lördag 24 augusti 2019

SCEN: Birgit Nilsson - Från Bjäre till The Met och hem igen - En dramatisk resa i ord, bild och ton av och med Mattias Enn

Estradören Mattias Enn, flankerad av två av Birgit Nilssons kusinbarn! Som avnjutit föreställningen Birgit Nilsson - Från Bjäre till The Met och hem igen!



Birgit Nilsson - Från Bjäre till The Met och hem igen!
- En dramatisk resa i ord, bild och ton 
av och med Mattias Enn


Birgit Nilsson var bara fem år när hon skulle framträda i byn Hov. Hon var alltså en mycket ung Hov-sångerska! Hon var så söt i sin vita klänning och med sitt lockiga, korpsvarta hår och hon spelade piano och sjöng söta barnvisor av Alice Tegnér och en psalm. Precis som det var meningen. Församlingen nickade och klappade artigt. Lilla Birgit var förtvivlad. Hon hade väntat sig MYCKET större respons än lite artiga applåder! 

Sagt och gjort. Birgit hoppade upp på pianopallen och klämde i med drängen Ottos slagdängor --- som var fulla av icke-barnvänliga ord och icke-barntillåtet innehåll.

Frosseri, supande, slagsmål och en knölpåk på en grav ... och mycket, mycket mera, ingick i sångerna. Succén var total! Alla skrattade och applåderna ville inte ta slut! Birgit var nöjd. Hon hade gjort succé!

Mamma Justina sa att det var minsann sista gången som Birgit sjöng inför en publik!

Berömda ord.

Bort - och hem igen - i triumf!

Ändå var det mamma Justina som stöttade sin dotter när det gällde drömmen om att bli sångerska. En dröm som skulle ta Birgit bort, och hem igen.

Narrativet "bort och hem igen" (helst i triumf!) har fungerat i så många klassiska och framgångsrika sagor, böcker och filmer. Från Jorden runt på 80 dagar till The Hobbit. Birgit Nilsson själv flög jorden runt många gånger om, hon flög i mer än 80 dagar!, och en viss ring skulle göra henne väldigt berömd. Wagners Ringen (som också inspirerade Tolkien som skrev The Hobbit och The Lord of the Rings).

Framgångsrika prinsessor - och kakor!

Fast Puccinis prinsessa Turandot blev en ännu större succé för Birgit Nilsson.

"Wagner gjorde mig känd, Puccini gjorde mig rik", summerade Birgit Nilsson sina favoriter.

Tosca och Aida var två andra favoritroller --- och båda två har fått läckra kakor uppkallade efter sig.

Mattias Enn tar fasta på berättelsen "bort och hem igen" när han presenterar Birgit Nilsson för en publik. Det är ett bra grepp som ger en tydlig dramatisk struktur till berättelsen, och en perfekt story-arc, som levereras med fin tajming, glimten i ögat och många fyndiga inslag.

Skratt och ovationer - även idag!

I ord, bild och toner berättas Birgit Nilssons liv --- Birgit Nilsson själv "gästsjunger" i operaklipp från sina mest kända roller, annars sjunger Mattias Enn allt själv. Inklusive slagdängorna som Birgit Nilsson sjöng som femåring!

Och se, det blir skratt och ovationer även idag!

Tonvikten i föreställningen ligger på Birgit Nilssons succé på The Metropolitan, eftersom det är temat för en specialutställning på Birgit Nilssons hem och museum i år.

Birgit Nilsson slog stort i USA - samma år som "Ingo"!

Birgit Nilsson skapade rubriker i New York samma år som Ingemar "Ingo" Johansson blev världsmästare i tungvikt.

Birgit Nilssons sång skapade en annan typ av knock-out, som slog igenom inte bara på kultur-och-nöjessidorna, utan faktiskt på framsidorna av alla de stora tidningarna i New York.

Sedan sex år tillbaka har Mattias Enn guidat på Birgit Nilssons museum --- som kommer att fira tioårsjubileum nästa år. Mattias Enn kan sin historia och han har även skrivit en biografi om Birgit Nilsson, den enda som skrivits på svenska, sedan Birgit Nilsson själv levererade  sina memoarer.

Träffande bilder, fångar ögonblicket

Biografin är full av roliga illustrationer, som också dyker upp under föreställningen. Bland annat en bild av Birgit Nilsson som femårig Hov-sångerska, när hon står på pianopallen och sjunger drängen Ottos slagdängor, och tar församlingen med storm.

I föreställningen finns det även ett genomgående tema som handlar om allt som Birgit Nilsson gjorde för sin hembygd --- tack vare Birgit Nilsson har hembygdsgården i Boarp nu så många hus, och i ett av husen finns ett Birgit Nilsson rum, där bland annat hennes gamla piano --- med tillhörande pianopall! --- visas upp.

Varm, generös, slagfärdig och humoristisk

Fokus i föreställningen ligger inte på operastjärnan La Nilsson utan på personen Birgit Nilsson, som framstår som varm, generös, slagfärdig och humoristisk.

Precis så som hon var, intygar de som kände henne och som finns på plats i publiken.

Här finns bland annat två av Birgit Nilssons kusinbarn

- Vi är systrar till Gitte! berättar Christel stolt (Gitte är VD för Birgit Nilssons museum) och hemma har vi en bror, och så en syster som heter Olu --- efter Birgit Nilssons gård!

Ett fint och ovanligt namn! Ja, Birgit Nilssons gård heter faktiskt Olu gård (Olu är en feminin form av namnen Ole och Ola).

Fick operalektion av Birgit Nilsson

Mattias Enn, författare, sångare och estradör, träffade själv Birgit Nilsson, och fick en operalektion av henne. De hade faktiskt samma idol när de växte upp, Zarah Leander, som också figurerar i en av Mattias Enns shower,  och operalektionen resulterade i en lång vänskap och massor av goda råd.

Bland annat att man ska sjunga på räntan, inte på kapitalet ... Det vill säga: man ska aldrig ta ut sig och förstöra rösten! Då är karriären slut.

Birgit Nilsson hade själv en lång och framgångsrik karriär där hon sjöng på "räntan" ... och "räntan" på en del av hennes ihopsjungna förmögenhet går idag till världens största musikpris, The Birgit Nilsson Prize, som är på en miljon amerikanska dollar. Det är ränta att sjunga på! Plàcido Domingo var den förste som mottog detta pris. Han fick, liksom Mattias Enn, också många tips av Birgit Nilsson.

Mattias och Birgit brevväxlade i tjugo år.

Hela tiden var Birgit ständigt lika stöttande och slagfärdig.

"Vad är det för fel på NILSSON?"

- När jag bytte namn från Mattias Nilsson till Mattias Enn, skrev  hon och frågade ...

- Och VAD är det för fel på Nilsson då?

Nej, inget fel alls! Bevisligen är det ju ett namn för en världsstjärna!

BG

Mattias Enn turnérar runtom i landet med shower om Birgit Nilsson, Zarah Leander, Karl Gerhard och andra stora divor ...

Program med kommande föreställningar finns på:
www.mattiasenn.se
Biografin: Birgit Nilsson i ord och bild - Värp först och kacka sedan! är utgiven på Ekerlid förlag i Stockholm och finns bland annat på Bokus och på Birgit Nilssons museum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.