl.
Land: Storbritannien, Kanada, USA, 2017
Scanbox Vision
Jeremy Renner (Hawkeye) och Elisabeth Olsen (Scarlet Witch) har varit i åtskilliga Avengers-filmer - och de var på samma sida i Civil War. I den nya fraktionen av Avengers. Som inser att de gamla reglerna gäller inte.
I denna film spelar de utmärkta Renner och Olsen ännu ett omaka par som är ute efter hämnd - för de inser att de normala reglerna gäller inte på ett indianreservat. Och ingen verkar bry sig om en mördad indianflicka ... i alla fall inte FBI. Som ska utreda mord.
Wind River är ännu ett starkt manus av Taylor Sheridan, och det är även hans regidebut. Porträttet av indianreservatet Wind River, med dess djur och natur, är filmens största behållning. Det här är ett USA vi inte brukar få se. Ett som ligger långt bort ifrån de glittrande storstäderna ...
Efter ett tag går tankarna till Three Billboards. Visst, ingen snö i den filmen, med det handlar också om att hämnas en mördad flicka. Och om man inte kan få tag i dotterns mördare, går det ju lika bra att få tag i en annan mördare, som mördat en annan flicka ... Ställföreträdande hämnd, liksom.
Båda filmerna är uppdaterade westerns. (I Wind River har snöskotrar ersatt hästarna, men vidderna är desamma).
Renner i Wind River och McDormand i Three Billboards gör båda två ett slags moderna John Wayne typer. Lite snack och mycket verkstad. Det gör upp en plan och håller sig till den.
Det enda felet med Wind River är att det är väldigt svårt att se en annan film efter denna film ... för det är så få filmer som lever upp till denna nivå av spänning och isande intensiva bilder.
Det är en film som blir kvar, och efteråt ter sig de flesta nya amerikanska filmer väldigt tama.
Renner och Birmingham i Wind River. |
Tänkvärt 1: Det här är första gången sedan Twilight-serien som "native americans" fått någorlunda stora roller i en någorlunda stor film ... Snacka om bortglömd minoritet. Även i skådespelarfacket.
Tänkvärt 2: Gil Birminghams karaktär håller ett litet tal om att han hittat på sin egen ansiktsmålning. För det finns ingen kvar som kan lära honom hur de egentligen ska se ut. Traditionerna dör ut. Med människorna som blir utrotade, på ett eller annat sätt - genom marginalisering, genom droger, genom brott ... Det finns många sätt att begå mord på. Och folkmord.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.