Det nya hotet är utanförskap, i de moderna fablernas värld
Bamse och Tjuvstaden
Återberättad av Joakim Gunnarsson
Bamse Rune Andréasson
Egmont
Tomas Tivemark, Johan KindblomDet är pysselkväll i klubbhuset. Folk stickar, bakar, målar, klipper i papper, glaserar pepparkakor och pysslar med krukväxter. Det är precis så mysigt som det ska vara under en pysselkväll. Men. Under klubbhuset i en källare finns den kidnappade Farmor. Farmor är så klart Bamses Farmor.För utan Farmors dunderhonung så blir inte Bamse dunderstark. Och det tycker den listige Reinard Räv är en bra idé. Bamse utan styrka är inte farlig, tänker han.
När man slår upp ordet fabler i ett gammalt Bra Böckers lexikon så nämns snabbt Aisopos och La Fontaine --- men illustrationen till artikeln om fabler är en Bamse serie. Som exempel på en svensk fabel. Med sensmoral. Som att många små djur tillsammans är starka.
Reinard Räv - en ny skurkDen nye skurken Reinard Räv lyckas locka bort många av Bamses gamla vänner, däribland Vargen, genom att säga att de inte är bjudna på Skalmans födelsedagskalas. Reinard tänker återuppliva en gammal stad bortom Trollskogen --- Tjuvstaden. Till det behöver han folk. Han kan ju inte befolka en hel stad själv, utan vänner. Så han snor åt sig några av Bamses vänner genom ryktesspridning, lögner och smicker. Och genom att kidnappa Farmor, så att hon inte står i vägen för planerna. Reinard Räv hade lätt kunnat lura en korp på en ostbit, men denna fabel-räv har större planer än så. Och det är Bamse som ska få betalt för gammal ost.
Rädda Farmor!
Två räddningsexpeditioner rycker ut för att rädda Farmor från Reinard Räv och hans anhang. Först Bamse, Skutt och Skalman --- utan dunderhonung -- och sedan Katten Janson, Husmusen och Nalle-Maja, med en burk dunderhonung. Med hjälp av honungens hjälp blir både Bamse och Nalle-Maja starka och kan lösa alla problem. Fast egentligen är det Vargen som räddar Bamse allra först. Han beslutar sig för att gammal vänskap inte rostar och att Bamse är en sann vän.
Vargen är en intressant karaktär i Bamse-universums historia, en som ofta pendlat mellan ont och gott, mellan att falla för frestelsen och att göra goda gärningar. Han är inte en helt igenom svart karaktär --- det gamla sägesättet om hundar gäller även här --- man ska inte döma Vargen efter pälsen. Det är bara ytan som är helsvart.
Så vad som räddar Bamse är egentligen inte styrka utan snällhet. Genom att vara snäll mot Vargen genom åren har han fått en bundsförvant. Bamse är inte alltid stark, men han är alltid snäll.
Alla får vara med i Bamse-universumAlla, även skurkarna, blir så klart inbjudna till Skalmans födelsekalas.
"- Kanske de kan bli snälla om någon är snäll mot dem?" filosoferar Bamse.
Lille Skutt är som vanligt tveksam men han förstår hur Bamse tänker: "…han förstod hur lätt det är att känna sig utanför och vilka dumma saker man kan hitta på då."
Och så samlas de alla runt en öppen eld under bar himmel, och inte ett regnmoln är i sikte. Alla grillar korv och äter tårta och firar Skalman. Tillsammans.
Till syvende och sist handlar den nya fabeln om utanförskap. Ingen blir snäll av att vara utanför. Bamse är inte som de andra superhjältarna --- han knockar eller dödar inte sagans klassiskt onda karaktärer, han bjuder istället draken på hemgjorda köttbullar och skurkarna på grillkorv och tårta. Som Bamse själv säger många gånger under årens lopp i Bamse tidningarna och i Bamse filmerna --- ingen blir snäll av stryk. Men rädslan för stryk har här övergått till rädslan för utanförskap --- det är den nya skräcken. Det är detta som Reinard Räv förstår, han spelar på den rädslan, och hans löften om gemenskap, om en falsk gemenskap, slår därför igenom snabbt.
Ingen blir snäll av stryk. Ingen blir heller snäll av att vara utesluten --- och ingen blir snäll av att vara hungrig. Tillsammans med goda vänner finns det alltid plats för en bit god tårta till. En fin sensmoral på slutet av fabeln och ett slut som visar sann humanism.
När jullovsmorgon glimmar slår alla barn på TV:nTidningen Bamse började komma ut redan 1973 --- men Bamse som karaktär är faktiskt äldre än så. Bamse föddes som filmkaraktär. Bamses skapare Rune Andréasson var mycket intresserad av film och det var på film som Bamse först spreds in i svenska hem. På den tiden fanns det inte många TV-kanaler och alla såg Bamses äventyr på jullovsmorgon. Och alla ville ha mer.
Sedan dess har det blivit många filmer, serietidningar och böcker med Bamse. Bamse och Tjuvstaden är den första långfilmen med Bamse och äventyret är också en Bamse-bok.
Under sin livstid hittade Rune Andréasson på alla Bamses äventyr själv --- nu är det många tecknare som ritar och skriver manus till Bamses fortsatta äventyr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.