tisdag 21 juni 2016

Himmel och pannkaka

Himmel och pannkaka - En rimsaga där det blir pannkaka av en lyckad fest

Eva Lindell
Himmel och pannkaka
Illustrationer: Cecilia Heikkilä
ISBN: 978-91-502-1964-7
Berghs förlag



Himmel och pannkaka är en sprallig, charmfull och rolig rimsaga  för de minsta barnen. Man måste helt enkelt älska en bok där till och med pannkaksreceptet står på vers!

Rimsagor är utmärkta för att delge språkglädje och läslust till små barn - läsning börjar med “memorerande” och det som är rimmat är lättare att komma ihåg.  Det här kan lätt bli en ny favorit vid godnattstunden!

Mambrassen på kalashumör

Mambrassen (rimsagans protagonist) vaknar en tidig morgon och bestämmer sig för att ha ett stort kalas för sina bästa vänner, i denna optimistiska saga, där bilderna breder ut sig med stora landskap eller mysiga interiörer över generösa helsidesuppslag. Färgskalan går från senapsgult till midnattsblått, som en mörkare variation på den svenska flaggan. Mambrassens inredningstips tycks vara hemtrevligt stökigt. Och stökigare ska det bli under sagans gång!

Mambrassen skriver etthundratrettiofyra brev för att bjuda in alla sina vänner och spargrisen blir alldeles tom, eftersom frimärken är dyra.

Musik är kul, men inte mättande

Alla etthundratrettiofyra festgästerna kommer och har med sig musikinstrument och dansar och sjunger och spelar. Men så blir gästerna hungriga …

Vi måste ha nåt gott att äta!
ropa flera gäster.
Tårta, bullar, chips och glass
man brukar få på fester!

Alla störtar in i köket men där finns inte någon tårta, några chips eller något av allt det där andra de hoppats på. (Mambrassen har förmodligen gjort slut på alla pengarna på frimärken).

Ju fler kockar, desto fler pannkakor!

Alltså bestämmer sig alla etthundratrettiofyra gästerna för att hjälpa till och göra pannkakor. Sedan när alla är mätta dansar de och spelar till långt in på småtimmarna.

Mambrassen summerar med orden:

Minnen av den festen
det ska jag spara på.
Fast allting blev pannkaka
så blev det bra ändå.

Boken avslutas med ett pannkaksrecept för fem gäster - vill du ha etthundratrettiofyra gäster (som Mambrassen) tar du varje ingrediens gånger tjugosju. Alla instruktionerna står också på rim, precis som hela rimsagan.

En lagom lång saga

Det här är en lagom lång godnattsaga, rimsagor gör att de är lätta för barn att memorera och läsa högt själva, men man får många frågor om vad det är för djur på bilderna och vad de har för sov- och matvanor i verkligheten och var de bor någonstans (Sverige? Amerika? Australien?) och om de går i ide. Man kan fantisera ihop många svar. Sedan får man frågor var de andra djuren är, för det syns inte etthundratrettiofyra djur på någon av bilderna - men man kan ju alltid räkna hur många som syns just nu. (De små djuren kanske står bakom de större.)

Aptit på pannkakor och kalas!

Blir man sugen på pannkakor? Onekligen. Fast de fick ingenting till pannkakorna i boken och så här års, när värmen äntligen kommer, är det faktiskt gott med en klick glass till. Det blir liksom mera kalas!

Varför hade Mambrassen inte köpt hem något till sina vänner? Inte chips, inte läsk, inte glass … ? Han hade inte ens gjort popcorn och partygirlander! Himmel och pannkaka, det blir många frågor och mycket att svara på! Det finns massor av kalasböcker som riktar sig till små barn numera, så de vet att man ska förbereda sig noga för att fixa party. Men mest av allt undrar de: varför gjorde Mambrassen slut på sina pengar på frimärken när han kunde ha skickat inbjudan via mail, sms eller sociala medier? Till och med Bamse hänger på facebook numera. Fablernas värld kräver tydligen uppdatering.
Men Mambrassen hade i alla fall köpt hem en massa ingredienser och misslyckats med att göra pannkakor - elvispen har stänkt ner hela köket och i den röran kommer gästerna. Lösningen är först att stänga om röran och låtsas som ingenting. Sedan är lösningen att släppa in gästerna i röran och låta dem hjälpa till. Ett nog  så trevligt kalasbudskap - man behöver inte göra allt själv och det måste inte vara välstädat överallt.

Tiden står stilla

Men det här är en  klassisk tidlös saga à la Muminvärlden. Där tiden står stilla och alla är snälla och allt ordnar sig till det bästa. Djuren är trevliga och charmiga, alla är individuellt och personligt tecknade. Vem blir din favorit? Kanske sengångaren, som inte bryr sig om att gå hem från kalaset. Den lägger sig bara i närmsta träd!

1 kommentar:

  1. Vad glad jag blir över din fina beskrivning av Himmel och Pannkaka! Just nu är min favorit Pilotten som är så stor att hen inte får plats i illustrationerna. Allt gott, önskar Eva Lindell

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.