Sveriges historia är dess föremåls historia
101 föremål ur Sveriges historia
Norstedts
Saker kan berätta en hel del om de tider och människor de varit med om. 101 föremål ur historien är en personlig bok där Dick Harrison och Katarina Harrison Lindbergh väljer ut saker från Sveriges historia. Urvalskriterier? Att de är intressanta, att de har en historia att berätta och att de går att se. Vilket begränsar urvalet till saker som finns i permanenta samlingar utställda någonstans i Sverige idag. Eller så ska föremålet vara så känt att alla känner till det utan att det finns utställt någonstans. Katarina Harrison Lindbergh, Dick HarrisonVarje gång utgår man från föremålet - och spekulerar sedan. De båda historikerna försöker läsa av föremålet, tänka vad det har att berätta för dem och ju närmare i tiden de är desto lättare är det att läsa av. Det hela är som viskleken - ju fler som viskat genom tiden, ju grumligare är betydelsen.
Det äldsta föremålet är “tuggummit” från 10 000-talet f Kr.
Man kan också tillägga att ju längre tillbaka i tiden man går desto rundare är siffrorna.Det nyaste föremålet är Absolut flaskan - från 1979. Där ser ni, daterat ner till sista siffran, exakt årtal.
”Från tuggummi till Absolut Vodka” hade kunnat vara en alternativ – och mycket säljande – titel på denna sakernas historiebok.
Mellan tuggummit och vodkaflaskan finns bland annat pålen som dödade bockstensvampyren, förlåt, Bockstensmannen år 1350. Ungefär. Silverbibeln, dopfunten från Näs och en potta från Kina.
Det finns stor variation på objekten
Till och med en hel kyrka Bosebo kyrka, som idag är del av kulturen i Lund.I boken finns också det vackraste objektet - en gammal tapet som förärats ett heluppslag med färgtryck (tapeten från Hornsberg 1690-tal).Blandningen av “saker” är en del av tjusningen, det är inte i varje bok som ett uppstoppat lejon följs av en gamba!
Och att en kyrka och en sedel båda räknas som “saker” - en av sakerna är i alla fall lättare att få ner i fickan än den andra.
Den här boken är inte heller lätt att få ner i en ficka, men har man en rejäl bokkasse (mitt objekt från 2010-talet) så kan man ta med sig den överallt. Uppfinningen boken tål till och med regn utan att få kortslutning.
En sådan här entusiastisk och inte alltför vördnadsvärd hållning till historien smittar av sig.
Fast objekten ser säkert bättre ut i boken, snygga färgfotografier på allt, än i verkligheten, där de ligger bakom glas i rum nästan utan ljus och där man tittar på sin egen bild i monterglaset, medan man försöker komma underfund med vilket av mynten/smyckena/porslinsgrejorna som var med i boken, för i verkligheten är de ofta inklämda bland en massa andra grejor.
Utom Bosebo kyrka så klart. Den kan man till och med få gå in i. Den är inte ens inglasad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.