tisdag 14 mars 2017

Kommissarie Tax - Ett riktigt hundliv med en saxofonspelande deckare!

Dax för Tax och hans sax!
Kommissarie Tax 
samlade mysterier

- Ett riktigt hundliv med en saxofonspelande deckare!


Elsie Petrén
Kommissarie Tax samlade mysterier
Illustrationer: Annie Huldén
ISBN: 9789163339394
Zek Bokförlag


Kluriga, luriga, komiska, underfundiga och varmhjärtade! De smarta äventyren med den oemotståndliga hunden Kommissarie Tax kan få vem som helst att smälta! Inte bara en isbit!

Äntligen finns nu de kritikerrosade fyra första böckerna om den saxofonspelande Kommissarie Tax samlade i en enda bok! Dessutom finns nu Klockmysteriet för första gången i tryck (ett av mina favoritmysterier!). Boken innehåller tio skojiga, spännande och finurliga historier som passar utmärkt för en mysig högläsningsstund - eller för en rolig läsa-själv-stund.

En hund för alla tider

Egentligen är Kommissarie Tax en allåldersbok. Det här är en måste-ha-bok för alla deckarfantaster och hundälskare! Gillar man både deckare och hundar står det klart att årets bästa hårda klapp har kommit redan i mars! (De jamande marskatterna får ursäkta!)

Kommissarie Tax är något av en modern klassiker i den svenska deckarskatten. Minns ni den tid då Tidskriften Jury fanns, anordnade Deckarens Dag på Bokmässan i Göteborg och Temmelburken var det finaste pris man kunde få, som barnboksförfattare för små deckarfantaster? (Och publiken hurrade och klämde i sig semlor!). Kommissarie Tax är från denna guldålder i svenskt deckarliv. Författaren Elsie Petrén har så klart mottagit Ture Sventonpriset Temmelburken. Kommissarie Tax borde också ha vunnit Spårhunden, han är ju en hund! Tidskriften Jury höjde Kommissarie Tax till skyarna och det gjorde även dagspressen och kvällspressen.

Med saxofon, utan pitol

Denna sympatiska hunddeckare är som en lite tankspridd djurversion av Sherlock Holmes kombinerat med Ture Sventon --- men den här deckaren spelar inte fiol när han ska tänka, han spelar saxofon. Han använder inte bara pitolerna i nödfall, han har inte ens någon pitol. Han är god vän med alla djur och han gillar inte att sätta dit folk, sensmoralen är lite som när seriebjörnen Bamse säger att ingen blir snäll av att sitta i fängelse. Nej, Tax känner sitt sociala ansvar och vill att alla djur ska vara så lyckliga som möjligt. Och alla ska få en andra chans.


Pingvinen och Ismysteriet

En av de absolut roligaste deckare jag läst är Ismysteriet. En pingvin kommer till Kommissarie Tax och vill ha hjälp med att utreda vem som snott hans isbit som han skulle ha i teet. (Pingviner dricker iste, därav isbiten). Till slut löses det fiffiga och mycket roliga mysteriet med "vem som tog isbiten" med att Kommissarie Tax och Pingvinen konstaterar att det var värmen som tog den!

Min favoritdeckare i denna samlingsvolym är, förutom Ismysteret, Glasögonmysteriet, Klockmysteriet och Spökhuset.

I Glasögonmysteriet får man bland annat lära sig hur farligt det kan vara med brännglas - de kan starta skogsbränder! Och glasögon fungerar utomordentligt som brännglas.


Underfundigt mysterium om tidens gång


Klockmysteriet är en charmig och mysig historia om hur djurbarnen snor alla klockor och tar av visarna för att tiden ska stanna - då kommer det att vara djurafton för alltid! I denna värld full av antropomorfiska djur är det ju självklart att julafton heter djurafton. Dessutom är ju julafton djurens tid -förr i tiden trodde man att djuren kunde tala då. I Kommissarie Tax kan de tala och agera året runt!

Men till sist visar det sig att det inte är klockorna som får tiden att gå, det är magen. För när alla blir hungriga förstår de att tiden gått. Vilken god sensmoral! Det där räknade aldrig Viktor Rydbergs tomte ut, när han gick och grunnade på tidens gåta!


Briljant slutet rum mysterium!

Spökhuset är den allra bästa historien, här finns en klassisk "haunted house" historia och ett "slutet rum" mysterium. Hur kan något försvinna från ett rum som ingen gått in i?! Det måste spöka, eller hur?

Elsie Petrén ger en mycket fyndig och originell lösning på detta smarta mysterium - och en helt trovärdig och naturlig förklaring!

Det är så kul att Kommissarie Tax har kommit tillbaka i nyutgåva! På omslaget finns en massa ledtrådar från alla Kommissarie Tax mest kända fall. Studera och diskutera och para ihop sakerna med de olika fallen! Handlingen går fram i ett snabbt tempo, varje kapitel är en avslutad historia.
Dialogen är rapp och vitsig, men också eftertänksam och genomsyrad av ett slags poetisk respekt för livets villkor. Ingenting är så enkelt som det kanske verkar vid första anblicken.

Välkommen tillbaka Kommissarie Tax! Nu kan svensk kriminallitteraturs hundigaste och underfundigaste hjälte bli storfavorit för en ny generation deckarfans!


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.