fredag 7 augusti 2015

Det sista rotavdraget - stort och smått med Sveriges roligaste sköldpaddor!


Sköldpaddan vinner över haren. Och över modern mytbildning.


 
Det sista rotavdraget (häftad)
Sköldpaddor med spade.

Jan och Maria Berglin

Det sista rotavdraget

Wahlström & Widstrand

 

Borde man inte få göra rotavdrag hos tandläkaren? I alla fall om man behöver rotfyllning.  Jan och Maria Berglin senaste bok heter just Det sista rotavdraget. Deras sköldpaddsliknande skapelser fortsätter att filosofera över stort och smått i tillvaron. Allt från Multiuniversum till väluppfostrade fyraåringen Stella. Ingenting är för sort eller för litet föra att förtjäna en serie.

 

Många av serierna tar upp aktuella samhällsproblem, eller är ett inlägg i debatten. Som att alla ska debattera Knausgård. Det har blivit en hel näringskedja för kultureliten. Eller varför årets bokmässa tema är Brasilien.

 

Men de allra bästa serierna är tidlösa, handlar om små vardagsproblem som dryftas vid den eviga kaffetåren.

Som allt det där vi skulle hinna med på semestern.

 

“Upp och hoppa Rönnerdahl! Idag ska vi rensa källaren”

 

Efter en debatt (som får Kanusgårddebatten att verka fjäderlätt) kommer de båda sköldpaddorna fram till att dt är bättre att stranda i att göra listan och istället dricka kaffe på altanen. Och sedan en ny att göra lista. Inför hösten. Första september! Då smäller det!

 

Den bästa serien med dessa härliga sköldpadds-look-a-likes handlar just om sköldpaddor.

 

Har vetenskapen egentligen gått framåt när det gäller att förklara universums uppkomst? Förr vilade världen på en sköldpaddas rugg. Och det fanns sköldpaddor hela världen ner. Idag talare “de smartaste” om ett oändligt antal universum. Hela vägen ner. Lanserar de egentligen inte bara sköldpaddsiden en gång till? Men mot mycket högre lön?!

 

Skalman i Bamse tidningarna hade inte kunnat uttrycka det klarare.

 

Det är inte lätt att berätta en hel historia med några få bilder och pratbubblor, men varje sida är som en novell som säger mer om den svenska samtiden än de flesta romaner idag. Berglings kan konsten att ladda, ladda om och slutligen avfyra en effektiv punchline.

 

I deras speciella universum vilar säkert Sverige på en sköldpaddas rygg. Och det är sköldpaddor staplade på varandra, hela vägen ner. Sakta men säkert går vi mot mörkare tider, men ett gott skratt förlänger i alla fall ljuset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.