På många bokomslag syns en människa bakifrån – en vink om att detta kan vara “vem som helst”. En “everyman“, eller “everywoman“, tills motsatsen bevisas, öppna boken och läs om ett unikt öde! På omslaget till Varma scones och vilsna katter syns en gråmelerad tabby – bakifrån. En påminnelse om att även om detta är katten Mollys unika historia, så finns det många hemlösa katter på jakt efter ett nytt hem … Molly är bara en av dem, hon får vara “everycat”. I alla fall tills vi öppnar boken och får uppleva hur unik och påhittig Molly verkligen är …
Varma scones och vilsna katter förenar två olika framgångsrika genrer inom feelgood. Dels genren där hjältinnan öppnar ett bageri eller ett café i en pittoresk miljö, föredragsvis på landet, dels genren där hjältinnan osjälviskt tar hand om hemlösa djur och hittar personlig lycka på köpet.
Vykortsvacker miljö och osjälviskt djurräddande
Den vykortsöta miljön kan ligga var som helst. Bloomsbury, Cornwall, Yorkshire, Skottland, fiktiva Longhampton, en påhittad ö … Halleholm i Stockholms skärgård eller Dalarnas Leksand. Huvudsaken är att det bakas friskt, scones, kanelsnurror, bakelser, tårtor, pajer, muffins, cupcakes och mördegskakor … och att det dricks kopiösa mängder te och kaffe och varm choklad med vispgrädde i generösa koppar av vackert porslin.
Djuren som räddas är vanligtvis hemlösa hundar, men det kan också vara vilda djur, och hjältinnan kan få en snygg veterinär (eller en representant för kommunfullmäktige) på köpet med alla djuren, och alla i byn jobbar tillsammans för att “rädda fallfärdig verksamhet”.
Katten Molly väljer ut Debbie som sin nya matte
Men i Varma scones och vilsna katter är det varken hundar eller igelkottar eller andra vilda djur som står i centrum utan en hemlös katt, Molly, som väljer ut caféägaren Debbie till sin nya matte. Det lilla samhället Stourton är precis så pittoreskt och turistvänligt som det ska vara. Det finns på riktigt, ligger i Staffordshire, och kvalar in bland Storbritanniens vackraste byar. Fikton må vara lockande, men ibland – ja, ofta, när det gäller brittiska byar – överträffar verkligheten fiktionen.
Står ut från mängden
Varma scones och vilsna katter står ut från mängden, trots alla familjära troper, och det är ett genidrag att ha katten Molly som berättare.
Visst, många misstänker säkert att katter bara ser människor som obetalda betjänter (spana in brittiska boksuccén Downton Tabby) – men Molly är gjord av snällare virke.
Kattcaféet blir en turistmagnet
Molly och hennes kattungar får ett drömhem i caféet, som förvandlas till kattcafé och blir en turistmagnet, och Molly vill så gärna ge tillbaka till caféägaren Debbie. Molly förstår hur Debbie kämpar med sin tonårsdotter och med att få företaget att gå runt.
Molly förstår att Debbie lider av repressalier från caféets tidigare ägare, som inte vill att någon annan ska lyckas med caféet. Debby tyngs dessutom av trauman från det förflutna (som att hennes man förskingrade alla deras gemensamma pengar och sedan meddelade att han “hittat en annan”).
Molly inser att det är hennes fyrfota, fluffiga plikt att återbetala sin kattsamhetsskuld så gott hon kan. Att trösta när det behövs, och att hjälpa till och hitta lyckan när det går … Och visst borde Molly få den hämndlystna, före detta caféägaren att tina upp? Vem kan motstå en spinnande katt?
En hel genre med djurböcker
Bland barn- och ungdomsböcker finns en hel genre med djurböcker där djuren själv berättar. Anne Fines “Killer Cat Diaries” baserad på familjens egna odrägliga katt, den sanna historien om labradoren Emma som jobbar som ledarhund för blinda, otaliga arbetande djur som berättar om sin vardag, mängder av “Lassies” som är på väg hem, flockar av vildhästar och ponnys som beskriver livet på prärien eller Dartmoorheden … Och visst är den svenska 50-års jubilerade ponnyn Mulle också ett exempel på hur lyckat det kan bli att ha ett djur som berättare? Mulle skriver till och med sin egen dagbok nu för tiden.
Har god tass med mirakel
Men i kategorin “skönlitteratur för vuxna” finns det än så länge få exempel på djuriska berättare. Och att ha ett djur som berättare ger oss en härlig nostalgikick. Vi minns alla hundar, katter, hästar och andra djur som vi följt genom åren, och vi hejar på Molly med samma entusiasm, att hon ska komma hem, att hon ska finna ett hem, och slutligen: att hon ska rädda sitt nya hem från konkurs.
För katter har nio liv, är erkänt gudomliga och har god hand – eller god tass – med mirakel. Självklart kommer Molly att klara biffen, och återkomma i en uppföljare … och kanske ytterligare sju uppföljare?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.