fredag 25 november 2016

En shopaholic i Las Vegas - Sophie Kinsella i humoristisk högform


Samhällskritik, road movie och äventyr i lysande humoristisk blandning

Det finns eftertänksamma romaner som man småler åt när man läser. Det finns feel-good romaner som man fnissar åt. Och så finns det de sällsynta komiska pärlor som framkallar gapskratt.


Sophie Kinsella blandar humor, charm, samhällskritik och äventyr i en modern saga där vänskap som inte kan köpas för pengar övertrumfar allt.

Sophie Kinsella
En shopaholic i Las Vegas
ISBN: 9789176790397
Översättning: Annika Sundberg
Förlag: Massolit


Sophie Kinsella
Sophie Kinsella
Vad är meningen med all världens shoppande?
Sophie Kinsellas senaste roman framkallar allt från småleenden till gapskratt och leder dessutom till en hel del eftertanke. Vad är meningen med livet, shoppandet och all världens överkonsumtion? Sophie Kinsella har utnämnts av The Times till en av världens roligaste författare just nu. Hon har i alla fall tveklöst perfekt tajming. Ingen tid passar så bra för att diskutera meningslös överkonsumtion som just nu, och ingen plats passar så bra som USA och Las Vegas.
Ekonomijournalist blev succéförfattare
Sophie Kinsella var från början ekonomijournalist, men är idag heltidsförfattare. Yrket ekonomijournalist är något som hon har gemensamt med sin populära romankaraktär Becky Brandon, née Bloomwood. Shopaholic blev Sophie Kinsellas genombrott som författare, och vägen bort från det trista jobbet som ekonomijournalist var given. Romanen utspelar sig i London och marknadsfördes som feel-good roman, men var egentligen också ett svidande porträtt av dagens samhälle och ett missbruk som ofta ignoreras. Ett missbruk som det är svårt att komma ifrån eftersom det finns affärer överallt --- till och med på nätet. Beckys shoppande blir ett sätt att tillfälligt fly den tristess som jobbet och livet i allmänhet innebär, men det är ingen lösning.
Becky i en amerikansk road movie
En shopaholic i Las Vegas är en mycket annorlunda roman mot Kinsellas genombrottsroman, som utspelade sig i England. För det första handlar det inte så mycket om shoppande och huvudpersonens tankevärld, för det andra är miljön helt annorlunda (regnigt London vs. soligt Las Vegas) för det tredje är strukturen helt annorlunda. Det här är mer en road movie i bokform, kombinerat med äventyr och en perfekt "heist" på slutet. En fullt laglig heist, i alla fall moraliskt sett, men Becky och hennes vänner bildar i alla fall ett "Beckys Eleven" (en parafras på eller parodi på "Oceans Eleven") och ställer allt till rätta.
Försvunnen pappa sökes
Beckys pappa är försvunnen, han har bara lämnat ett kryptiskt meddelande om att han måste ställa något till rätta, men Becky är fast besluten att lösa mysteriet --- och hon vill även hjälpa sin pappa med att ställa allt till rätta.
Som vanligt blandas humor och allvar, och Kinsella tar sig en titt på den amerikanska drömmen. Ett soligt fejkliv som inte verkar så attraktivt för de gästande britterna. Folk är antingen rika och plastikopererade, eller väldigt fattiga och drogberoende och spelberoende (detta är ju Las Vegas). Och när Becky och hennes vänner blir stoppade i en trafikkontroll blir de utfrågade om TV-serien Downton Abbey. Alla i Storbritannien vet att livet där hemma inte är som i Downton Abbey. Om du mot förmodan skulle ha olyckan att äga ett slott, så är det kallt och dragit och det regnar in och hälften av de 28 rummen är obeboeliga och hälften av de gamla träden i parken är döende. Och allt kostar mer att restaurera än vad någon har råd med.
Den japanska mardrömmen
Roligast är dock den scen där Becky inte har lust att köpa några souvenirer i ett affärskomplex Las Vegas. Hon säger högt vad hon tänker och plötsligt har inga besökare lust att köpa souvenirer. De som redan har handlat returnerar sin varor och alla andra tömmer sina korgar och lägger tillbaka varorna på hyllorna igen. Becky blir utslängd med de varnande orden "vill du att det ska gå för oss i USA som det gick för japanerna?" och Becky ber om ursäkt och säger att hon inte ville förstöra hela det amerikanska kapitalistiska systemet, hon bara råkade säga högt vad hon tänkte på.
Becky må inte längre vara en shopaholic (oavsett vad titeln säger), men hela det amerikanska kapitalistiska systemet bygger på att folk hela tiden ska köpa saker de inte behöver och förmodligen inte ens vill ha och kanske inte ens har råd med.
Och rouletthjulen snurrar vidare.
Sophie Kinsella blandar humor, charm, samhällskritik och äventyr i en modern saga där vänskap som inte kan köpas för pengar övertrumfar allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.