tisdag 10 april 2018

Påskharen - Folklore om årets dagar, månens fläckar och nedpålade döda

Årets stora Easter-Bunny film är utan tvekan Peter Rabbit - eller Pelle Kanin som filmen heter på svenska. lägg märke till hur filmen undviker Smurfette fällan - två killar, tre tjejer är "påskkaniner". Fast dessa kaniner lämnar inte godis, de busar!
En ny variant av bus eller godis?


Författare: Bengt Af Klintberg
Titel: Påskharen : Folklore om årets dagar, månens fläckar och nedpålade döda
ISBN: 9789173538992
Förlag: Bokförlaget Atlantis


Beksrivning av boken: I Påskharen finns nya klintbergare som handlar om månens fläckar, nedpålade döda och vandrande skogar samlade. Vi får också veta mer om mustiga ordstäv, ordspråk och andra folkliga uttryckssätt. Den älskade svenska granen får sitt eget kapitel, liksom påskharen och Carl von Linné. En bok som varar från påska till jul eller tvärtom. Bengt af Klintberg är kanske mest känd som författare till böcker om vandringssägner (s. k. Klintbergare) som Råttan i pizzan och Glitterspray och har tidigare varit programledare för radioprogrammet Folkminnen.

Om boken: Jättesnyggt omslag med påskhare som balanserar på ett ägg --- som om hon vore med i cirkus cirkör. Men om ni undrar var något kommer ifrån, så kan ni alltid chansa på Tyskland. Vare sig det gäller Påskharen eller Julgranen eller Jultomten.

Varför? varför kommer allt från Tyskland? Skulle inte NÅGOT kunnat vara påhittat i ett annat land, som Spanien, Frankrike, England eller Grekland? Eller Skandinavien? Ska de där tyskarna ha kredd för ALLT?

Nu även påskharen!

Det verkar lite osannolikt att allt kommer från Tyskland.

Och att alla är män - från Jultomten och framåt.

Påskharen har vi alltid tänkt oss som en tjej - i den mån man alls tänker på påskharen.

Men förtattaren går i alla fall inte så långt att han hävdar att tandfén också är en gubbe.

Påhittade figurer hamnar lätt i Smurfette-fällan, dvs. alla är gubbar, och OM man nån gång hittar en tjej så är hon undantaget från regeln, alltså en Smurfette.

Det roligaste i den här boken att läsa om är dock inte påsk eller jul, kanske för att man läst om det förr (det här är samlade essäer som funnits i tidningar förr) utan om vandringssägner om en man som driver iväg på ett isflak på Vättern eller Vänern ...

De säljs för "sanna historier" men är helt enkelt samma historia om och om igen. 

Det är lite som berättelsen om Reagan som ett visst F&F par hela tiden drar. Det är inte en sann historia, som de påstår, utan samma historia finns om andra kändisar.

Bara för att man berättar saker många gånger blir det inte sant.

Något som faktiskt tillägnas ett helt kapitel av Klintberg - bara för att något berättas många gånger blir det inte sant och påhitt kan få en fantastisk spridning.

Mitt favoritordspråk finns förresten inte med på topp 15 listan. Ett bevis på att det inte alltid är de bästa sakerna som sprider sig mest ... ; D

Trevlig och intressant läsning där man helst ska ta ett kapitel i taget, eftersom så olika ämnen avhandlas.

Extra roligt är att Bockstensmannen finns med i en av essäerna - Varbergs egen äldsta kändis. Kanske kan berättelserna om honom få mer spridning!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar