Om att inkludera och att
exkludera genom mat
- och om att vilja bjuda på
något när Smilla bakar glutenfritt!
Rent instinktivt vill man
dela med sig. Bryta bröd. Man behöver inte vara Jesus och lärjungarna för att
uppskatta den gemenskapen som maten, brödbrytandet, ger. På tåget till bokmässan
vill jag dela med mig av det jag har med min nyfunna bokälskande kompis som
också är på väg till mässan. Man måste helt enkelt gilla någon som har 1984
och John Green med sig på tåget. Nu, efter en skumpig natt i liggvagn, har vi gått
förbi att byta boktips till att bryta bröd. Det är nu det blir komplicerat. Jag
erbjuder digestivekex, hemlagade köttbullar, goda mackor, hemlagade pannkakor
med hemlagad sylt … och hon kan inte äta något av det. Jag kunde lika gärna hållit
fram en flaska med texgten “gift” på. Min nya lilla bokälskande kompis är
glutenallergiker.
Mat kan inkludera men mat kan
också exkludera. Det där med att inkludera är lätt att förstå: brödbrytandets
makt är stor, att dela med sig av det man har är fint och något man gör
instinktigt det är nedärvt i generna. I gamla målningar av Caravaggio ser
karaktärena alltid mer belåtna ut när det står något på bordet, i populära carl larsson målningar är det ofta
dukat till måltid på bordet i centrum.
Att exkludera genom mat - att
inte vara del av gemenskapen. Det första man tänker på är att vara vegetarian i
en församling av köttätare. Vegatarianen får nöja sig med sallanden . Och brödet
till. Eller vara besvärlig och beställa specialkost. Men idag är vegetariska
alternativ legio, dagens rätt brukar så gott som alltid vara ackompajnjead av
en dagens vegetariska. Men om du är glutenallergiker och mjöl gömmer sig i såser
och pannkakor och ströbröd lurar i i köttbullar och paneringar och du inte ens
kan äta bullen till sallanden. Vad gör du då?
Jag hittar en superbra bok på
bokmässan, Smilla bakar glutenfritt. I likhet med min nya lilla kompis har hon
fått gå igenom samma förödmjukande rutin på alla sina skolor: alla får mat och
hon ensam sitter och väntar på sin mat. Alla äter upp sin mat. Alla är redo att
gå. DÅ kommer Smillas mat. Och de andras reaktion “åh … du är ju inte klar!” Nä.
Smilla har inte ens börjat!
Smilla bjuder på jättegoda
muffins på bokmässan, i mat & trädgårdshörnan av mässan och jag tänker för
mig själv att om jag bakar såna här och har med mig på tåget nästa gång så kan
vem som helst äta av dem. Även glutenallergiker.
För så är det. Om du tål
gluten kan du ju ändå njuta av de goda recepten i Smilla bakar glutenfritt. Det
är ju gott får vem som helst. Om du inte tål … ja, då är ju boken en livräddare.
Alla barn och unga och vuxna vill väl vara med om glädjen att baka. Göra
muffins. Kakor. Kavla hemgjord pasta.
Smilla berättar stolt att hon
nu är snabbare på att göra sin egen pasta än resten av familjen som tål gluten.
Hon har fixat till det perfekta receptet på glutenfri pasta och är stolt över
att inte behöva avstå från pastagemenskapen.
Hon har också bra tips på hur
man ska få folk med glutenallergi att känna sig välkomna
1) alla kan äta
glutenfritt tillsammans!
2) om du är glutenallergiker
och blir bjuden på en fest - erbjud dig att komma tidigare, hjälpa till, ta med
egen mat … gör allt för att underlätta för den som bjudit “det brukar uppskatas
säger Smilla och det roligaste är ju att göra förberedelserna
3) ge den som ska ha
alternativ mat sin mat först, så inte alla andra hinner äta upp sin mat (som i
skolan) - alla får en trevligare gemenskap på det sättet.
Och att baka glutenfria
muffins med folk du träffar kan vara ett bra sätt att bonda!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.