Regi: (episod 1-4) Lee Haven Jones
Skådespelare: Ben Aldridge, Declan Bennett, Siobhán Cullen, Martin Shaw, Juliet Stevenson, Pearl Mackie, Aoife Hinds, Dylan Edwards Anita Dobson , Sarah Gordy
Land: Storbritannien
År: 2021
Genre: Brott, Drama, Mysterium
Originaltitel: The Long Call
Längd: Fyra avsnitt à 46 minuter
Visas på SVT Play
Betyg: 4
Kan ses på SVT Play till den 4 november 2022
Ann Cleeves är ett namn som borgar för hög kvalitet. Hennes böcker har redan gett världen två succéserier – Shetland med Jimmy Perez och Ett fall för Vera med Vera Stanhope, en serie som utspelar sig i Northumberland. Gör dig nu redo för den senaste fullträffen i Cleeves hattrick: Kommissarie Venns mysterier i Devon. Vi inleder med första säsongen: The Long Call.
Boken som agerar förlaga till serien heter Albatross i svensk översättning, och titeln syftar på en tatuering som blir viktig i fallet. Bonusinfo: Ann Cleeves man är ornitolog och hon inledde sin lukrativa deckarkarriär när de bodde ensamma på en öde ö och spanade på fåglar. Inga mordoffer med fågeltatueringar hittades dock i verkligheten.
Storslagna miljöer
Miljöerna i serien The Long Call är storslagna och spelar en stor roll i handlingen. Matthew Venn (Ben Aldridge) och hans man Jonathan (Declan Bennett) har byggt sitt drömhus med fabulös utsikt mot havet och en prunkade trädgård som omger bygget. Venn hinner dock inte vara hemma så mycket och pyssla med bygget, hans underordnade Jen Rafferty (Pearl Mackie) ringer hela tiden och stör, eller så är det någon annan på jobbet som vill något, och så är det “upp och iväg” för Venn igen.
Vänder hem från förskingringen
Jonathans föräldrar bor i Spanien och Australien – valet att flytta till Devon är för Matthew Venns skull. Venn är uppväxt i trakterna och känner allt och alla och vice versa. Venn försöker förtvivlat lappa ihop de ansträngda förbindelserna med sin familj, men det är inte lätt. Han är nämligen uppväxt i en renlärig religiös protestantisk församling (eller fanatisk religiös sekt, beroende på hur man ser det) där medlemmarna uppfostras till att tro på att homosexuellitet är både onaturligt och ogudaktigt. Eller som Jonathan säger: Det är inte lätt att leva med sig själv, när man uppfostrats till att tro att homosexuella är utsända medlemmar av Satans armé.
Mordoffer på stranden
Mordoffret hittas på stranden – och flitiga deckarkonsumenter lär chockas över det ovanliga i att offret är en fullt påklädd medelålders vit man. Simon Walden var nyinflyttad, hade en historia av alkoholproblem och hade kört ihjäl ett litet barn medan han var påverkad. Var mordet en hämnd? Eller höll Simon i själva verket på med en rad försoningsgärningar, att hjälpa andra, och fick därmed nya mäktiga fiender? Fler fiender än en, verkar det som …
Rätten till kärlek på egna villkor
Sammanhållande tema i serien är rätten till kärlek – på egna villkor. Församlingen som Venn växt upp i tolererar bara heterosexuell kärlek – och kvinnorna fostras till att lyssna och lyda och att inte ta plats själv. Venn inser efter hand att det inte bara var barn som var rädda i sekten han växte upp i, även vuxna kvinnor – och som vuxen tror Venn att han äntligen är i en position av makt att ändra på saker. Men hur räddar man någon som är alltför rädd och alltför “gaslightad” för att göra något åt sin egen situation?
Alla har fördomar
Att religiösa galningar har fördomar är en sak. Men hur är det med vanligt folk? En tjej med Downs syndrom är tillsammans med en städare på dagcentret, och han blir genast misstänkliggjord.
Och hur är det med killen som våldtagit en tjej efter en after work fest, och oroar sig för om det räknas som otrohet, men han och hans underbara flickvän var ju inte riktigt tillsammans än … ? Ja, vanligt icke-religiöst folk kan också konsten att vara fördomsfulla och trampa i klaveret, på sitt eget sätt.
Huvudpersonen härstammar själv från Devon
Filmatiseringen kombinerar lockande miljöer från Devon med en rik uppsättning av udda och intressanta karaktärer.
Huvudrollsinnehavaren Ben Aldridge härstammar själv från Devon, han har växt upp i en religiös evangelisk församling fram till 18-års åldern och har kommit ut som gay på internationella komma-ut-dagen. Det går knappast att hitta någon som har en mer passande bakgrund för att spela Kommissarie Venn.
Serierna fortsätter efter att källmaterialet tagit slut
Hur kommer det att gå i framtiden? Ann Cleeves har skrivit, och planerat, fler böcker om Matthew Venn. Hennes tidigare bokserier om Jimmy Perez på Shetlandsöarna respektive Vera Stanhope i Northumberland har båda två blivit lukrativa serier som fortsatt och fortsatt även långt efter källmaterialet har tagit slut.
Vilket kan bli fallet även för Matthew Venn. Det finns tillräckligt med slående miljöer och ovanliga landsortsoriginal för att fylla säsong efter säsong. Och Venns vice, Jen Rafferty, skulle klara av att bära en egen spin-off serie om hon var tvungen. Utredaren som flyttar från storstan till småstan och förtvivlat försöker förstå alla koder och vad som egentligen pågår och som klampar i klaveret mer än en gång …
Fyra fina avsnitt av en roman
Serien The Long Call består av fyra avsnitt, som sammanlagt bildar hela romanens historia. Till skillnad från de avslutade äventyren med Vera Stanhope kan det vara svårt att komma ihåg vem som är vem om man låter det gå för lång tid mellan avsnitten – men strunt samma, man minns alltid vem som är Venn. Och hans personliga resa är också väl värd att följa.
Kommissarie Venn mysteriet The Long Call är så mycket mer än en mordgåta. Juliet Stevenson är förresten superb som Matthew Venns mamma, sorgsen, vilsen, fördömande, sökande … och mycket starkare och mer kapabel att öppna upp sina vyer än vad någon i sekten (och utanför sekten) kan tro. Grädde på moset är vetskapen att Stevenson själv tidigare i sin karriär har spelat HBTQ+ karaktärer med stor bravur och inlevelse.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.