onsdag 17 februari 2016

Katarina Danielsson - Svenska prylar - känn dig som hemma!

  

Nya klassiker i folkhemmet!

Svenska klassiker - små historier om stora framgångar blev i sig en stor liten framgång. En härlig bok om saker som “alla känner till” med trivia och kul fakta om varje klassisk sak. Svenska prylar - känn dig som hemma! följer samma charmiga modell. Vad skiljer då en svensk klassiker från en svensk pryl? Varför var Gränna polkagrisar med i svenska klassiker, medan dalahästen är med i svenska prylar? Vad skiljer dem åt? 


Svenska prylar har också förekommit i amerikanska serier och filmer.
Katarina Danielsson
Svenska prylar - känn dig som hemma!
ISBN: 9789175453064
Förlag: Historiska Media


Katarina Danielsson. Foto: HM
Förutom det uppenbara - att en är en gris den andre är en häst och grisarna är ätbara. Vad gör en svensk klassiker? Vad gör en svensk pryl?
Katarina Danielsson säger i sitt förord att det egentligen inte är så mycket som skiljer en svensk klassiker från en svensk pryl. Många prylar är ju redan klassiker. Som Lundby dockskåp, Lisa Larssons Pippi Långstrump-figur och Ingmar Stenmarks stickade mössa.
Många saker i svenska prylar är små och portabla. Som den svenska kortspelsleken Öbergs spelkort, korten med "de riktiga" bilderna. Som Bamsetidningen. Som potatisskalaren. Några saker är större, som Stiga hockeyspel och taburetten (alltså en pall).
Många svenska prylar har blivit kända över hela världen. Som Hasselbladskameran som fick gratis reklamtid 1966 då Michael Collins under sin rymdpromenad skrek "Skit också! Jag tappade den! Jag har tappat min Hasselblad!"
Detta utrop upprepades i media över hela världen och gjorde märket vida berömt. En "hittelön" på 10.000 dollar utlovades till den som hittade Sveriges första satellit. En lysande reklamkampanj!
Fast Michael Collins är inte den ende astronaut som lämnat en kamera i rymden. På månen lär det ligga en hel hög Hasselbladskameror kvar - utan sina filmrullar ansågs de som onödig barlast på resan tillbaka till jorden.
Svenska prylar har också förekommit i amerikanska serier och filmer. Sarah Jessica Parker skuttade runt i svenska träskor, hippt och korrekt, utan en tanke på att de förr i Sverige var fattigmansskor som när de var uttjänta kunde hamna som ett extra vedträ i brasan. Peter Sellers pratade i en Kobratelefon från Ericsson. Idag är den röda mest populär bland samlare av retroprylar.
I boken Svenska prylar finns en bok med - Sju sorters kakor. Den fanns att hitta, nytryckta av Massolit förlag, på årets Bokmässa. Originalet kom ut på ICA bokförlag efter att tidningen ICA kuriren utlyst en tävling för att få in läsarnas bästa recept. Över 8000 bidrag kom in och boken kom ut för första gången 1945.
Sju sorters kakor var vad man skulle bjuda på. Färre? Snålt. Fler? Du försöker stajla! Lagom är bäst. Och sju är ju ett fint tal i alla sagor.
Vilken är den dyraste prylen? Hasselbladskameran? En hel Pippi Långstrump? Vilken är den billigaste? Den billigaste torde vara Wettexduken. Slit och släng. Marknadsfördes till och med som sminkborttagare. Den har kommit en lång väg från uppfinningsdagen i Curt Lindquists kök.
Svenska prylar är en fascinerande bok med massor av personliga berättelser kring, dyra, billiga, vardagliga, festliga och härliga prylar som vi ofta tar för givet och inte reflekterar så mycket på.
Många av prylarna har utvecklats med tiden. Lundby dockskåp går att få i 2000-talets Stockholmsutförande med takterrass och designerkonst. Bamse har skaffat instagramkonto.
Men Klippans yllefilt görs fortfarande i ylle. Liksom den gamla hederliga Lovikavanten. Vissa saker kan helt enkelt inte förbättras.
Läs även:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.