onsdag 11 december 2019

FILM: Fisherman's Friends - Tongivande romcom om världsberömt band - och det ljuva livet på landet


Regi: Chris Foggin
TitelFisherman's Friends
Medverkande: Daniel Mays, James Purefoy, David Hayman, Dave Johns, Sam Swainsbury,
Tuppence Middleton, Noel Clarke m.fl.
Land: Storbritannien, 2019
Distribution: Scanbox

Aktuell: På DVD, BD och VOD från 9 december 2019


Fisherman's Friends är den sanna historien om hur den makalösa lilla halstabletten blev en världsomspännande succé! Skojar bara. Fisherman's Friends handlar om ett band --- som finns på riktigt --- som råkar ha samma namn som halstabletterna, och de blir upptäckta och berömda. Från YouTube-fenomen till de internationella topplistorna! Skivorna säljer som smör! Eller som halstabletter i förkylningstider.

Nu ligger inte fokus på själva sånggruppen, utan på deras manager, Danny (Daniel Mays).


Baksmällan i Cornwall

När filmen börjar är han en helt vanlig London-kille som kommer till Port Isaac i Cornwall för att ha en helt vanlig svensexa tillsammans med sina ytliga bästa vänner, som alla är något inom PR och musikindustrin. De gör bort sig gång på gång och går lokalbefolkningen på nerverna. Och de måste räddas från att drunkna i alldeles perfekt väder, för att de drivit till havs på sina surfbrädor! Räddningstjänsten är ju arbetande fiskare, som inte alls uppskattar att behöva avbryta sitt arbete för att rädda korkade stadsbor.

Som ett inte-så-skojigt skämt lämnar chefen kvar Danny för att värva de sjungande fiskarna i Fisherman's Friends till skivbolaget. Danny går på det --- men han blir förälskad i musiken och i Cornwall, alldeles på riktigt. Han blir också förälskad i en av tjejerna som bor i Port Isaac, Alwyn, en tuff singelmorsa som råkar vara dotter till en av de sjungande fiskarna och sondotter till en annan.

Folklig musik, som gjord för allsång på puben

"Sea shanties" är en väldigt demokratisk form av musik --- där modern musik ofta har tonvikt på den dyra produktionen (du kan aldrig få till samma sound när du spelar och trallar hemma!) så är det lätt att få till "sea shanties" känslan bara genom att sjunga a cappella på en pub. "What Shall We Do With the Drunken Sailor?" sjungs till och med som barnvisa i Storbritannien! Så enkel är den att sjunga! Fast textmässigt innehåller sången så klart en hel del supande och annat barnförbjudet ... Vi talar ju ändå om sjömansliv!

Det här är arbetarsånger som är gjorda för att låta bra utan en dyr produktionsapparat i ryggen. Musik som är "äkta". Och det äkta livet lockar även Danny, han är trött på det ytliga livet i London. 

Danny är rik och framgångsrik, men inte lycklig, där han sitter vid sin moderna köksö, i sin dyra och perfekt inredda moderna lägenhet, och blickar ut över huvudstaden. Med plattityder och cynismer försöker han dölja sin känsla av ensamhet och meningslöshet, men det fungerar inte i längden.


Fiskare först med hipster skägg!

Fisherman's Friends ligger helt rätt i tiden! Inte bara för att fiskare hade hipster skägg redan innan hipster var ett begrepp, utan för att så många bästsäljande historier idag handlar om att hitta något äkta, om att hitta äkta värden, om att gå "back to the roots".

Den bästsäljande bokserien Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan handlar till exempel om en stadsbo som åker till Cornwall och blir bofast ... och sedan startar ett bageri.

Förr var framgångshistorien resan från landet till staden, resan från fattigdom till rikedom. Som i sagan om Dick Whittington och hans katt --- den fattige pojken från landet som lyckades med sin klassresa, och blev Londons borgmästare.


Vad skulle en modern Dick Whittington göra?

Nu för tiden skulle en modern Dick Whittington dra till landet istället, för att hitta livets sanna värden och för att hitta sig själv. Och för att slippa ha katten i koppel.

Det här är en storyline som man ser allt oftare i framgångsrika filmer och böcker idag, något som summerar känslan av vår onödigt hektiska och ytliga tidsålder.

Varför trängas som sardiner i en sardinburk i staden, när du kan hänga med fiskare ute på det stora vida, havet? Blir du egentligen lyckligare av att konsumera mera, av att ständigt uppdatera dig med den senaste mobiltelefonen, den senaste bilen, den senaste köksön och allt annat som är trendigt?

Det här är modern naturromantik och den slår rätt toner på alla strängar med absolut a cappella gehör.


Charmig, tidlös humor

Fisherman's Friends är charmig brittisk humor när den är som bäst. Det är befriande att se komedi som bygger på dråpliga situationer och underfundiga repliker, som levereras med lugn vardagsrytm. Man slipper helt och hållet komedins amerikanska standardinställning, som verkar vara att alla bara springer omkring och skriker så högt som de bara kan och pratar så fort som de bara kan.

Filmen har också samlat la crème de la crème av brittiska skådespelare, både när det gäller drama och komedi.

Daniel Mays och Tuppence Middleton övertygar som stadskillen och lanttjejen som dras till varandra, likt motsatta poler på en magnet.

Jim (James Purefoy), Jago (David Hayman), Leadville (Dave Johns) och de andra fiskarna är charmiga och naturliga och sjunger övertygande. Så skapas världens äldsta boy band! Genom äkta gammaldags solidaritet och ren, pur sångarglädje! Tänk om solidaritet kunde bli den nya trendiga modegrejen?!


Ett bröllop och en begravning och massor av vardagsdramatik

Bäst av alla i filmen är Maggie Steed, som har rollen som den lokala pubens landlady. Hon imponeras inte alls av självsäkra London-killar och deras attityd. Hon ser ut som om hon vunnit två världskrig, alldeles på egen hand. En dam som inte går av för hackor!

Puben är så klart byns --- och filmens --- hjärta. En viktig sidohistoria i filmen handlar om att rädda puben, och ja, i detta fall är budskapet tydligt: "Greed is not good". Det finns saker som man inte kan sätta en prislapp på.

Fisherman's Friends omfattar en vänskapshistoria, en kärlekshistoria, ett bröllop, en begravning, en pub och en hel del vardagsdramatik --- och massor av sång!

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.