lördag 24 augusti 2019

FILM/TV: The Alienist - Mörk seriemördarjakt i sekelskiftets New York


Stark skådespelartrio i The Alienist ...

Titel: The Alienist
Regi: Jakob Verbruggen
Skapad av Hossein Amini och Cary Joji Fukunaga
Baserad på Caleb Carrs roman
Medverkande: Daniel Brühl, Luke Evans, Dakota Fanning, Q'orianka Kilcher och Brian Geraghty mfl.
Aktuell: På DVD, BD och VOD 19 augusti


24 år. Så lång tid tog det romanen av Caleb Carrs roman att bli TV-serie. Så många försökte, och misslyckades, med att göra film av den. 500 sidor packade med mord och intriger är förmodligen för mycket ...

Paramount Pictures löpte filmrättigheterna för $500,000. Pengar i sjön.


The Alienist är som en blandning av olika versioner av Sherlock Holmes, fast byt ut London mot New York ... (precis som i Elementary) och låt dimman ligga lika tät ... Huvudperson och problemlösare är en Sherlock-aktig typ som lika lätt hade kunnat bli kriminellt geni som briljant detektiv. Och hans specielitet är att sätta sig in i seriemördarens psyke.

Serien The Alienist har så klart också drag av True detective och Mindhunter.

The Alienist är både kostymdrama och seeriemördar-raffel och psykologisk thriller allt i ett paket. Producent är just True detective-regissören Cary Joji Fukunaga.

The Alienist har hamnat i händerna på folk som vet vad de håller på med, och ja, just nu är man glad att det inte blev film. Film må måhända ha högre status (eller ha haft?) men det finns saker som TV gör bättre. Som att bygga upp bekantskapen med människor som man möter om och om igen, och att leverera cliffhangers, inför nästa avsnitt.

Introduktionen till sekelskiftets New York är ett mord på en av stadens många fattiga pojkprostituerade. Inte en grupp som poliserna bryr sig speciellt mycket om.

Men, men ... Den nye polischefen (och sedermera presidenten) Theodore Roosevelt (Brian Geraghty), vill städa upp i de korrumperade leden, och han kallar in doktor Laszlo Kreizler (Daniel Brühl). Han är en "alienist", som man sa på den tiden – alltså speciallist på människans psyke. Han ser en koppling till ett annat fall och vips är han på jakt efter en seriemördare.

Dock säger man aldrig seriemördare, eftersom det inte är ett ord som uppfunnits på den här tiden.

Det är också den här seriens svaghet ... för alla i TV-serien är det här NYTT men för TV-publiken är det "gäsp" ännu en seriemördare ... igen.

Seriemördare har blivit deckargenrens gissel och deux-ex-machina när det gäller att få till spänning. Allt ska vara seriemördare nu för tiden, helst pedofil-seriemördare, för att ytterligare få upp spänningen, och ja, här är The Alienist inte alls originell. Barn är offer och seriemördaren är förövare.

Som vanligt.

I alla fall har man hittat väldigt bra skådespelare till alla rollerna. Givetvis Daniel Brühl som doktor Laszlo Kreizler men också Luke Evans som hans vän tidningsillustratören John Moore

Men bäst är polissekreteraren Sara Howard --- en lysande Dakota Fanning --- New York-polisens första kvinnliga anställda, som har en väldigt skarp slutledningsförmåga.

Och så ser hon snygg ut i urringade gamla klänningar med getingmidja. Inte många sekreterare har sånt på jobbet idag!

Bra är också de judiska tvillingpoliserna Marcus (Douglas Smith) och Lucius (Matthew Shear) Isaacson, som är utstötta på jobbet, men ack så skickliga pionjärer inom kriminalteknik.

Så här 24 år efter att Carrs bok kom ut har vi sett många serier om monstruösa seriemördare, progressivt kriminalarbete och tidsperioden som skildras.

Tiden har lite sprungit ifrån boken. Men, men ... Det är bra i alla fall. Speciellt när man lagt så mycket krut på de tre huvudrollsinnehavarna och lika mycket på alla små biroller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.